Arama


Hi-LaL - avatarı
Hi-LaL
Ziyaretçi
30 Kasım 2007       Mesaj #4
Hi-LaL - avatarı
Ziyaretçi
Ad:  su3.jpg
Gösterim: 3551
Boyut:  46.9 KB

ATIK SU ARITMA TERİMLERİ


Arıtma Çamuru:
Atıksulara fiziksel, kimyasal ve biyolojik arıtma işlemleri uygulanması sonucunda ortaya çıkan çamurdur
Arıtma Tesisi: Atıksu içerisinde kirliliğe neden olan yabancı maddelerin değişik metodlarla (fiziksel, kimyasal, biyolojik) atıksudan uzaklaştırıldığı birimlere denir.

1. Fiziksel Arıtma:


Izgaralar, elekler, kum tutucular, yüzer madde tutucular, dengeleme, çökeltim ve flotasyon (yüzdürme) havuzlarından oluşan sistemlere fiziksel arıtma üniteleri denir.
a. Izgaralar: Su içerisinde bulunan kaba maddelerin pompa, boru ve techizata zarar vermemesi; diğer arıtma kısımlarına gelen yükün hafiflemesi veya yüzücü kaba maddelerin sudan ayrılması gibi amaçlar için kullanılan sistemdir.
b. Elekler: Elekler, atık su tesislerinde özellikle elyaflı maddelerle, askıdaki tanecikleri tutmak için kullanılır.
c. Kum Tutucular: Kum, çakıl gibi maddeleri atık sudan ayırmak, arıtma tesislerindeki pompa ve benzeri techizatın aşınmasını ve çökeltim havuzlarında meydana gelebilecek tıkanma tehlikesine engel olabilmek için kullanılan arıtma sistemi birimleridir.
d. Yüzer Madde Tutucular: Atık suda bulunan yoğunluğu sudan küçük olan yağ, gres, solvent vb. gibi yüzen maddeleri sudan ayırmak için kullanılır.
e. Dengeleme Havuzları: Atıksularda bileşimin homojenleşmesi, şok yüklemelerde sistemin zarar görmemesi ve atıksu debisinin düzenlenmesi için kullanılan havuzlardır.
f. Çöktürme Tankı ve Havuzu: Sudan daha yoğun olan katı maddelerin yerçekimi etkisiyle çöktürülmesi suretiyle sudan ayrılmasını sağlayan arıtma sistemidir. Çöktürmede amaç; arıtılmış atıksu ve kolayca işlenebilecek kadar yüksek katı madde konsantrasyonuna sahip bir arıtma çamuru elde etmektir.
g. İkincil Çöktürme Tankları: Biyolojik ve kimyasal arıtım işlemlerinden sonra çökebilecek duruma gelen katı maddelerin yerçekimi etkisiyle çöktürülmesi suretiyle sudan ayrılmasını sağlar.
h. Yüzdürme (Flotasyon): Atıksu içerisindeki sudan hafif gerek sıvı gerek katı maddelerin yüzdürülerek su yüzeyine toplanması ve sıyrılmasını sağlayan bir işlemdir.

2. Kimyasal Arıtma:


Kimyasal metodlar (koagulant ekleyerek) kullanılarak fiziksel arıtım işlemleri sonrası uzaklaştırılmamış, suda çözünmüş halde bulunan kirleticilerin uzaklaştırılmasını sağlayan sistemdir.
a. Kimyasal Çöktürme: Fiziksel arıtım sistemlerinde giderilemeyen askıda katı maddelerin kimyasal maddeler yardımı ile yumaklaştırılarak çöktürülmesi işlemidir.

3. Biyolojik Arıtma:


Atıksuda mevcut olan organik esaslı katı maddelerin mikroorganizmalar tarafından parçalanması ile atıksudan uzaklaştırılması işlemidir

4. Konvansiyonel arıtma:


Fiziksel ve kimyasal arıtmanın birarada kullanıldığı arıtma sistemidir.

5. Gelişmiş Arıtma:


Biyolojik veya kimyasal arıtımdan sonra su kalitesini artırmak ve diğer yöntemlerle arıtımının mümkün olmadığı bazı kirletici maddelerin (azot, fosfor gibi) giderilmesini sağlamak için yapılan arıtma işlemleridir (aktif karbon, elektrodiyaliz vb.)

Belediye katı atıkları:
Belediyeler tarafından toplanıp kontrol edilen yerleşim yerlerinden, ticari işletmeler ve bürolar ile pazar yeri, hal, park, bahçe ve cadde/sokaklardan kaynaklanan atıklardır (yiyecek, tekstil, plastik, deri, ağaç, metal, cam, kül vb.).

Çamur Islah Metotları:


Atıksuların fiziksel, kimyasal ve biyolojik arıtma işlemlerine tabi tutulması sonucu açığa çıkan çamurların (daha kolay taşınması ve bertarafı için) su yüzdesini azaltmak amacı ile uygulanan arıtma yöntemleridir. Bu işlemler aşağıda kısaca açıklanmıştır.

a. Çöktürmeli Koyulaştırma: Atıksu arıtma tesislerinden çıkan çamurun bir çöktürme tankında çöktürülerek koyulaştırılması işlemidir.
b. Flotasyon (yüzdürmeli koyulaştırıcı): Biyolojik çamur, örneğin aktif çamur ve kimyasal yolla yumaklaştırılmış çamurun koyulaştırılmasında kullanılır ve katı sıvı ayrımı ilkesine dayanır. Katı maddeler mikroskopik gaz kabarcıkları vasıtasıyla yüzeye kadar getirilip tabaka halinde bırakıldıktan sonra sıyırıcılar aracılığıyla yüzen tabaka, alttaki su tabakasından ayrılır.
c. Santrifüj: Merkezkaç kuvvetinden yararlanarak çamur içerisindeki su miktarının azaltılması işlemidir.
d. Basınçlı veya Vakum Filtre: Basınçla veya vakum kullanılarak çamurun filtreden geçirilerek içerisindeki suyun azaltılması işlemidir.
e. Kimyasal Tasfiye: Kimyasal maddeler kullanılarak çamurun suyunu alma işlemine denir.
f. Termal Islah (Isı ile işlem): Isı yolu ile çamurun içersindeki organik esaslı maddeler kısmının oksitlenmesi ve suyunun azaltılması işlemidir.
g. Çamur Kurutma Yatağı: Çamur kurutma yatakları, altında sızıntı suları için drenaj tertibatı bulunan kum yataklarından oluşur. Yatak üzerinde istenilen kuruluğa gelen çamur bir miktar kum ile birlikte sıyrılarak uzaklaştırılır.
Son düzenleyen Safi; 6 Kasım 2016 03:27