Laboratuvar metodu; gözlem, deney ve gösteri metotlarına yer verilerek uygulanmaktadır.
· Öğrencilerin; eşya, olay ve varlıkların doğrudan kendilerinden bilgi edinmelerini sağlar. · Öğrenciler, yakın çevrelerini daha iyi tanıma imkanını elde ederler. · Daha çok duyu organının öğrenmeye katılmasını sağlar. · Öğrencilere gerçek ve hayati bilgiler kazandırır. · Öğrencilerin iyi bir gözlemci olmalarını sağlar.
· Çok vakit almakta ve pahalıya mal olmaktadır. · İyi planlanmazsa boşuna zaman harcanmasına yol açar.
· Gözleme başlamadan önce hazırlık yapılmalıdır. · Öğretmen, gözlem yerini önceden görmeli, üzerinde durulacak noktaları belirlemeli, yerine göre bilgi verecek insanlarla görüşmeli, en uygun zamanda öğrencilere gözlem yaptırmak üzerine gerekli tedbirler almalıdır. · Gözlem planı hazırlanmaya başlanırken; gözlem konusu belirtilmeli,yapılan hazırlıklardan bahsedilmelidir. · Öğrencilerin düşüncelerini ve isteklerini de dikkate alarak birlikte plan hazırlanır. · Gözlemden sonra mutlaka bir de değerlendirme –uygunsa gözlem yerinde yapılmalı, gerekirse gözlem yenilenmeli- yapılmalıdır.
· Öğrencinin sağlam bilgi kazanmasını, kazandığı bilgileri pratik alanda uygulamasını sağlar. · Yaparak – yaşayarak öğrenmeyi gerçekleştirdiği için kazanılan yaşantılar somut, derin izli ve kalıcı olur. · Öğrencilere çalışma hayatlarında bazı deneyleri yapmalarını sağlar. · Öğretimi sıkıcılıktan kurtarır, öğrencilerin ilgi duyarak, severek ve zevk duyarak çalışmalarını sağlar.
· Derslerin zaman ve kapsam yönünden planlanıp yürütülmesini sağlar. · Masraflıdır. · Deney hazırlıkları öğretmenin çok zamanını alır. · Kalabalık sınıflarda uygulanması zordur.
· Öğrencilerin gösteri sırasında görev almaları, onları etkinliğe teşvik eder. · Hem göz hem kulak yoluyla öğrenmeyi sağladığı için söze dayanan metotlardan daha etkilidir. · Becerilerin kazanılmasında etkilidir.
· Gösterinin hazırlanması fazla zaman alabilir. · İyi bir gösterinin hazırlanması çok iyi bilgi ve beceri sahibi olmayı gerektirir. · Gösteri sırasında öğrencilerin dikkati canlı tutulamazsa etkisiz olabilir. · Gösteri sırasında fazla zaman harcanır.
· Gösteri sırasında yapılacak işler ayrı ayrı sıraya konularak ayrıntılı bir biçimde planlanmalıdır. · Kullanılacak araç ve gereçler, dersten önce gösteri yapılacak yerde hazır olmalıdır. · Yapılacak gösteri önceden bir defa yapılarak kontrol edilmelidir. · Gösteri bütün öğrencilerin görebileceği yerde yapılmalıdır. · Gösterinin amacı, öğrencilere iyice açıklanmalı ve gösteri sırasında amaç gözden kaçırılmamalıdır. · Gösteri sırasında öğretmenin yapacağı açıklamalar; kısa, öz ve anlaşılır olmalıdır. · Her basamağın sonunda öğrencilere sorular sorulmalıdır. · Gösteri sonunda önemli noktalar öğretmen tarafından özetlenmeli, öğrencilerin sorularına cevap verilmeli, öğrencilere sorular sorularak varsa yanlış anlamalar düzeltilmelidir. · Mümkünse gösteri bir – iki öğrenciye tekrarlatılmalıdır.