Arama

Medya Haber - Tek Mesaj #17

Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
18 Mart 2006       Mesaj #17
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Irak Savaşı’nın 3. yıldönümüne (19 Mart 2003) üç gün kala Amerika, Irak’ta yeni bir askeri operasyon başlatmış bulunuyor.

Geçen perşembe günü sabah saatlerinde başlayan ve halen devam eden bu operasyonun adı Swarmer Operasyonu. Swarmer, İngilizce swarm fiilinden türetilen bir isim; swarm da arı ya da böceklerin sürü halinde hareketini ifade ediyor. Bu operasyonda yer alan çok sayıda helikopter ve uçaktan dolayı operasyona işte bu ad verilmiş anlaşılan.
Nitekim, bu özelliğinden dolayı operasyon 2003 yılından bu yana yapılan en büyük hava indirme operasyonu ya da saldırısı olarak takdim ediliyor. Takdim eden de operasyonu ifa eden Amerika’nın meşhur 101. Hava İndirme Tümeni sözcüsü. Bu operasyon kartal başlı armalarıyla tanınan 101. Hava İndirme Tümeni’nin 3. tugayına bağlı muharip ve hava operasyon birlikleri ve Irak’ın 4. Tümeni’ne bağlı Iraklı komando birlikleri tarafından birlikte icra ediliyor.
Pek uygun düşmediği için bizim Swarmer yerine Samarra operasyonu olarak adlandırdığımız bu operasyona 1.500 civarında Amerikalı ve Iraklı asker, 50 civarında uçak ve helikopter ve 200 kadar taktik muharebe aracı katılıyor. Chinook ağır nakliye ve UH-60 Blackhawk nakliye helikopterlerinin birlik taşınmasında kullanıldığı, AH-64 Apache saldırı helikopterleri ve bazı savaş uçaklarının bunların korumasını yaptığı operasyonun hedefi Bağdat’a 111 kilometre uzaklıktaki Samarra şehrinin kuzeydoğusunda bulunan bir bölge ve bu bölgede bulunan bazı Sünni köyleri.
Haberlere göre, bu köyler Cillam, Mamlala, Benat Hasan ve Bukaddu adlı köyler. Bu köyler ve civarlarında yer alan 100 kadar çiftlikte direnişçilerin, yabancı savaşçıların bulunduğu, ayrıca söz konusu mahallerde gizli silah ve patlayıcı depoları ve bomba imalathanelerinin de var olduğu istihbaratı alındığı için işte bu Samarra operasyonu yapılıyor. Operasyonun yapıldığı alan yaklaşık 16X16 kilometrelik düz, çıplak bir alanı kapsıyor. Bu bakımdan alanda direnişçi varsa saklanmaları ya da kaçmaları son derece zor; ama tabii bu husus operasyondan önce saklanmadılarsa, kaçmadılarsa geçerli; aksi halde değil. Nitekim, dün bu yazıyı yazdığımız sırada aldığımız haberlerden operasyon bölgesinde Amerikalıların deyimiyle ‘yüksek değerde hedeflere’ rastlanılmadığı söyleniliyordu. Diğer taraftan, aynı haberlerde silah ve patlayıcı malzeme depolarının bulunduğu, şüpheli görülen 40 kadar köylünün gözaltına alındığı da söyleniyordu.
Bu haberler ve bilgiler şüphesiz geçici ve henüz doğrulanmayan haber ve bilgiler. Bu bakımdan ‘ne kadar gerekiyorsa o kadar sürecek’ denilen operasyonu değerlendirmek için nihai sonuçları (ki bunlar da açıklanırsa tabii) beklemek gerekiyor.
Samarra operasyonun askeri yönleri hakkında bugün bundan fazlasını söylemek mümkün değil; ama operasyonun vermeyi hedeflediği birtakım mesajlarının olduğunu söylemek de pekala mümkün.
Bu mesajların arasında, Amerika’nın direnişçilere karşı yeni bir gövde gösterisinde bulunup, durumu kontrol altında tuttuğunu bir kere daha göstermek istemesi; operasyonu Iraklı askerlerle birlikte yaparak Irak ordusunun güçlendiğini, operasyon yapacak yeteneğe ulaştığını vurgulaması ve son olarak da Irak Savaşı konusunda kamuoyu desteği gittikçe düşen Bush yönetiminin hem Amerikan halkına hem de dünyaya bir tür güven aşılaması çabasının olduğu da söylenebilir.
2003 yılından bu yana yapılan en büyük hava indirme operasyonu olarak takdim edilen Samarra operasyonu, muhtemelen daha önce çok yapılan diğer büyük operasyonlar gibi tartışmalı ve şüpheli sonuçlarla sona erecek ve taraflar bu sonuçlardan kendilerine göre pay çıkarıp kamuoylarını kendi yönlerinde etkilemeye çalışacaklar.
Sonuçta bu operasyon da sürpriz olabilecek sonuçlarını bir tarafa koyarsak, uzun vadede diğerleri gibi hafızalarda yer etmeyecek; büyük ölçüde unutulup gidecek bize göre...