Üye Ol
Giriş
Hoş geldiniz
Misafir
Son ziyaretiniz:
12:18, 1 Dakika Önce
MsXLabs Üye Girişi
Beni hatırla
Şifremi unuttum?
Giriş Yap
Ana Sayfa
Forumlar
Soru-Cevap
Tüm Sorular
Cevaplanmışlar
Yeni Soru Sor
Günlükler
Son Mesajlar
Kısayollar
Üye Listesi
Üye Arama
Üye Albümleri
Bugünün Mesajları
Forum BB Kodları
Your browser can not hear *giggles*...
Your browser can not hear *giggles*...
Sayfaya Git...
Cumartesi, 06 Aralık 2025 - 12:18
Arama
MaviKaranlık Forum
Alper Uçar
-
Tek Mesaj #2
NihLe
Ziyaretçi
18 Aralık 2007
Mesaj
#2
Ziyaretçi
Macaristan’da kalma sebebine ve orada çalışma imkânlarına değinen milli patencimiz, Japonya ve diğer şampiyonalara katılmak için masraflarını nasıl karşıladığını da anlattı. Nisan ayından itibaren Momentus saatlerinin kendisine sponsor olduğunu söyleyen genç sporcumuz, Momentus’un sporsonluğunda artık yarışmalara daha iyi hazırlanacağını vurguladı.
Alper Uçar ın sorularımıza verdiği cevaplar şöyle;
Dünya Şampiyonası’nda kısa program sonunda 27. oldun ve az farkla serbest programı kaçırdın, şampiyona genel olarak nasıl geçti?
Öncelikle şunu söylemek istiyorum ki, Artistik Buz Pateni Dünya Şampiyonası Erkekler Kategorisi, otoritelerin de söylediği üzere, tüm kategoriler içinde en zor olanıydı. Göstermiş olduğum performanstan oldukça memnunum. Hedeflediğimiz puanları, teknik bazda aldık, fakat antrenörüm ve ben sunuş puanlarını açıkçası biraz daha yüksek bekliyorduk. Avrupa Şampiyonası’ndan gelen yükselişimiz devam etti. 42.16’lık derecemi 50.09’a yükselttim. Gururla belirtmek isterim ki, Türkiye’nin erkekler kategorisindeki 3’lü (Lutz) atlayışını uluslararası yarışmada sergileyen ilk Türk patenci oldum. Kısa programdan sonra hakemlerle yaptığım değerlendirmelerde de performansımın giderek arttığını ve bundan sonraki yarışmalarda çok büyük başarılar elde edeceğimi söylediler.
Japonya ve diğer şampiyonalara katılmak için masraflarını nasıl karşılıyorsun, sponsorun var mı?
Avrupa ve dünya şampiyonalarındaki masraflarımızı, Uluslararası Paten Federasyonu (ISU) karşılıyor. Bunun dışında yerel bazdaki uluslararası birçok yarışmayı bu zamana kadar ailem karşıladı ve yarışmadan aldığımız faturaları Buz Pateni Fedarasyonu’na ibraz edip, masraflarımızın karşılanmasını bekledik. Bu sistem bizim gibi milli takım sporcuları için utanç verici. Milli Takım sporcusu ve profesyonel bir patenci olarak sezon içinde en az 5 yarışmaya girmem gerekiyor. Çünkü ISU hakemleri, büyük yarışmalardan önce sporcunun taban puanını bu gibi yarışmalarda belirliyor ve eğer masraflarım federasyon tarafından karşılanmazsa, ancak bütçemin el verdiği ölçüde bu yarışmalara katılıyordum. Nisan ayından itibaren, Momentus markasıyla Merkez Saatçilik firması bana sponsor oldu ve artık bu gibi yarışmalara hem daha iyi hazırlanacağım hem de yarışmalara katılımda sıkıntı çekmeyeceğim. Momentus saatleri ile çok daha büyük başarılara birlikte ulaşacağımıza inanıyorum.
Buzda Dans yarışmasına katılıp bir gösteri yaptın, bu gibi programları nasıl değerlendiriyorsun?
Buzda Dans yarışması ve bu gibi programların çoğalmasını diliyorum. Buz patenin tanınması ve ülkemizde hak ettiği yeri alması bakımından önemli olduğunu düşünüyorum. Artistik buz pateninin; müziğin, dansın ve estetiğin buluştuğu bir performans sporu olarak diğer sporlardan çok ayrı bir yeri olduğunu düşünüyorum. Sanatın ve müziğin bu kadar iç içe olduğu bu sporun programcılar tarafından fark edilmesi çok sevindirici bir gelişme bana göre.
Buzda Dans yarışması sırasında da görüldüğü gibi aslında Türk halkı bu sporla ilgili. Bu sporun tanıtımı mı çok iyi yapılmıyor sence?
Birçok ülkede buz pateni; reklam çekimleri, profesyonel gösteriler, festival etkinlikleri ve konserlerde çok etkin bir yer alıyor. Bunu ülkemizde uygulamak ve yaygınlaştırmak açısından, Haziran 2005’te “Notre Dame’ın Kamburu” buz gösterisini Ankara’da başarıyla sergiledik. Yapımcılığını ve yönetmenliğini üstlendiğim bu gösteri çok beğeni topladı. Fakat medya gereken ilgiliyi göstermediği için geniş kitlelere sesimizi duyuramadık. Biz de bu gibi programlarla sesimizi tüm Türkiye’ye duyurmaya çalışıyoruz.
Bir süredir Macaristan’da yaşıyorsun. Neden? Orada çalışma imkânların nasıl?
Yaklaşık iki sene önce Artistik Buz Pateni Milli Takımı olarak gittiğimiz bir yaz kampı sırasında Macar antrenörüm Andras Szaras ile tanıştım. Kendisi, çok seçkin bir hoca olmasının yanı sıra ISU’nun (Uluslararası Paten Federasyonu) yaz kampı baş antrenörü olarak hem antrenör eğitimi hem de teknik eğitim lideri olarak buzdaki derslerimize girdi. Kendisine gerek çalışma imkânlarımın zorluğu gerekse yüksek seviyeli yarışmalarda yardımcı olması açısından birlikte çalışmayı teklif ettim. Benim yetenekli olduğumu ve çalışma performansımı çok beğendiğini söyleyerek teklifimi kabul etti ve beni Budapeşte’ye davet etti. Orada haftada 12 saat buzda çalışıyorum. Bunun dışında, yine haftada 3 saat ağırlık, 3 saat dans ve 1 saat de yoga çalışması yapıyorum.
Bundan sonraki hedeflerinden söz eder misin biraz da?
Makro düzeydeki hedefimiz; 2010 Vancouver Kış Olimpiyatları ve eğer yer alabilirsem 2011 Erzurum Universiade Olimpiyatları. Mikro hedefimiz ise; bundan sonraki Avrupa ve Dünya şampiyonalarında elemeyi geçip üst sıralara olabildiğince hızlı bir şekilde tırmanmak. Elde etmiş olduğum en iyi derecemi daha yukarıya taşıyarak, ülkemi en iyi şekilde temsil etmek. Aynı zamanda profesyonel kariyerimin yanı sıra, buz pateni gösterilerini profesyonel arenalarda, profesyonel ekipman ile halka sunmak ve paten okullarında eğitmenlik yapmak da hedeflerim arasında yer alıyor.
sporha.com
BEĞEN
Paylaş
Paylaş
Cevapla
Kapat
Saat: 12:18
Hoş Geldiniz Ziyaretçi
Ücretsiz
üye olarak sohbete ve
forumlarımıza katılabilirsiniz.
Üye olmak için lütfen
tıklayınız
.
Son Mesajlar
Yenile
Yükleniyor...