Arama


Sedef 21 - avatarı
Sedef 21
Ziyaretçi
23 Aralık 2007       Mesaj #5
Sedef 21 - avatarı
Ziyaretçi
SIK, ANCAK FARK EDILMEYEN HASTALIK:


TIROIT YETMEZLIGI (HIPOTIRODI) VEYA HASHIMOTO HASTALIGI

Tiroit bezi az çalisan binlerce insan bu hastaliginin farkinda olmadan yasamaktadir. Bu kisilerde yorgunluk, saçlarda dökülme, kilo alma ve depresyon vardir. Özellikle yorgunluk ve halsizlik günlük hayatimizda çogu zaman çok çalismaya ve uykusuzluga baglandigi için tiroit bezi yetmezligi pek akla gelmez ve atlanir. Özellikle kadinlarda 55 yasindan sonra bu hastaligin sikligi daha da artar ve her 8-10 kadindan birisinde tiroit yetmezligi gelisir. Bazi kadinlar bu belirtilerin menopoza bagli oldugunu sanarak yorgunluk, halsizlik ve unutkanlik içinde yasar giderler.

Bazi kiºiler ise önceden tiroit ameliyati geçirmistir ve günün birinde tiroit hormon yetmezligi gelisebilecegini bilmeden bu sikayetlerle birlikte yasarlar. Oysa ameliyat geçiren tiroit hastalari veya radyoaktif iyot tedavisi gören kisiler belirli araliklarla tiroit hormon tetkiklerini yaptirmak zorundadir. Belki bu kisilere hastaneden ayrilirken bu konu söylenmemis olabilir.

Çok uyuyan, üsüyen, eli yüzü sisen bir kiside de tiroit bezi yetmezligi olabilir. Kilo aliminin bir nedeni de tiroit bezinin az çalismasidir.

Özellikle kilo vermek istedigi halde bir türlü zayiflayamayan kadinlarda tiroit bezi az çalisiyor olabilir. Bu kadinlar bir çok diyet yöntemleri uygulamalarina ragmen bir türlü kilo veremezler, ta ki tiroit hormon tetkikleri yapilincaya kadar.

Depresyondaki kisilerde de hipotiroidi yaygin olarak bulunabilir. Depresyonda iseniz mutlaka tiroit hormonunuza baktiriniz. Diger hormon yetersizlikleri ve kan sekerindeki düsüklükler de bazi kisilerde depresyona neden olabilir. Bu nedenle depresyonunuz varsa bir Endokrinoloji uzmanina basvurarak hormon kontrolü ve seker yükleme testi yaptirmaniz sagliginiz için çok önemlidir.

Ailenizden birisinde tiroit yetmezligi varsa sizde veya çocuklarda da ortaya çikabilir. Bu nedenle anti-TPO antikor ve TSH ölçümlerini siz de yaptiriniz.

Hashimoto hastaligi tiroid yetmezligi yapan en onemli hastaliktir. Bu hastalikta kanda anti-TPO antikor yükselir ve TSH yukselmeye baslar. Nedeni bagisiklik sistemindeki bir bozukluktur. Ailesel yani genetik bir hastaliktir. TSH yukselirse hipotiroidi yani tiroid yetnmezligi ortaya cikmis olur ve omur boyu ilac almaniz gerekir.
Son düzenleyen asla_asla_deme; 6 Temmuz 2010 21:04