Arama

Parabol - Tek Mesaj #1

Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
23 Aralık 2007       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi

Parabol

Ad:  Parabel.png
Gösterim: 1831
Boyut:  19.6 KB

dik dairesel bir koni ile bu koninin bir üretecine (ana doğru) paralel bir düzlemin kesişmesiyle ortaya çıkan eğri.

Konikler ailesinden olan parabol açık bir eğridir ve sabit bir doğrudan (doğrultman) ve sabit bir noktadan (odak) eşit uzaklıkta olacak biçimde hareket eden bir noktanın yörüngesini (geometrik yerini) oluşturan düzlemsel eğri olarak da tanımlanabilir.

Bir parabolün doğrultmanına en yakın noktası tepe noktası olarak adlandırılır; bu nokta parabolün odağı ile doğrultmanına eşit uzaklıktadır. Parabolün tepe ve odak noktalarından geçen ve doğrultmanı dik olarak kesen doğruya parabolün ekseni, odak noktasından doğrultmana paralel olarak geçen doğruya ise parabolün özkirişi adı verilir.

Eksenine göre bakışımlı (bir eğri) olan parabol, tepe noktasından uzaklaştıkça ekseninden de uzaklaşır. Bir parabolün ekseni etrafında döndürülmesiyle bir dönel paraboloit) elde edilir.

Hava direncinin ve dönme etkilerinin bulunmadığı varsayılan bir ortamda havaya atılan bir merminin izlediği yol bir paraboldür. Kemerli köprülerde de parabolik biçimlere rastlanır.

Ekseni kartezyen koordinat sisteminin x ekseni ile çakışan, tepe noktası koordinat sisteminin başnoktasında (orijin) bulunan ve doğrultmanı ile odağı arasındaki uzaklık p olan bir parabolün denklemi Ad:  1.JPG
Gösterim: 3147
Boyut:  8.5 KB biçiminde verilir.

kaynak: Ana Britannica
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 26 Mayıs 2017 22:33