Arama


sedat sencan - avatarı
sedat sencan
VIP VIP Üye
13 Ocak 2008       Mesaj #3
sedat sencan - avatarı
VIP VIP Üye
Mendeleyev’in Kuzey Amerika’da solitarie ,başka yerlerde patience adıyla tanınan tek kişilik bir kağıt oyunundan esinlendiği söylenir. Bu oyunda kartlar suitlerine göre, yani maça, kupa, karo ve sinek sırasına göre yatay doğrultuda,rakamlarına göre ise dikey doğrultuda sıralanır.
Mendeleyev, benzer bir anlayışla, elementleri periyotlar denilen yatay diziler halinde ve gruplar denilen dikey sütunlar halinde sıraladı. Meydana gelmiş olan tablo, boyuna okunduğu zaman bir ilişki grubunu, enine okunduğu zaman başka bir ilişki grubunu gösteriyordu. Buna göre, dikey sütunlar benzer özelliklere sahip kimyasalları bir araya getirir. Metallere ait kimyasal benzerlikleri nedeniyle bakır gümüşün, gümüş de altının üzerinde yer alır. Aynı zamanda helyum, neon ve argon gazlar sütununa yerleşir. Yatay diziler de kimyasal elementleri atom çekirdeklerindeki proton sayısına,yani atom numarası olarak bilinen değere göre küçükten büyüğe doğru sıralar.
Hidrojende bir proton bulunur. Bu nedenle atom numarası 1’dir ve tablonun ilk elementidir. Uranyumun 92 tane protonu vardır .Bu nedenle tablonun sonlarında yer alır, atom numarası 92’dir.
Periyotlar yasasına göre elementler artan atom ağırlıklarına göre sıralandığında, ortaya çıkan tabloda elementlerin özellikleri de periyodik olarak sıralanır.
Bu tablo, o güne değin tek başına incelenmiş kimyasal bağıntıların bir çoğunun birlikte gözlemlenmesini olanaklı hale getirmişti.
Mendeleyev, tablosunda boşluklar bıraktı ve bu yerlerin henüz bulunmamış elementlerle doldurulacağını öngördü.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.