Arama

Kutsal Kitaplar - İncil - Tek Mesaj #1

we come one - avatarı
we come one
Ziyaretçi
15 Ocak 2008       Mesaj #1
we come one - avatarı
Ziyaretçi

İncil

Ad:  İncil.JPG
Gösterim: 11463
Boyut:  53.3 KB

İslamda, Hz. İsa’ya indirilen kutsal kitap; Hıristiyanlıkta, Hz. İsa’nın yaşamını ve ölümünü konu alan dört kutsal metinden her biri.

İslam inancına göre Hz. İsa’ya vahyedilen kutsal kitap sonradan Hıristiyanlarca çarpıtılmış ve bugüne ulaşamadan ortadan kalkmıştır. Hıristiyanlığın, Tanrı esiniyle kaleme alındığı inancıyla kanonik (Yunanca kanonikos: “kurallara uygun”, “sahih”) saydığı dört İncil (Yunanca evangelion: “iyi haber”, “müjde”) sırasıyla Aziz Matta, Aziz Markos, Aziz Luka ve Aziz Yuhanna’nın adlarıyla anılır ve Yeni Ahit’in ilk dört kitabını oluşturur.

Özgün metinleri Yunanca kaleme alman dört İncil yaklaşık 150’de Suriye’de Tatianos tarafından tek bir öykü biçiminde birleştirilmiş, Diatessaron (Yunanca “dörtten”) adıyla anılan bu metin 400’e değin Ortadoğu’da kullanılan tek İncil metni olmuştur. Arapça ve Farsça yazmaları da bulunan Diates saron’un başlangıçta Yunanca mı, Süryanicemi kaleme alındığı bilinmemektedir.

Matta, Markos ve Luka İncilleri, İsa’nın yaşamını ve ölümünü benzer biçimde işledikleri için, 18. yüzyıldan bu yana “Sinoptik” (Yunanca synoptikos: “bir arada görülmüş”) adıyla anılmaktadır. Dört İncil dışında, Hıristiyanlığın bütün kollarınca apokrif sayılan ve değişik yazarlara (örn. Petrus, Tomas, Yahuda İskaryot, Filipus, Yakub, Barnabas) dayandırılan İncil metinleri de vardır. İncil terimi Türkçede Yeni Ahit’in tümünü tanımlamak için de kullanılmaktadır. Ayrıca bak. Kitabı Mukaddes.

BAKINIZ

> Peygamberler Tarihi - Hz. İsa


Kaynak: Ana Britannica
Son düzenleyen Baturalp; 22 Aralık 2016 03:26