Arama

İskandinav Mitolojisi - Tek Mesaj #3

we come one - avatarı
we come one
Ziyaretçi
16 Ocak 2008       Mesaj #3
we come one - avatarı
Ziyaretçi
---[ İSKANDİNAV MİTOLOJİSİ ]---

Ginnungagap

Dünya yaratılmadan önce sadece Ginnungagap adı verilen bir uçurum vardı. Ginnungagap'ı Mısır mitolojisindeki Nun, Yunan mitolojisindeki Kaos olarak da görebiliriz.


Ginnungagap'ın kuzeyinde buzlar ülkesi Niflheim, güneyinde alevler ülkesi Muspelheim vardı. Muspelheim'dan çıkan ateşler Niflheim'dan çıkan buzları eritti ve oluşan sihirli sudan ilk yaratık meydana geldi: dev Ymir.

Ymir ne erkek ne de dişiydi, fakat buz devleri sülalesinin atası oldu. Diğer devleri "terleyerek" yarattı çünkü. Vücudunu oluşturan sihirli sular koltukaltları eriyince akıtı ve bunlardan diğer devler oluştu.

Bir süre sonra çiftleşmeyi öğrenen bu devlerin çocukları olur. Bu çiftleşmelerin en önemlisi Bor ile Besta'nın çiftleşmesidir. Bor ve Besta'nın üç çocukları olur; Odin, Vili, Vé. Bu üç kardeş, kendilerine bir dünya yaratmak isteyip devlerin saldırısına uğradıkları zaman Ymir'i öldürüyorlar.

Kutsal ağaçları yaratmıyorlar, yaratılan ağaçlardan ikisini canlandırarak insanları oluşturuyorlar.

Tanrıların teker teker özelliklerinin anlatıldığı bölümde Sif, İdun, Forseti gibi önemli tanrı ve tanrıçalar eksik.

Odin'in oturduğu tahtın adı eksik: tahtın adı Hlidskjalf.

Freyr'ın Gullinborsti isimli altın kıllı ve dünyanın en hızlı hayvanı olan yaban domuzundan bahsedilmemiş.

Tyr'in resmindeki kurdu Tyr'in kurdu olarak nitelendirmemeliyiz. O kurt Loki'nin oğlu olan Fenris'tir. Fenris tanrılara dehşet verici gözükünce onu Gleipnir adında bir iple bağlamışlardır. Oradaki kırmızı iplik Gleipnir. Ayrıca bu Fenris, Tyr'in kolunu ısırmıştır, herhalde resim bize bunu anlatıyor.

artık yaşlanan ve yönetimde zorlanan Ymiri öldürürler.

ymir


Ymir ile birlikte bütün devleri öldüren üç kardeş, iki kutsal ağaç yaratır. Bu ağaçlardan biri ilk kadındır, diğeri de ilk adam.

embla

askrtk0

Embla (1. resim) sarmaşıktır. Askr (2. resim)) kül ağacıdır. Odin, Vili ve Vé toplanırlar; kendilerine bir dünya yaratırlar.

bors sons

Yeni dünyanın adı Asgarddır. Asgardın tam ortasında yaşam ağacı adı verilen Yggdrasil vardır.

yggdrasil

Gördüğünüz resimdeki gibi, bu dünyada bir insanların yaşayacağı bölüm vardır, bir de yeraltı. Yer altı dünyasına Hel adı verilirdi. Yeraltını yöneten tanrıçanın adı da Heldir. Aynı Yunan mitolojisindeki Hades gibi. Ayrıca bir de gökkuşağı vardır. Gökkuşağı, yeryüzünden tanrıların sarayına çıkan bir yoldu. Tanrı Heimdall, gökkuşağının başında bekleyerek tanrıların sarayına olduk olmadık herkesin girmesini engellemekle görevliydi. Heimdall'ın kulakları çok gelişmişti. En uzaktaki en küçük sesleri bile duyabilirdi.

odin

Bu, Odin. Odin, tanrıların yöneticisiydi. Odinin garip bir atı da vardı. Bu atın adı Sleipnir idi. Sekiz bacağı vardı. Suda ve karada gidebilirdi. Resimde Odin atına binmiş olarak gösteriliyor.

odin

Odinin iki kuzgunu vardı. Bu kuzgunlar ona dünyadan haberler getirirdi. Kuzgunlardan birinin adı Huginn (düşünce) ve diğerinin adı Muninndir (hafıza).

frigga

Bu, Frigga. Frigga, Odinin karısıydı. Yunan mitolojisindeki Hera gibi, tahtında oturup emirler verir.

thor

thor

Bu Thor. Thor, elindeki çekici ile yıldırımları, şimşekleri kontol ederdi. Odinin oğluydu. Odinin tanrıların başı özelliği ve Thorun şimşeklere hükmetme özelliği bize Yunan mitlerindeki Zeusu hatırlatmıyor mu?

balder

Bu, Balder. Balder, Odinin oğlu, ışığın tanrısıdır.

tyr

Bu, Tyr. Tyr, savaş tanrısıydı. Elinde kalkanı ve kılıcı hazır dururdu. Ayrıca bir kurdu vardı. Resimde Tyr ve kurdu bir arada görünüyor.

frey

Bu, Frey. Frey, barış, ferahlık ve doğanın tanrısıdır.

freya

Bu, Freya. Freya, Freyin kızkardeşidir. Aşk tanrıçasıdır.

hel

Bu, Hel. Kendisindan daha önce biraz bahsetmiştik. Ölüler ülkesinin kraliçesidir. Lokinin kızkardeşidir.

Lokislaughred
Bu, Loki. Loki, kötü ve kurnaz bir tanrıydı. Işık tanrısı Balderden nefret ederdi. Loki ile Balderin geçtiği bir efsaneyi anlatmak istiyorum.
okse
Bir gün, Balder düşünde yaşamının tehlike altında olduğunu görür. Tedirgin olur ve gördüğü rüyayı annesi Friggaya anlatır. Frigga ateş ve sudan, tüm metallerden, kuş ve vahşi hayvanlardan, toprak ve taştan oğluna zarar vermemeleri için söz alır. Daha sonra herkes Baldere taş atarak eğlenmeye başlar. Çünkü verilen söz onu tüm zararlara karşı korumaktadır. Loki bu durumu sezer ve durumu sorgulamaya başlar. Kardeşinin neden acı çekmediğini araştırdığında annesi ona doğanın yeminini anlatır. Ayrıca doğada yalnızca ökseotunun bu sözü vermediğini de ekler. Loki ökseotunu bulup hemen onu Balderin kardeşi, kör tanrı Hodere, kötü oyununa ortak olması için sunar. Hoder ökseotuyla Baldere dokununca Balder oracıkta ölür.

ragnaroek

Size biraz da Ragnarökden bahsetmek istiyorum. Ragnarök bütün yeryüzü tanrılarının yokedildiği büyük savaştır. Bu savaştan sonra yeni bir dünya yaratılır.
Lokiyi yakalamayı başaran Odin ve diğer tanrılar, şeytani numaralarını yapmasını engellemek için her yanını zincirlerler. Loki kılık değiştiremez ama bir gün zincirlerini kırar. Bu tüm kötülüklerin, canavarların ve devlerin tanrılara saldıracağının alametidir aslında. Tanrıların şafağında büyük Ragnarök savaşı başlamıştır. Odin, büyük bir kurt olan Fenrir tarafından öldürülür. Daha sonra oğlu Vidar, Odinin öcünü alır. Korkunç mücadelelerin tanrılar ve kötü kuvvetlerin arasında yarattığı öfke tanrı Heimdall ve Lokinin yüzyüze gelmeleri ve birbirlerini öldürmeleriyle son bulur. Dünya ateşle yok edilir ve bütün kainat sulara gömülür. Bu son yıkımı bir yeniden doğuş, dünyanın denizden yeniden yükselmesi, yeşille çepeçevre sarılması ve bitkilerin ortaya çıkması izler. Ölen tanrıların oğulları Asgarda, hükümdarlıklarına geri dönerler. Şimdiki dünyamız yaratılır.

Ref: felsefeekibi.com
Son düzenleyen asla_asla_deme; 26 Aralık 2008 03:53