Arama

Medya Haber - Tek Mesaj #840

Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
27 Ocak 2008       Mesaj #840
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Filistin Halk Kurtuluş Cephesi'nin efsanevi lideri ve kurucusu, Filistin direnişinin onuru Dr. Corc Habaş hayata gözlerini yumdu. Tüm Filistin yasta...
DIŞ HABERLER Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC) kurucusu ve eski Genel Sekreteri Dr. Corc Habaş hayatını kaybetti. Filistin ve Arap halkının işgal karşıtı direnişinin en önemli kazanımlarının altında imzası bulunan "El Hakim" lakaplı devrimci lider, arkasında Filistin ulusal mücadelesi içine kök salmış güçlü bir komünist damar miras bıraktı.
Ürdün'ün başkenti Amman'daki bir hastanede dün akşam saatlerinde vefat eden Dr. Habaş, 1967'de kurduğu FHKC'nin 30 yıl boyunca Genel Sekreterliğini yürüttü. 82 yaşındaki Dr. Habaş kalp sorunları nedeniyle 10 gündür hastanede yatıyordu.
FHKC liderlerinden Filistin Ulusal Konseyi üyesi Leyla Halid, dün Amman'dan telefonla acı haberi vererek "Habaş'ın 20:15'te ağır bir kalp krizi geçirdiğini ve yaşamını yitirdiğini" açıkladı. FHKC'nin Suriye'deki sözcüsü Mahir el Tahir de Dr. Habaş'ın öldüğünü doğruladı.
FHKC Merkez Komitesi tarafından yayımlanan bildirideyse Dr. Habaş'ın İsrail işgaline karşı Filistin ulusal mücadelesinin ana simgelerinden biri olduğu ve kurtuluş mücadelesine önderlik ettiği vurgulandı. FHKC bildirisinde Dr. Habaş'ın "Tehditlere asla boyun eğmeyen, emperyalizme karşı daima devrim savaşı veren" bir lider olduğunu ve "Denizden nehre Filistin'in her yeri için mücadele verdiği" belirtildi. Bildiride FHKC'nin tüm Filistin topraklarının kurtuluşuna ve bağımsızlığına kadar direniş eylemlerini sürdüreceği sözü verildi.
Tüm Filistin yasta
FHKC kurucusunun ölümü halkı yasa boğarken, geçmişte görüş ayrılığına düştüğü Filistinli siyasi gruplar ve direniş örgütleri de Dr. Habaş'ı anmak ve saygılarını sunmak için seferber oldu.
Filistin Demokratik Kurtuluş Cephesi (FDKC) Dr. Habaş'ın anısına Gazze'deki Reşid El Şevva Merkezi'nde ve Batı Şeria'nın güneyindeki Hebron'da birer yas evi açtı.
Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas 3 günlük yas ilan ederek Filistin topraklarındaki tüm bayrakların yarıya indirilmesini emretti. FHKC liderinin ölümüyle ilgili bir açıklama yayımlayan Abbas "Bu tarihi önderin ölümü Filistin mücadelesi ve uğruna 60 yıl boyunca savaştığı Filistin halkı için büyük bir kayıptır" dedi. Abbas bu akşam Ramallah'taki bürosunda taziyeleri kabul edeceğini açıkladı.
Gazze Şeridi'ndeki Hamas hükümetinin başbakanı İsmail Haniye ise Dr. Habaş'ın "yaşamı boyunca Filistin'i savunduğunu" söyledi. Ölüm haberinin duyulmasının ardından Gazze'de gece boyunca Dr. Habaş'ın anısına havaya sıkılan silahların sesi yankılandı.
Dr. Habaş'ın ölümü bazı İsrail basın organlarınca sevinçle karşılandı. İsrail'in yüksek tirajlı gazetelerinden Yedioth Ahronot, Dr. Habaş'ın ölüm haberini internet sitesinde "teröristbaşı öldü" ifadesiyle yayımladı.
Sağlık durumu nedeniyle 2000 yılında FHKC Genel Sekreterliğini devretmek zorunda kalan ve Ürdün'e yerleşen Dr. Habaş, ileri yaşına rağmen analizleri ve görüşleriyle Filistin soluna ve Filistin halkının emperyalizme ve Siyonistlere karşı direnişine rehberlik ediyordu.
Filistin Kurtuluş Örgütü'nün mücadeleci çizgisinin uzun yıllar boyunca korunmasında belirleyici rol oynayan Dr. Habaş, El Fetih lideri Yaser Arafat'ın uzlaşmacı ve tavizci tutumuna karşı tavır almış, işgalci İsrail'le ilişkilerin "normalleşmesine" karşı çıkmıştı. Özellikle 1993'te Oslo Anlaşması'nın imzalanması konusunda Arafat'la büyük bir ayrışma yaşayan ve mültecilerin İsrail işgali altındaki Filistin topraklarına dönme ilkesinden taviz vermeyi reddeden Dr. Habaş, özerkliğin ilan edildiği 1994 yılından sonra Filistin topraklarına dönmeyi reddetmişti.
internetten alıntıdır