Arama


Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
2 Nisan 2006       Mesaj #19
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Aşağıdaki resim şu anda işlemcimin üzerine takılı olan soğutucuya ait. Neredeyse hiç kapanmayan bilgisayarımın gürültüsünden rahatsız olmaya başladığımdan beri, ses çıkartan her şeye “sessiz” bir çare arıyorum. Bugün yaşadıklarım, Şahin’in blogundaki overclock yazılarından sonra, beni de bu konuda bir şeyler yazmaya itti.

silenttower

Sessizlik derdine düştükten sonra, ilk iş olarak üzerinde fan bulunmayan bir anakart aramaya koyuldum. Kuzey ve güney köprüleri üzerinde pasif soğutma blokları bulunan Abit AW8-MAX bu iş için oldukça uygundu. Anakartın SoundMAX ses kartı, overclock için sunduğu seçenekler ve diğer işlevleri de hoşuma gidince, hemen kasaya taktım ve çalıştırdım. İşlemciyi overclock denemelerinde kullanacağım için, soğutmada Intel fan yerine Thermaltake’in Silent Tower adlı soğutucusunu tercih ettim. Bu soğutucunun boyutları işlemciyle birlikte gelen soğutucudan oldukça büyük olduğundan, kasa kapağında bulunan ve işlemci soğutucusunun dışarı attığı sıcak havanın doğrudan kasadan çıkmasını sağlayan AirDuct’ı sökmek zorunda kaldım. Fakat taktıktan sonra, doğru bir seçim yaptığımı anladım. SilentTower işlemciyi yaklaşık 12 derece fazla soğutabiliyordu. Geriye tek bir sorun kalmıştı, o da tahmin edilebileceği üzere ses idi.

Kasa içerisinde yer alan iki adet fanı söktükten sonra gürültü biraz azaldı. Fakat bu noktada durmak istemedim ve Silent Tower’ın üzerindeki fanı da söktüm. Yerine, potansiyometreye bağlanabilen, 80mm boyunda bir fan taktım. Ortalama 2500 RPM hızında dönen eski fandan sonra, 1400 RPM hızına düşen fan, gürültü sıkıntımın büyük bölümünden kurtulmama sebep oldu. Bu yeni çözümün bir güzel yanı da, 5.25” yuvasına taktığım kontrol mekanizmasıyla hız ayarını istediğim an değiştirebilecek olamm. Overlock denemeleri yapacağım zaman bu fanı 5000 devire kadar çıkartarak eskisinden güçlü bir soğutmaya, günlük kullanımda ise yaklaşık 1400 RPM’de sessiz bir çalışma ortamına kavuşuyorum.

Alıntıdır.