Arama


evo - avatarı
evo
VIP kirlenmek güseldir : )
4 Şubat 2008       Mesaj #74
evo - avatarı
VIP kirlenmek güseldir : )
ATLANTİS'İ FIRLATMAK İÇİN GERİ SAYIM BAŞLIYOR

atlantis nasa

ANKARA
- Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), perşembe uzaya göndermeyi öngördüğü Atlantis uzay mekiğini fırlatmak için bugün geri sayıma başlıyor.
Atlantis ile Uluslararası Uzay İstasyonu'na (UUİ) gidecek 7 kişilik mürettebatın da bugün Kennedy Uzay Merkezi'ne geleceğini belirten NASA yetkilileri, geçen salı uzay mekiğinde tespit edilen küçük arızanın da fırlatma işlemini etkilemesinin beklenmediğini kaydettiler.
Mekiğin fırlatılmasını daha önce birçok kez engelleyen yakıt kesme sensörlerindeki önemli arızayı giderdiklerini açıklayan NASA mühendislerinin, Atlantis'i uçuran elektronik cihazları soğutmaya yarayan radyatör hortumundaki sorunu da çözeceklerinden emin oldukları belirtiliyor.
Atlantis uzay mekiği, UUİ'ye Avrupa Uzay Ajansı'nın en önemli katkısı sayılan 13 ton ağırlığındaki ve 1,3 milyar avro değerindeki bilimsel laboratuvarı Columbus'u götürecek.
Yer çekimi dolayısıyla Dünya yüzeyinde yapılması imkansız bilimsel deneylerin yürütüleceği laboratuvar, Atlantis'in 5 Amerikalı, bir Alman ve bir Fransız mürettebatının çalışmalarıyla monte edilecek.
Ay ve ötesine gitme planları çerçevesinde UUİ'yi astronotların uzun süreli kalışları için kullanmayı amaçlayan NASA ve ortakları, istasyonun inşasını 2010'a dek tamamlamayı planlıyor.



385pxdots


haberayrinti MARS'TA ŞİMDİ DE "GÜLEN YÜZ" ŞEKLİ



mars spirit

ANKARA
- NASA'nın Kızıl Gezegen'in yörüngesindeki uzay aracı Mars Explorer Spirit'in çektiği görüntülerdeki "gülen yüz" görenleri hayrete düşürüyor.
Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi'nin robotu Spirit'in 10 gün önce Mars yüzeyinde "yürüyen" bir insana benzer figürü görüntülemesinin ardından, bu kez "gülen yüzü" andıran şekil, yörünge aracının bir kratere odaklanmasıyla ortaya çıktı.
Uzmanlar, bunun sadece Mars yüzey şeklinin rastlantısal bir özelliği olduğunu belirttiler.

a.a.