Arama

İnterferon Nedir? - Tek Mesaj #1

The Unique - avatarı
The Unique
Kayıtlı Üye
19 Şubat 2008       Mesaj #1
The Unique - avatarı
Kayıtlı Üye

İNTERFERON

Ad:  interferon.jpg
Gösterim: 1868
Boyut:  74.4 KB

(fr. intertdron'dan). Biyokim.
Virüslerce girdikleri hücrelerin içinde hızla bireştirilen ve yayılması sayesinde aynı virüslerin ve başka türden virüslerin başka hücrelere girmesini ve çoğalmasını engelleyen proteinli madde.

—ANSİKL. Interferon 1957'de İngiliz biyologları A. isaacs ve J. Undenmann tarafından ortaya çıkarıldı; bu bilim adamları, alttepkeni olduğu biyolojik girişim (interlerans) olgusundan dolayı ona bu adı verdiler. Öldürülmüş grip virüsü aşılanan civciv embriyonlarından oluşan doku kültüründe birkaç saat içinde, yalnız o türden değil, ona yakınlığı olsun olmasın başka türden virüslerin de gelişmesini engelleyen bir maddenin ortaya çıktığını gösterdiler.

Benzer biyolojik girişim olguları daha önce tütün mozaiği ve sarı humma virüsleriyle yapılan deneylerde Thung (1931) ve Magrassi (1935) tarafından da gözlenmiş ve Findlay, 1937'de girişim olgularının bağışıklık olgularından farklı olduğunu göstermişti. Interferon virüse özgü değil, içinde oluştuğu hayvan türüne özgüdür ve ancak onu ve ona çok yakın türleri korur, interferon türlere göre, molekül ağırlığı 20 000 ile 63 000 arasında olan bir proteindir. Ancak içinde bulunduğu hücrelerde etki yapar, virüslere karşı in vitro etkisi yoktur. Ona sahip olan hücreler virüsün çoğalmasına elverişsiz hale gelir; engellemenin virüs DNA’sının eşlenmesinden sonra ve yeniden oluşmasından önce meydana geldiği sanılmaktadır. Her virüsün interferona duyarlığı farklıdır.

İnterflora, uluslararası çiçekçiler örgütü; merkezi Zürich'tedir. (1990’larda siparişle 130’u aşkın ülkeye dağıtım yapabilen 48 000'den fazla üyesi vardır.)

Kaynak: Büyük Larousse
Son düzenleyen Safi; 14 Ocak 2017 23:43
Bir bildiğim varsa hiç bir şey bilmediğimdir. (: