Arama


evo - avatarı
evo
VIP kirlenmek güseldir : )
4 Mart 2008       Mesaj #2
evo - avatarı
VIP kirlenmek güseldir : )
KURAKLIĞIN YENİ NEDENİ: "KÜRESEL LOŞLAŞMA"

hava kirliligi 8

ANKARA - Seval Ocak
- Ankara Üniversitesi (AÜ) Fen Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Ergin Duygu, bacalardan çıkan partiküllerin atmosferdeki su buharlarına yapışıp havada asılı kaldığı ve tabaka haline gelerek güneş ışınlarını engellediği ''küresel loşlaşmanın'', kuraklığa neden olduğunu kaydetti.
Ergin Duygu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''küresel loşlaşma''nın, İsrail ve ABD'de son yıllarda yapılan araştırmalarda hava hareketlerini etkileyen yeni bir faktör olarak tespit edildiğini söyledi.
Özellikle yoğun nüfuslu ve sanayileşmiş bölgelerde bacalardan ve egzozlardan çıkan tozların ve partiküllerin gökyüzünde bir tabaka halini alarak, güneş ışınlarının dünyaya ulaşma oranlarını azalttığını anlatan Duygu, bu durumun ''küresel loşlaşma'' olarak tanımlandığını ifade etti.
Yağmur ve kar gibi yağışların, yeryüzünden yükselen su buharları ve moleküllerin saf halde birleşmesiyle oluştuğunu belirten Duygu, loşlaşmaya neden olan tozların, su buharlarının birleşip yağışa dönüşmesini önlediği için kuraklığa neden olduklarını söyledi.
Duygu, sanayileşme ve yoğun otomobil kullanımının hava kirliliğine neden olduğunu ifade ederek, ''Küresel loşlaşma ayrıntılı incelenince hemen her kıtada ancak özellikle nüfusun fazla olduğu sanayileşmiş bölgelerde yoğun kirlilik görülüyor. Loşlaşma, Çin ve Hindistan'da 'kara bulut'a dönüştü. Dünya giderek kuraklaşıyor'' diye konuştu.

a.a.