Arama


Bluesorrow - avatarı
Bluesorrow
Ziyaretçi
9 Mart 2008       Mesaj #1
Bluesorrow - avatarı
Ziyaretçi
Ağlama Duvarı (İbranice: HaKotel HaMa'aravi), Kudüs'te bulunan ve Yahudilerce kutsal sayılan, Büyük Tapınağın ayakta kalan Batı duvarıdır. Bu sebepten dolayı Batı Duvarı adıyla da bilinmektedir.
Yahudilerin Süleyman aleyhisselamın Kudüs’te yaptırdığı Beyt-ül-Makdis (*Mescid-i Aksa)'ten kaldığına inandıkları ve kutsal kabul ettikleri, ha-Kotel ha-Ma’aravi (batı duvar) dedikleri bu duvar zamanla Hıristiyanlığın tesiriyle “Ağlama Duvarı” olarak adlandırılmıştır. Yaklaşık 485 m uzunluğunda olan Ağlama Duvarı, toprak seviyesinin üstünde yirmi dört büyük taş sırası ile yer altında kalan on dokuz taş sırasından meydana gelir. Yüksekliği toprak seviyesinden itibaren 18 m olup 6 metresi mabed alanının seviyesini aşmaktadır. Taşlardan bazılarının uzunluğu 12 m, yüksekliği 1 m, ağırlığı ise 100 tondan fazladır.

* Mescid-i Aksa Kudüs'te Süleyman mabedinin bulunduğu yere kurulan camidir. Mescid-i Aksa, Arapça'da "en uzak cami" anlamına gelmektedir. Hicret'in ikinci yılından sonra Kabe'nin kıble olarak kabul edilmesiyle, tüm Müslümanlar namazlarını Mescid-i Aksa yerine Kabe'ye dönerek kılmaya başlamışlardır.
Tarihçe

Süleyman peygamber tarafından Kudüs'de yaptırılan ve MÖ 588 yılında Babilliler tarafından yıkılan birinci tapınağın yerine, Yahudiler MÖ 537 yılında Babil'i yıkan Persliler'in izniyle ikinci tapınağı yaparlar. Bu tapınak da MS 70 yılında Romalılar tarafından yıkılır ve içindeki değerli eşyalar yağmalanarak Roma'ya taşınır. Bu ikinci tapınağın batı duvarı sağlam kalır ve Yahudilerce kutsal kabul edilir.
Osmanlılar şehri aldığında bu duvarın yıkık kısımlarını tamir ettirerek sağlamlaştırır.


Kaynak: Vikipedi, özgür ansiklopedi