Arama


Gabriella - avatarı
Gabriella
Ziyaretçi
21 Mart 2008       Mesaj #2
Gabriella - avatarı
Ziyaretçi
Meslek Tanıtımı: Enerji Soğutma ve İklimlendirme

Soğutma ve iklimlendirme modern yaşamdaki rahat ve konfora hizmet eden iş alanlarından biridir. Bu alan; havanın ısı, temizlik, dolaşım, nem içeriklerinin sürekli olarak kontrol edilmesini sağlayan cihazları ve bunlarla ilgili işlemleri içermektedir.



İnsanlık tarihindeki en eski soğutma şekli, soğuk bölgelerdeki buzların muhafaza edilerek sıcak yerlere yerleştirilmesiyle elde edilmiştir. Bu yöntem binlerce yıl öncesine dayanmaktadır. İnsanlar daha sonraları kapalı mekânları soğutabilmek için çeşitli mekanizmalar üretmiş, en basit tanımıyla fanlar yapmıştır. Kapalı bir mekânda teneffüs edilen havada ideal sıcaklık, nem oranı, dolaşım ve temizliğin istenen koşullarda tutulması işlemine 'klima', yani 'iklimlendirme' denir. Modern kent yaşamında çoğu insan, zamanının büyük bölümünü kapalı mekânlarda geçirmeye başlamıştır. Günlük yaşamdaki bu değişim, iç mekândaki havayla ilgili konfor ve sağlık koşullarının düzeltilmesi için arayışlara neden olmuştur. Bu arayışların sonunda, günümüzdekinden farklı da olsa iklimlendirme cihazları bulunmuştur. Gelişmiş ülkelerde klimalar önce iş yerlerinde, daha sonra da otomobil ve konutlarda kullanılmaya başlamıştır. 1950'li yıllardan bugüne, malzeme kalitesinin artması ve elektronik teknolojisinin gelişmesiyle birlikte klima sistemlerinde büyük aşamalar kaydedilmiştir. Üreticiler bu gelişmelerden güç alarak, enerji tasarrufuna yönelik cihaz ve sistem arayışına girmiştir. Az enerji harcayan ve çevreye zarar vermeyen iklimlendirme cihazları dünyanın her yanında ilgi görmeye başlamıştır. Günümüzde ekonomik, güvenilir, estetik ve az yer tutan klima sistemleri üretilmektedir. Bugün soğutma ve iklimlendirme tesislerinde otomatik kontrol sistemlerinin yerleşim planlarının çizilmesi, ısıtma sistemleri ve ısı pompaları ile ilgili çalışmalar gerçekleştirilmektedir. Bu alanda ayrıca; elektrik konuları, ısı akışı, atölye ve laboratuvar işlemleri, hava kanallarıyla ilgili işlemler yapılmaktadır. Bu sektörün hizmet kanadında faaliyet gösteren işletmeler ise; teçhizatların çalıştırılması, işletilmesi, bakım ve onarımıyla ilgilenir. Türkiye’deki iklimlendirme alanı, 1990’lı yıllardan itibaren genişlemiştir. Ülkemizdeki klima pazarı her geçen gün büyüyen ve olumsuz gelişmelerden etkilenmeyen bir pazardır. Ülkemizde evlerden otomobillere, iş yerlerinden okullara kadar birçok yerde klimalar yaygın olarak kullanılmaktadır. Türkiye'de birkaç yıl öncesine kadar lüks olarak görülen klimalar, bugün birçok insan tarafından ihtiyaç olarak görülmektedir. Soğutma ve iklimlendirme Türkiye için yeni bir alan olmasına rağmen, genişleyen klima pazarı bu alandaki istihdamı artırmıştır. Sektördeki hareketliliğe ve dünyadaki gelişmelere bakılırsa, bu alandaki meslekler önümüzdeki dönem için en fazla gelecek vaat eden meslekler arasındadır. Soğutma ve iklimlendirme alanı üzerine eğitim alarak yurt dışında bu mesleği yapmak isteyen kişilerin iş bulma olanakları geniştir. Yabancı dil bilen, kendini meslekî açıdan geliştiren kişiler bu alanda faaliyet gösteren uluslararası firmalarda da çalışabilir.
İnsanlık tarihindeki en eski soğutma şekli, soğuk bölgelerdeki buzların muhafaza edilerek sıcak yerlere yerleştirilmesiyle elde edilmiştir. Bu yöntem binlerce yıl öncesine dayanmaktadır. İnsanlar daha sonraları kapalı mekânları soğutabilmek için çeşitli mekanizmalar üretmiş, en basit tanımıyla fanlar yapmıştır. Kapalı bir mekânda teneffüs edilen havada ideal sıcaklık, nem oranı, dolaşım ve temizliğin istenen koşullarda tutulması işlemine 'klima', yani 'iklimlendirme' denir. Modern kent yaşamında çoğu insan, zamanının büyük bölümünü kapalı mekânlarda geçirmeye başlamıştır.