Arama

Kahramanmaraş - Tek Mesaj #8

Sedef 21 - avatarı
Sedef 21
Ziyaretçi
24 Mart 2008       Mesaj #8
Sedef 21 - avatarı
Ziyaretçi

Çağlayancerit

Ad:  Çağlayancerit.jpg
Gösterim: 633
Boyut:  38.8 KB

Akdeniz Bölgesi’nde Kahramanmaraş iline bağlı ilçe ve ilçe merkezi kent. Eskiden Merkez ilçeye bağlı Ağabeyli bucağı, 19 Haziran 1987 tarihli ve 3392 sayılı yasa uyarınca merkezi Çağlayancerit kenti olmak üzere ilçe yapılmıştır. Çağlayancerit Belediyesi 1986’da kurulnuştur. Nüfus (1990) ilçe, 26.914; kent, 0.435.
Doğu Anadolu Bölgesi ile Akdeniz Bölgeleri arasında, Kahramanmaraş iline bağlı bir ilçe olan Çağlayancerit, kuzeyde Elbistan, güneyde Pazarcık, doğuda Adıyaman ili, Gölbaşı ilçesi batıda Kahramanmaraş ile çevrilidir. İlçe toprakları dağlık bir arazi yapısına sahiptir. Tarıma elverişli ova ve düzlükler çok azdır. Çağlayancerit merkez ilçenin kuzeydoğusunda kalan Öksüz Dağının kuzeyi ile Engizek Dağının güneyinde kalan oldukça geniş bir vadide kurulmuştur.

İlçe, yer yer Akdeniz ikliminin etkisinde kalmakla beraber karasal iklim hüküm sürer. Kışları oldukça soğuk ve yağışlı, yazları sıcak geçer.

İlçe ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Tarıma elverişli topraklarının azlığı nedeniyle kısıtlı miktarda arpa, buğday, nohut ve ayçiçeği yetiştirilir. Yaylalarda büyük ve küçükbaş hayvan yetiştirilmektedir.

Çağlayancerit’te arkeolojik ve yüzey araştırması yapılmadığından ne zaman ve kimler tarafından kurulduğu bilinmemektedir. İlçenin ismini, Oğuzların Ceritoğulları kolundan aldığı sanılmaktadır.

Malazgirt Savaşı’ndan (1071) sonra Oğuzların Ciritoğulları kolundan bir boyun buraya yerleştiği söylenmektedir. Yöredeki akarsuların ve çağlayanların bol olmasından ötürü de bu Oğuz boyları tarafından yöreye Çağlayancerit ismi verilmiştir. Eski çağlarda ormanlık bir alan olan bu yerleşime ait temel izleri ile karşılaşılmıştır. Ancak günümüzde bu ormanlık alandan pek bir iz kalmamıştır.

İlçede tarihi eser olarak; merkezdeki camiden başka herhangi bir yapı bulunmamaktadır. Bu caminin hangi tarihte ve kimler tarafından yapıldığı bilinmemektedir.

ÇAĞLAYANCERİT BELEDİYESİ
Son düzenleyen Safi; 6 Şubat 2017 21:15