Arama

Mafya - Tek Mesaj #17

Mystic@L - avatarı
Mystic@L
Ziyaretçi
14 Nisan 2006       Mesaj #17
Mystic@L - avatarı
Ziyaretçi
MAFIA_MAFYA

Her zaman bir mafyadan sözedilir. Allah zeval vermesin, memleketimizde her çeşit işin mafyası vardır. Bu konuda İtalyanlarla rahatlıkla mücadele edebiliriz. Arazi mafyası vardır, çek-senet mafyası var, ihale mafyası, otopark mafyası, gümrük mafyası!... Say sayabildiğin kadar! Yığınla mafya vardır!

Peki mafya kelimesinin anlamı nedir? Hiç düşündün mü? Nereden gelmektedir bu 'mafya'kelimesi?

Aslında hiçbir dünya dilinde böyle bir kelime yok. Bu kelime bir kısaltmanın sonucu. Kelimenin aslı MAFİA imiş!Biz mafya diye okuyoruz. Peki bu MAFİA neyin kısaltması?İtalyanca bir sloganın baş harflerinin sıralanması ile oluşuyor bu kısaltma: Morte Alle Francia, İtalia Anela!
Her kelimenin baş harfi alındığında ortaya MAFİA çıkıyor. Sloganın anlamı ise: Fransa'ya ölüm, İtalya kükrüyor!

Bu sloganı, Korsika Adası'nın Fransa'dan bağımsızlığı için Fransa'yla savaşan ve İtalya'ya bağlanmak isteyen Korsikalı şövalyeler kullanıyorlarmış. Rahat hareket edebilmek için de bu yapılanmalarını ve diğer tüm çalışmalarını gizlice yapıyorlarmış. Yeraltında kendileri için hazırladıkları dehlizlerde toplanırlarmış. Örgütlerinin adı ise
daha önce söylediğim gibi MAFİA imiş!

Bu hareket, Avrupa tarihini oldukça etkilemiş bir harekettir. Bugün bile Fransızlarla İtalyanlar arasındaki sorunlardan biri Korsika adasıdır. Gerçi geçenlerde, 3 asır sonra Fransa, Korsika'ya özerk bir statü tanımak zorunda kaldı ama, yine de bu olay 17.yüzyıl Avrupasına ve hatta günümüze kadar uzanan bir iz bırakmıştır. O yüzden bu kelime dünyanın diğer yerlerinde, gayri-kanuni teşekküller için de çokça kulanılır olmuştur. Bilirsin işte, sıkça 'yeraltı dünyası' deriz, 'mafya' deriz.

Ben birkaç gündür kendimi böyle bir 'mafya' gibi, bir 'gizli ajan' gibi hissediyorum. Bilinmeyen bir yerlerden, karanlık bir perdenin ardından senden haber alabilmek için çırpınıp duruyorum. Kılıcını çekmiş bir Korsikalı şövalye gibi, Fransayla değil ama, ümitsizliğimle yeraltından savaşıyorum. Bu gizli şövalyenin savaşı da, zaten sadece ümitsizliğiyle!...