Arama

Atatürk'ün kurduğu Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi hakkında bilgi verir misiniz? - Sayfa 4

En İyi Cevap Var Güncelleme: 16 Kasım 2014 Gösterim: 269.150 Cevap: 124
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
13 Ekim 2011       Mesaj #31
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
dil, tarih ve coğrafya fakültesi'nin amaçları nelerdir?
mustafa kemal atatürk, fakültenin kurulmasını önerirken, çağdaş türkiye'nin yapacağı atılımla hem ulusal bilincin gelişmesi, hem de özgür düşünceli bireylerin yetişebilmesi için, türk dilinin, türk tarihinin ve türk kültürünün derinliğine araştırılmasının en başta gelen koşul olduğuna inanıyordu. türkiye'de sosyal bilimler alanında seçkin bir yeri bulunan fakültenin kuruluş yasası tbmm'ce 14 haziran 1935'te kabul edilmiş ve karar 22 haziran 1935 tarih ve 2035 sayılı resmi gazete'de yayımlanmıştır.
Sponsorlu Bağlantılar

1935-1940 yılları arasında evkaf apartmanında faaliyetini sürdüren fakültenin bugünkü binasının planı ünlü alman mimarı bruno taut tarafından çizilmiştir.

1936 yılında 195 öğrenci ile öğretime başlayan dil ve tarih-coğrafya fakültesi, 13 haziran 1946'ya kadar milli eğitim bakanlığına bağlı olarak faaliyet göstermiş, bu tarihten itibaren 4936 sayılı üniversiteler kanunu ile ankara üniversitesi'nin bünyesinde yer almıştır.

dil ve tarih-coğrafya fakültesi türk ve türkiye tarihinin incelenmesine kaynaklık edecek olan sümerce ve hititce'den latince ve yunanca'ya, antik doğu ve batı dilleri yanında modern diller ile coğrafya, felsefe, psikoloji, sosyoloji, antropoloji gibi çeşitli sosyal bilimlerin farklı alanlarında eğitim veren bir bilim kurumudur. fakültede hem temel kaynaklara inen, hem de çağdaş dünyaya ayak uydurmayı hedefleyen 18 bölüm ve 71 anabilim dalı mevcuttur. bunlardan 17 bölüm ve 65 anabilim dalında eğitim öğretim yapılmaktadır.

kaynak : wikipedia özgür asiklopedi
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
15 Ekim 2011       Mesaj #32
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
ya ltfn amcını yazın fakülte si ankara üniversitesi
Sponsorlu Bağlantılar
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
15 Ekim 2011       Mesaj #33
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
ya ltfn atatürk ün kurmş olduğu dil ve tarih -coğrafya fakültesinin kuruluş amacı nedir???
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
15 Ekim 2011       Mesaj #34
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Atatürk Kurmuştur.
Fakültenin Adını Atatürk Koymuştur....
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
15 Ekim 2011       Mesaj #35
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
fakültenin kuruluş amacı nedir? lütfen bana şimdi lazım nolur...
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
15 Ekim 2011       Mesaj #36
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi (A.Ü.D.T.C.F.) , Atatürk'ün adını koyduğu ve özel bir görev yüklediği bir bilim merkezidir.
Mustafa Kemal Atatürk, Fakültenin kurulmasını önerirken, çağdaş Türkiye'nin yapacağı atılımla hem ulusal bilincin gelişmesi, hem de özgür düşünceli bireylerin yetişebilmesi için, Türk dilinin, Türk tarihinin ve Türk kültürünün derinliğine araştırılmasının en başta gelen koşul olduğuna inanıyordu. Türkiye'de sosyal bilimler alanında seçkin bir yeri bulunan Fakültenin kuruluş yasası TBMM tarafından 14 Haziran 1935'te kabul edilmiş ve karar 22 Haziran 1935 tarih ve 2035 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmıştır.
1935-1940 yılları arasında Evkaf Apartmanında faaliyetini sürdüren Fakültenin bugünkü binasının planı Alman mimarı Bruno Taut tarafından çizilmiştir.
1936 yılında 195 öğrenci ile öğretime başlayan Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, 13 Haziran 1946'ya kadar Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olarak faaliyet göstermiş, bu tarihten itibaren 4936 sayılı Üniversiteler Kanunu ile Ankara Üniversitesi'nin bünyesinde yer almıştır.
Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Türk ve Türkiye tarihinin incelenmesine kaynaklık edecek olan Sümerce ve Hititce'den Latince ve Yunanca'ya, antik doğu ve batı dilleri yanında modern diller ile coğrafya, felsefe, psikoloji, sosyoloji, antropoloji gibi çeşitli sosyal bilimlerin farklı alanlarında eğitim veren bir bilim kurumudur. Türkiye'de Tiyatro eğitiminin konservatuvarlar dışında, bilimsel düzeyde verildiği ilk bölüm olan DTCF Tiyatro Bölümünü de bünyesinde bulunduran fakültede hem temel kaynaklara inen, hem de çağdaş dünyaya ayak uydurmayı hedefleyen 18 bölüm ve 71 anabilim dalı mevcuttur. Bunlardan 17 bölüm ve 65 anabilim dalında eğitim öğretim yapılmaktadır.
1942 yılından beri yayın hayatında olan Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Dergisi Sümerce ve Hititce'den Latince ve Yunanca'ya, antik doğu ve batı dilleri yanında modern diller ile coğrafya, felsefe, psikoloji, sosyoloji, antropoloji Türk ve Türkiye tarihi gibi çeşitli sosyal bilimlerin farklı alanlarında kaynak yayınlar arasında yer almaktadır.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
16 Ekim 2011       Mesaj #37
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
ya neden kurlmuş onu yazın ya of
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
16 Ekim 2011       Mesaj #38
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
dilimizin yeni nesillere taşınması, onların dilimizi iyi öğrenebilmesi için
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
16 Ekim 2011       Mesaj #39
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Ya 6. sınıfa gidiyorum ve çok acil Dil Tarih-Coğrafya Fakültesi hakkında öğrendiklerimizi yazmamızı istiyor bunlar oldukça uzun acaba daha kısa bir bilgi var mı yardımcı olabileceğiniz?
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
17 Ekim 2011       Mesaj #40
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Ankara Üniversitesi'nin fakülte olarak kurulan ilk yükseköğretim kurumu olan Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Büyük Önderimiz'in adını koyduğu ve özel bir misyon yüklediği bir bilim merkezidir.
Mustafa Kemal Atatürk, fakültenin kurulmasını önerirken, çağdaş Türkiye'nin yapacağı atılımla hem ulusal bilincin gelişmesi, hem de özgür düşünceli bireylerin yetişebilmesi için, Türk dilinin, Türk tarihinin ve Türk kültürünün derinliğine araştırılmasının en başta gelen koşul olduğuna inanıyordu. Türkiye'de sosyal bilimler alanında seçkin bir yeri bulunan fakültenin kuruluş yasası TBMM'ce 14 Haziran 1935'te kabul edilmiş ve karar 22 Haziran 1935 tarih ve 2035 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmıştır.
1935-1940 yılları arasında Evkaf Apartmanı'nda faaliyetini sürdüren fakültenin bugünkü binasının planı ünlü Alman mimarı Bruno Taut tarafından çizilmiştir.
1936 yılında 195 öğrenci ile öğretime başlayan Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, 13 Haziran 1946'ya kadar Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı olarak faaliyet göstermiş, bu tarihten itibaren 4936 sayılı Üniversiteler Kanunu ile Ankara Üniversitesi'nin bünyesinde yer almıştır.
Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Türk ve Türkiye tarihinin incelenmesine kaynaklık edecek olan Sümerce ve Hititce'den Latince ve Yunanca'ya, antik doğu ve batı dilleri yanında modern diller ile coğrafya, felsefe, psikoloji, sosyoloji, antropoloji gibi çeşitli sosyal bilimlerin farklı alanlarında eğitim veren bir bilim kurumudur. Fakültede hem temel kaynaklara inen, hem de çağdaş dünyaya ayak uydurmayı hedefleyen 18 bölüm ve 71 anabilim dalı mevcuttur. Bunlardan 17 bölüm ve 65 anabilim dalında eğitim öğretim yapılmaktadır.

Kaynak: Atatürk'ün kurduğu Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi hakkında bilgi verir misiniz?

Benzer Konular

13 Ekim 2010 / Ziyaretçi Cevaplanmış
12 Ekim 2011 / Misafir Cevaplanmış
5 Aralık 2011 / Misafir Cevaplanmış
30 Aralık 2011 / Misafir Cevaplanmış
19 Haziran 2011 / AndThe_BlackSky Mimarlık