Arama

Kuzu Kulağı Yetiştiriciliği

Güncelleme: 9 Ocak 2010 Gösterim: 7.864 Cevap: 0
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
9 Ocak 2010       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
KUZU KULAĞI

Sponsorlu Bağlantılar
kuzukulagi

Diğer İsimleri : Ebemekşisi, Ekşilik, Ekşimik, Turşuotu, Rumex Acetosa

Botanik Bilgi : Karabuğdaygiller familyasındandır. Çokyılık otsu bitkilerdir. 60 cm’ye kadar boylanabilir. Gövdesi kabarık çizgili, sulu ve kırmızımsı renklidir. Ok biçimli, iri ve kabarık yaprakları tüysüz olur. Yaz aylarında açan başak halindeki pembemsi renkli, sık dizilişli çiçekleri koparıldıkça bitki yapraklar verir. Çiçeklerinden, parlak koyu kahverengi minik tohumlan olgunlaşır. Kuzukulağı türleri, döktüğü tohumlanyla çoğalırken, istenirse köklerinin bölünmesiyle de çoğaltılabilir.

Yetiştirildiği Yerler : Anadolu’da kalkerli topraklar dışında gölgelik ve nemli yerlerde yaygın olarak yetişir.
Bilinen Bileşimi : Kuzukulağı türlerinin tadı ekşi olan yapraklan A, B ve C vitaminleriyle potasyum yönünden zengindir. Körpe yapraklan çiğ olarak salatalarda ya da ıspanak gibi pişirilip sebze olarak yenir.

Faydaları
Yaprağının Faydaları
Yaprakları, böbrekleri çalıştırır, idrar söktürücüdür.
C vitamini yönünden zengin olduğu için iskorbit hastalığının iyileştirilmesinde yararlıdır.
Bedeni güçlendirici toniktir.
Hafif müshil etkisi vardır.

Kullanım Şekli : Taze yaprakları salata veya yemeklerin yanında çiğ olarak yenilir.

Kökünün Faydaları
Antrakinon türevleri içerdiğinden müshil etkisi vardır.
Safra söktürücüdür.
Kullanım Şekli : 1 litre sıcak suya 30-50 gr. kadar temizlenip parçalanmış bitki kökü konulup 15-20 dakika kadar ağır ağır kaynatılır. Elde edilen çay, günde iki-üç kez birer bardak içilir.

UYARI : Romatizması, böbrek ve gut hastalığı olanlar kuzukulağı yememelidir.



Benzer Konular

7 Temmuz 2015 / _EKSELANS_ Mitoloji
24 Eylül 2013 / Jumong Hayali Karakterler
23 Ağustos 2013 / Jumong Hayali Karakterler