Arama

Aralık 2008 - Ayın Üyesi Anketi - Sayfa 2

Anket Aralık 2008 - Ayın Üyesi Anketi

Anaxielia
 
80 Oy
40.00%
DreamLiKe
 
20 Oy
10.00%
Keten Prenses
 
73 Oy
36.50%
RoSSoRoSe
 
16 Oy
8.00%
SiyahLALE
 
11 Oy
5.50%
Güncelleme: 15 Ocak 2009 Gösterim: 12.936 Cevap: 77
Sedef 21 - avatarı
Sedef 21
Ziyaretçi
1 Aralık 2008       Mesaj #11
Sedef 21 - avatarı
Ziyaretçi
RoSSoRoSe

Sponsorlu Bağlantılar
MesirKentli - avatarı
MesirKentli
Ziyaretçi
1 Aralık 2008       Mesaj #12
MesirKentli - avatarı
Ziyaretçi
Önerdiğim gibi Keten Prenses Msn Up
Sponsorlu Bağlantılar
Bakteri - avatarı
Bakteri
Ziyaretçi
2 Aralık 2008       Mesaj #13
Bakteri - avatarı
Ziyaretçi
keten prenses
kelrapunzell - avatarı
kelrapunzell
Ziyaretçi
2 Aralık 2008       Mesaj #14
kelrapunzell - avatarı
Ziyaretçi
Ağızda Dağılan Lezzet...... Peşmek, tel helva, ketenMsn Tongue helva, çekme helva... Bunların hepsi de pişmaniye aslında. Hani şu İzmitli pişmaniye var ya, işte o! İzmit'in dört bir yanında ünlendiğine bakmayın, aslında o İran'dan gelme. Büyük Larousse Ansiklopedisi'ne göre anavatanında 'peşmek' olarak biliniyor. Peki, nasıl olmuş da pişmaniye olarak bilinmiş? Kimilerine göre yapımı sırasında kıvam tutturmanın ustalık istemesi nedeniyle almış bu adı. Anadolu'ya nasıl dağıldığı konusunda kesin bir bilgi yok. Bir rivayete göre Osmanlı Sarayı'na girdiğinden 'saray helvası' adını almış, ki Mudurnulular benzerini hâlâ bu adla üretiyor. Kastamonu'ya gittiğinizde çekme helva karşılıyor sizi, kentin nadide hediyeliği olarak. Antalya sıra eğlencelerinin aranılan tatlısı keten helvası, maniler eşliğinde sıklıkla yapılmıyor artık. Genç kızların sini etrafına dizildiği, manilerin satılıp bilmecelerin alındığı eski Ramazan eğlencelerine de eşlik etmiyor tel helva.

pismaniye

pismaniyeac



İzmit pişmaniyesini, İran ve Ermenistan'dan gelip bu yöreye yerleşen Ermeni ustaların getirdiği söyleniyor. Bilinen ilk pişmaniye ustası Kandıralı Hayri Usta olsa da, pişmaniye ticari kimliğine Hacı Agop adlı bir Ermeni şekercisi sayesinde kavuşmuş. Şekerci Agop Dolmacıyan, I. Dünya Savaşı sırasında dükkânını kapatıp göçmüş buralardan. Onun ustalığını Kapanönü semtinde bir dükkân açarak yürütmüş İbrahim Ethem Efendi. Kendisi İzmit Muhasebe Başkâtipliği'nde çalışsa da Dolmacıyan'ın çocuklarına Türkçe ve Fransızca öğretmekmiş bir diğer uğraşısı. Hacı Agop'un dükkânına gelip giderken de mesleğin inceliklerini öğrenmiş. Hacı Agop'un ülkeyi terk etmesiyle Ethem Efendi'nin imalâthanesi pişmaniye ustalarının da yetiştiği bir okula dönüşmüş. Kavrulmuş unu ağdaya yedirerek yapılan pişmaniyenin izini Kastamonu'da sürdük. Pişmaniyenin çekme helva haline gelişinin öyküsüne de burada şahit olduk.
pismaniye2



Şeker, su ve limon tuzundan oluşan karışım yeni konmuş kazanlara, kaynamakta. İçlerinde dereceler var. Yirmi beş dakika boyunca kaynayarak ağdalaşacak karışımı bırakıp meyanenin yapıldığı yere yöneliyoruz. Yağ kızdırılan kazanlarda un kavrulmakta. Sürekli karıştırılarak pişiriliyor. Kastamonu'da iki tür çekme helva yapılıyormuş. Bunlar şeker oranları ve sunuluş şekillerine göre saray ve çekme helva olarak adlandırılıyor. Baklava dilimi şeklinde hazırlanan saray helvasında şeker oranı yüzde 65 iken, kare şeklinde yapılan çekme helvada bu oran yüzde 50. Ustamız, İzmitli pişmaniyenin biraz daha şekerli hazırlandığını söylüyor. Meyaneden mis gibi kokular yükselirken, ustalar malzemeyi hem karıştırıp, hem de ısı veren başka bir makineye alıyorlar. Yirmi dakika sonra meyane, çekme tepsisine yayılıyor ve on beş dakika dinlendiriliyor.

pismaniye

pismaniye3


Bu arada kıvama gelen ağda soğutma taşına dökülüyor. Biraz bekletilip spatula ile ortaya toplanıyor. Yumuşak kıvamlı ağda yoğunlaştığında, ağartma makinesine alınıp üç dakika çırpılıyor. Beyazlaşan şeker, meyanenin beklediği çekme tepsisine alınıyor. Tepsinin bulunduğu makineye beş-altı kol bağlı. Kollar, ileri geri hareketlerle itip çekerek helvanın tel tel olmasını sağlıyor. Ustabaşı, "Hele bir görün!" diyerek geçiyor işin başına. Yanında da güçlü kuvvetli üç-dört kişi... Makineyi devre dışı bırakıp kol gücüne sarılıyorlar, tıpkı eski günlerdeki gibi... Manzara görülmeye değer. Simit şeklinde yuvarladıkları ağdayı meyaneyle birlikte çevirerek birbirine yediriyorlar. Burada kol gücü, bilek gücü devreye giriyor. Çevirme çok önemli, çünkü yapılan en küçük hata bütün emeklerin boşa gitmesi demek. Arada bir 8 şeklinde kıvrılan ağdayı ortaya kenara çeke çeke tel tel yapıyor maharetli eller. Uzunca bir aradan sonra pişmaniye hazır! Ancak, arada sert şekerler var. Onlar da havalandırılarak ayıklanıyor. Tel tel pişmaniye dinlenme tepsisine alınıp on beş dakika bekletiliyor.

pismaniye4
Bundan sonrası Kastamonu işi demek daha doğru, zira pişmaniye eleme makinesine alınıp toz haline getiriliyor. Alttaki tepsiye inenler karıştırılıp helvanın her yerinin aynı ısıda olması sağlanıyor. Antepfıstığı serpilip üzerleri düzleniyor, tartılıp presleniyor. Her biri yirmi gram gelen kare ya da baklava biçimli helvalar, fıstıklı ya da sade olarak dolum makinesine alınıyor; el değmeden kutulanıyor. Her biri hediyelik olup süslüyor vitrinleri. Yıllar önce saraylarda padişahların isteği üzerine çektirilirmiş helva. Köylerde ise uzun kış gecelerinde siniler etrafında toplanan kadınların eğlencesiymiş. "Un var, yağ var, şeker var; ne duruyon, helva yapsana!" denip, geçilirmiş sini başına. Oyunlar oynanır, maniler söylenir, türküler tutturulurmuş. Saray helvasını çekenler ise bir çeşit oyun kurbanlarıymış. "Nesine, helva çekmecesine!" diye tutuşulan iddiaları kaybedenler, padişah için helva çekmeye giderlermiş saraya... Ne zaman mı? 1800'lü yıllarda.

Ketenprenses diyecektim...images9013916qb5

ketenhelva yapımı da nerden çıktı şimdi ..Msn Thinking

tHeBruTaLiTyOfHeLL - avatarı
tHeBruTaLiTyOfHeLL
Ziyaretçi
2 Aralık 2008       Mesaj #15
tHeBruTaLiTyOfHeLL - avatarı
Ziyaretçi
Anaxielia :skull:
RoSSoRoSe - avatarı
RoSSoRoSe
Ziyaretçi
2 Aralık 2008       Mesaj #16
RoSSoRoSe - avatarı
Ziyaretçi
rap_attack - avatarı
rap_attack
Ziyaretçi
2 Aralık 2008       Mesaj #17
rap_attack - avatarı
Ziyaretçi
Anaxielia
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
2 Aralık 2008       Mesaj #18
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
The Unique - avatarı
The Unique
Kayıtlı Üye
2 Aralık 2008       Mesaj #19
The Unique - avatarı
Kayıtlı Üye
Soru ve Cevap Forumunda , Formundan Dolayı >> Keten Prenses Diyorum...
Bir bildiğim varsa hiç bir şey bilmediğimdir. (:
YagmurTanesi - avatarı
YagmurTanesi
Ziyaretçi
2 Aralık 2008       Mesaj #20
YagmurTanesi - avatarı
Ziyaretçi
Anaxielia =)

Benzer Konular

16 Şubat 2014 / ThinkerBeLL Üyeler Hakkında
5 Ocak 2012 / ThinkerBeLL Üyeler Hakkında
31 Aralık 2009 / ThinkerBeLL Üyeler Hakkında
3 Ocak 2011 / ThinkerBeLL Üyeler Hakkında
15 Şubat 2013 / ThinkerBeLL Üyeler Hakkında