Arama

Pestil Nedir?

Güncelleme: 4 Aralık 2015 Gösterim: 5.806 Cevap: 4
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
12 Haziran 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Pestil
TDK, Türk Dil Kurumu
Sponsorlu Bağlantılar

isim
1 .
İnce yufka biçiminde kurutulmuş meyve ezmesi, bastık.

2 .
(sıfat) Çok yorgun, güçsüz.

3 .
(sıfat, argo) Hasta.

4 .
(madencilik) Tavan ile kömür damarı arasında yer alan ince, yumuşak killi tabaka.


Atasözü, deyim ve birleşik fiiller
  • pestile çevirmek
  • pestil gibi
  • pestili çıkmak
  • (birinin) pestilini çıkarmak
Birleşik Sözler
  • erik pestili

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
DERUNİ - avatarı
DERUNİ
Ziyaretçi
23 Ağustos 2011       Mesaj #2
DERUNİ - avatarı
Ziyaretçi
pestil

Sponsorlu Bağlantılar
pusula - avatarı
pusula
Ziyaretçi
25 Ocak 2012       Mesaj #3
pusula - avatarı
Ziyaretçi
sanrım mersin tarafında bu meşhurdu
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 5 üye beğendi.
Candy_Girl - avatarı
Candy_Girl
Ziyaretçi
5 Şubat 2012       Mesaj #4
Candy_Girl - avatarı
Ziyaretçi
pestil
isim
1. isim İnce yufka biçiminde kurutulmuş meyve ezmesi, bastık
2. sıfat Çok yorgun, güçsüz
3. sıfat, argo Hasta
4. madencilik Tavan ile kömür damarı arasında yer alan ince, yumuşak killi tabaka
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
4 Aralık 2015       Mesaj #5
Safi - avatarı
SMD MiSiM
PESTİL a
1. Yufka biçiminde kurutulmuş meyve ezmesi: Kayısı pestili. (Bk. ansikl. böl.)
2. Pestil gibi, hareket edemeyecek kadar güçsüz, bitkin ve yorgun düşmüş kimse için kullanılır. || Bir kimseyi pestile çevirmek, bir kimseyi aşırı ölçüde yorup güçsüz düşürmek. || Pestili çıkmak, çok yorulmak. || (Birinin) pestilini çıkarmak, bir kimseyi iyice yormak ya da çok dövmek.

sıf. Yorgun, güçsüz kimse için kullanılır.

—Tüt. Pestil tütün, yaprak tütünler işlenirken fire olarak çıkan yaprak ve damar parçalarının hamur haline getirilip silindirden geçirilmesiyle elde edilen kâğıt biçiminde tütün.

—ANSİKL. Pestil dut, üzüm, erik, zerdali vb. meyvelerden yapılabilen, besin değeri yüksek bir yiyecektir. Pestil yapmak için meyve suyu pekmez toprağıyla ya da olduğu gibi kaynatılır ve kaynama sırasında içine % 5-10 oranında nişasta, buğday unu ya da her ikisinin karışımı katılır. Nişasta meyve suyunun çirişlenmesini ve jelatinleşmesini sağlar, istenen koyuluk elde edilince karışım, bezler üzerine ince bir tabaka halinde yayılır ve güneşte kurumaya bırakılır. Birkaç gün güneşte kaldıktan sonra bezin altı ıslatılarak pestilin bezden ayrılması sağlanır.
Pekmez toprağı atılmadan yapılan erik, zerdali pestilleri daha kalın ve mayhoştur.
Pestil sade olarak, arasına çeşitli kuru yemişler konarak ya da hoşafı yapılarak yenir. Anadolu'nun birçok yöresinde yaygın bir yiyecektir.

Kaynak: Büyük Larousse

Benzer Konular

12 Haziran 2009 / ThinkerBeLL Rüya Tabirleri