Arama

Rehber Nedir?

Güncelleme: 21 Kasım 2015 Gösterim: 1.979 Cevap: 1
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
13 Haziran 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Rehber
TDK, Türk Dil Kurumu
Sponsorlu Bağlantılar

isim Farsça rehber
1 .
Kılavuz:
"Rehberim sille, tokat hatta asker süngüsü, bir hayli darbe yedikten sonra işini tamamladı."- N. F. Kısakürek.
2 . (mecaz) Birinin doğruyu bulmasına yardımcı olan, yol gösteren kimse veya şey, delil:
"Ben bunları düşünürken rehberim eliyle bir büyük bina gösterdi."- R. H. Karay.
Birleşik Sözler
  • rehber öğretmen
  • adres rehberi
  • şehir rehberi
  • telefon rehberi

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
21 Kasım 2015       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
REHBER a. (fara reh, yol ve ber, gösterenden rehber)
1. Yol gösteren kimse; kılavuz: Turist rehberi. Kenti gezmek için yanımıza bir rehber aldık.
Sponsorlu Bağlantılar
2. Bir kimseyi, bir topluluğu yönlendiren, onlara yol gösteren, kimse; kılavuz

—Ask. denize. Rehber gemi, bir filo ya da filotilanın en önünde giden gemi. (Diğer gemiler, rehber geminin vereceği rota ve hıza uyar, mevkilerini rehber gemiye göre ayarlar.)

—Dağc. Dağda bir ya da birkaç kişiye yol gösteren diplomalı profesyonel dağcı (Bk. ansikt. böl.)

—Denize. Rehberi derya, kıyıların ve limanların doğal yapılarını, akıntılarını, dip yapısını, ayrıca gemi seyriyle ilgili her türlü bilgiyi içeren kılavuz kitap.

—Eğit. Rehber öğretmen, okulda rehberlik etkinlikleri bakımından kendi kümesine düşen öğrencileri yakından tanımak, onların kişisel ya da derslerle ilgili sorunlarını çözmek, çalışmalarında ve toplumsal ilişkilerinde başarılarını artırmak ile görevli öğretmen.

—Matbaac. Rehber koyma, KROS KOYMA'nın eşanlamlısı.

—Postc. Telefon rehberi, telefon abonelerinin adreslerini, telefon numaralarını, mesleklerini veren kitap. (Dünyanın birçok yerinde geleneksel telefon rehberlerinin yerine, kullanıcının evine yerleştirilen bir terminalden izlenebilen elektronik rehberlerin kullanımı giderek artmaktadır.)

—Tur. Ziyaretçilere ve özellikle turistlere gezip görmek istedikleri yerleri tanıtıcı bilgi vermeyi ve onlara eşlik etmeyi meslek edinmiş kimse. (Bk. ansikt böl.)

—ANSİKL. Dağc. ilk rehbeçler, bölgeyi tanımaları ve fiziksel dayanıklılıkları nedeniyle dağ halkı içinde avcılar ve kristal oymacılar arasından çıkardı. Bunlar XIX. yy.’da Alpler'deki başlıca dorukların fethinde önemli bir rol oynadılar.
Çeşitli tırmanma okullarının açılmasına ve burada verilen eğitime bağlı olarak "amatör” dağcıların teknik düzeyinin yükselmesi, rehberlik kuruntunu geçici bir süre tehdit etti. Ama bugün rehberlerin en iyi dağcılar oldukları kabul edilir. Çeşitli ülkelerde rehberlik devlet tarafından yasalarla düzenlenir. Resmi diplomalı rehberler uluslararası üne sahip birçok rehberlik kuruluşunda (örneğin Fransa’da Cha- monix’de olduğu gibi) görev yaparlar (1821'den bu yana). Türkiye'de ise rehberliği kurumlaştırma çalışmalarına başlanmıştır. Bugün bu işlevi belli ölçüde, Başbakanlık Gençlik ve spor genel müdürlüğü'ne bağlı Dağcılık federasyonu' nun özel yönetmeliklere dayanarak açtığı sınavlar sonucu seçilen ve görevlendirilen dağ mihmandarları üstlenmiştir.

—Tur. Türkiye'de rehberlere ilişkin yetkiler, Turizm bakanlığı'nın teşkilat ve görevleri hakkındaki kanun hükmünde kararname ile bakanlığın Eğitim genel mü- dürlüğü'ne verilmiştir. Buna göre turizm sektörünün eğitilmiş eleman gereksinimini saptamak, planlamak ve eğitim programlarının uygulanmasını sağlamak Eğitim genel müdürlüğü’nün görevleri arasındadır. Rehberlerin kurs, sınav, çalışma izinleri ve denetimle ilgili işlemleri bakanlığın talimatı uyarınca düzenlenip yürütülür.


Kaynak: Büyük Larousse


Benzer Konular

15 Haziran 2011 / İronimpacth Oyunlar
13 Haziran 2009 / ThinkerBeLL Rüya Tabirleri