Arama

Vatan Nedir?

Güncelleme: 11 Nisan 2017 Gösterim: 35.506 Cevap: 2
NeutralizeR - avatarı
NeutralizeR
ADM Webmaster
24 Kasım 2007       Mesaj #1
NeutralizeR - avatarı
ADM Webmaster

VATAN

Ad:  vatan.JPG
Gösterim: 280
Boyut:  16.9 KB

a. (ar. vatan).
Sponsorlu Bağlantılar
1. Bir kimsenin doğup büyüdüğü ya da yurttaşı olduğu ve duygusal yönden kendisini bağlı hissettiği ülke; yurt: Vatanına dönmek. Vatanı için savaşmak.
2. Bir şeyin kökeni olan ya da bazı özellikler taşıyan bir insan topluluğunun bir bitki, hayvan türünün büyük sayıda bulunduğu, yetiştiği ülke, kent; yurt: Tangonun vatanı Arjantin. Bir zamanlar Floransa sanatçıların vatanıydı.
3.
  • İkinci vatan, bir kimsenin doğduğu ülkeden sonra en çok değer verdiği, sevdiği ülke: Yıllarca eğitim gördüğü Fransa ikinci vatanı oldu.
  • Vatan tutmak, bir yeri kendine vatan edinmek; yurt tutmak.
  • Vatanı kurtarmak, durumu idare etmek (arg.).
  • Vatanı kurtaran şaban, gereksiz ve yersiz biçimde kahramanlık gösterisine yeltenen kimse (arg.).
—Cez. huk. Vatana ihanet -> İHANET. Vatan, Tanzimat, Meşrutiyet ve Cumhuriyet dönemlerinde çıkan bazı süreli yayınların adı.
—‘Havadis ve maarif ve sanayiye müteallik mevaddı şamil" altbaşlfğıyla 1867’de İstanbul'da haftada iki kez yayımlanan gazete.
—Mehmet Hulusi Bey tarafından "Ahvali politika ile her türlü mevadde hayriyeden bahseder” altbaşlığıyla Saraybosna’da yayımlanan (1884-1889 ?) haftalık gazete.
—R. Murat tarafından 1895’ten başlayarak kısa bir süre Atina' da çıkarılan aylık siyasi gazete.
— istikbali vatan ve millet cemiyeti osmaniyesi adına Cenevre’de kısa bir süre yayımlanan (1901) haftalık Jön Türk gazetesi.
— Ahmet Şevki Bey tarafından “Mülk ve milletin menafiine hadim siyasi, fenni ve edebi osmanlı gazetesi” altbaşlığıyla Edirne' de haftalık olarak yayımlanan gazete (1910).
—Mehmet Hasip tarafından “Hak ve hakikati yazmaktan çekinmez, menfaati vatanı hiçbir şeye değişmez osmanlı gazetesi" altbaşlığıyla Manastırda yayımlanan gazete (1911).
—Başyazarlığını Ahmet Emin'in (Yalman), sorumlu müdürlüğünü Kâzım Şakir’in yaptığı günlük siyasi gazete. 26 mart 1923'te yayın yaşamına atılan gazete Takriri sükûn yasası’na dayanılarak 12 ağustos 1925'te Bakanlar kurulu kararıyla kapatıldı. Başyazarı Elazığ istiklal mahkemesi’nde yargılandı. Bu tarihten sonra 15 yıl süreyle kapalı kalan gazete ikinci kez yine A. E. Yalman tarafından 19 ağustos 1940’ta yayımlandı. Çeşitli olaylar, eleştiriler ve yorumlar nedeniyle aralıklı olarak sık sık kapatıldı. 1946'dan sonra yeni kurulan DP'ye yandaş bir yayın politikası izlediyse de 1955-1960 arası yeniden muhalif bir tutum takındı ve yine birkaç kez kapatıldı. Pulliam olayı ne deniyle 17 aralık 1959’daki kapatma kararından başka A. E. Yalman da yargılanarak 15 ay hapis cezasına çarptırıldı. Yalman 1961'de ortaklarından ayrılarak Hür vatan adlı bir gazete çıkarmaya başladı, fakat etkili olamadı. 1962’den sonra Naim Tirali'nin denetiminde akşam gazetesi olarak Ankara'da çıkarılan Vatan ise bir süre sonra yeniden İstanbul’a getirilerek Numan Esin'in sahipliğinde günlük Sabah gazetesi olarak yayınlanmaya başlandı (1976) ve sonra kapandı (1978).

Vatan cephası


DP yandaşı siyasal örgüt. 1957 seçimlerinden sonra durumu sarsılan DP'nin kitle desteğinin sürdüğünü kanıtlamak amacıyla kuruldu (1958). DP’lilerin öncülüğünde en küçük birimlerde örgütlenen Vatan cephesi'ne katmanların adlarının devlet radyosundan ilan edilmesi, ülkedeki siyasi ortamı sertleştirdi. 27 Mayıs 1960 devrimi'nden sonra DP iktidarı ile birlikte Vatap cephesi'nin varlığı da sona erdi.

Vatan İçin savaş nişanı,


ikinci Dünya savaşı'na katmanları ödüllendirmek için 1942'de konan sovyet nişanı, iki derecesi vardır. Kırmızı mineden beş köşeli yıldız biçimindedir; ortasındaki "vatan için savaş" yazısını altından bir orak ve çekiç çevreler. Kurdelası yoktur.

Vatan kurtaran Şaban,


Haldun Taner’in iki bölümlük tebare oyunu. Türkiye'de kabare türünün ilk örneği olan yapıt, Çetin ipekkaya’nın rejisi ve Arif Erkin’in müziğiyle 1 ekim 1967’den başlayarak yeni kurulan Devekuşu kabare tiyatrosunda sahneye kondu, üst üste 450 kez oynandı. Giriş şarkısıyla sondeyiş arasında yirmi bir tablodan oluşan yapıtta sık sık değişen hükümetlerin kültürsanat konularını güncel politikanın vazgeçilmez bir parçası olarak değerlendirmeleri, sanat ve kültür adına yapılan gülünç uygulamalar ağır, ama sıcak bir hiciv diliyle eleştirilmektedir.

Vatan va hürriyet cemiyeti


Abdülhamit II rejiminine karşı Şam'da kurulan gizli cemiyet (1906). Şam'da yüzbaşı rütbesiyle görev yapan Mustafa Kemal’in (Atatürk) öncülüğünde Mustafa (Cantekin), yüzbaşı Müfit (Özdeş), Dr. Mahmut beyler tarafından kuruldu. Suriye ve çevresinde faaliyet gösteren cemiyetin faaliyeti istenilen derecede gelişemedi. Mustafa Kemal’in Selanik’te kurduğu Vatan ve Hürriyet cemiyeti şubesi, daha sonra ittihat ve Terakki cemiyeti içinde eridi.

Vatan yahut Sillstre


Namık Kemal' in 4 perdelik oyunu (1873). Güllü Agop tiyatrosundaki ilk oynanışının yarattığı heyecanlı hava yazarın ve Ahmet Mithat, Ebüzziya Tevfik vb. arkadaşlarının sürgüne gönderilmelerine yol açtı. Vatan sevgisini coşkulu bir dille konu edinir. Oyunda cepheye gönüllü giden İslam Bey’i sevgilisi Zekiye de izler. Silistre’deki çarpışmalarda iki sevgili ve konuşmasında "Kıyamet mi kopar" nakaratını yineleyen Abdullah Çavuş düşman cephanesini havaya uçurarak büyük yararlık gösterirler. Vaktime bir arkadaşının namusunu kurtarmak için rütbesini yitirmiş ve ailesini terk etmek zorunda kalmış komutan Sıtkı Bey' in, Zekiye'nin babası olduğu anlaşılır. Yazar, Mahmut II döneminde Şumru kuşatmasında yaşanan bir olayı Kırım savaşı sırasındaki Silistre kuşatmasına aktarmış; Abdullah Çavuş (gerçek adı Mustafa Çavuş), İslam Bey gibi kişilerini gerçek yaşamdan almıştır.

Kaynak: Büyük Larousse

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 3 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 11 Nisan 2017 06:11
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Son derece gururlu insanlar, susmayı ve yalnızlığı sever.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
2 Mayıs 2011       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
vatan
isim Arapça
Sponsorlu Bağlantılar
Yurt:
"Eğil de kulak ver, bu sessiz yığın / Bir vatan kalbinin attığı yerdir."- N. H. Onan.

Atasözü, deyim ve birleşik fiiller
  • vatan tutmak
Birleşik Sözler
  • vatan borcu vatan haini vatansever ana vatan

Son düzenleyen Safi; 11 Nisan 2017 06:08
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
1 Nisan 2016       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
vatan ingilizcesi
  • one´s native country, fatherland, motherland, mother country.
  • –ý kurtarmak slang 1. to manage to cope with the situation. 2. to work away as if one´s life depended on it (when such work won´t actually do much to remedy the situation).
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

13 Mayıs 2014 / Misafir Türkiye Cumhuriyeti
28 Ağustos 2017 / Daisy-BT Sinema tr