Arama

Sinekler (Diptera)

Güncelleme: 18 Kasım 2012 Gösterim: 7.540 Cevap: 3
Gabriella - avatarı
Gabriella
Ziyaretçi
23 Ekim 2008       Mesaj #1
Gabriella - avatarı
Ziyaretçi
“Eklemli Hayvanlar” ya da “Eklem Bacaklılar” (Arthropoda) şubesine ait “Insecta” sınıfına giren bir takım. “Insecta” (Hexapoda) sınıfının (Böcekler) en büyük takımlarından birisidir. Türleri çok değişik ortamlarda çok fazla görülür. Çoğunlukla yüksek populasyonlarda rastlanırlar. Bu takımın en ayırt edici özelliklerinden birisi sadece bir çift kanat ihtiva etmesi, ikinci çift kanatlarının halter şekline dönüşmüş olmasıdır. Halter genel anlamıyla denge vazifesi görmektedir.
Dipteralar’ın büyük bir çoğunluğu yumuşak vücutlu, oldukça küçük böceklerdir. Sivri sinekler, siyah sinekler, at sinekleri ve kan emici sinekler kan emerler. İnsan ve hayvanlara büyük derecede zarar verirler. Kan emici sinekler ile saprofit olarak yaşayan karasinekler ve at sinekleri hastalık vektörü olarak önemlidir. Örnek olarak; sıtma, sarılık, fil hastalığı, uyku hastalığı, tifo, tifüs, disanteri ve diğer bazı mikrobik hastalıkları taşırlar ve bunları çevreye yayarlar. Bazı sinekler ise (pancar sineği, tav kese sineği ve meyve sinekleri) önemli kültür bitkilerinde yüksek derecede zarar oluşturabilirler.

Sponsorlu Bağlantılar
sivrir2hu5sv3


Vikipedi

ener - avatarı
ener
Ziyaretçi
25 Mayıs 2011       Mesaj #2
ener - avatarı
Ziyaretçi
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Sponsorlu Bağlantılar
Sinek, iki kanatlılar ya da çift kanatlılar (Diptera) denen böcek takımından eklembacaklıların ortak adıdır.

260px Diptera1

İki kanatlılar takımında yer alan sinekler arasında sivrisinek, tatarcık, karasinek ve büvelek adıyla ön plana çıkarlar.Ve başkalaşım geçirirler.
Dünya genelinde 177 familyada toplanan 120 000 tür bulunur. Palearktikte 120 familya ve 29 579 tür, Türkiye’de ise 63 familya ve 1170’den fazla tür vardır.

Vücut yapıları

Vücutları çok fazla kitin içermediği için yumuşaktırlar. Yapı bakımından İki kanatlılar takımı iki büyük gruba ayrılır:
  • Nematocera (sivrisinekler) alt takımından iki kanatlıların vücudu zarif, ince yapılı, uzun üyeli ve çoğu diğer alt takımdan daha küçüktür.
  • Brachycera (sinekler ya da karasinekler) alt takımından iki kanatlıların vücudu tıknaz, kuvvetli yapılı, kısa üyeli ve çoğu diğer alt takımdan daha büyüktür.
200px Head morphology of Muscomorphasvg


Hepsi delici-emici ya da yalayıcı-emici ağız tipine sahiptir. Tam başkalaşımlı (holometabol) olduklarından larvaları ("kurt ya da kurtçuk") hem görünüş hem de yaşam tarzı bakımından erginlerinden oldukça farklıdır. Sarı, kahverengi, yeşil ya da siyah renkler, yapı ve pigment renklerdiir.
Cyclorrhapha grubundan sinekler duyargalarının üst kısmında yarım daire şeklinde bir yarık taşımasıyla tanınırlar. Puptan çıkmaya hazırlanırken, bu yarıktan vücut sıvısıyla dolmuş bir kese dışarıya doğru şişirilerek pupun patlatılması sağlanır. Başkalaşımdan sonra bu kese tekrar başın içine çekilir ve yerinde sadece kavisli bir iz kalır. Taksonomide bu iz çok önemlidir.
İki kanatlılar takımını diğer böcek takımlarından ayıran en önemli farkı yapı, arka kanatların değişime uğramasıyla oluşan ve denge görevi gören (halter) adlı ucu topuzlu yapıdır. Bu yapı ayrıca biraz farklı biçimde Strepsiptera takımında da bulunur.

Sınıflandırma

Sinekler (Diptera), Strepsiptera (yelpaze kanatlılar), Mecoptera (akrep sinekleri) ve Siphonaptera (pireler) takımlarıyla birlikte Antliophora adı altında bir üst grupta toplanırlar. Bu grup Lepidoptera (pul kanatlılar) ve Trichoptera (kundak böcekleri) takımlarıyla birlikte Panorpida adı altında daha büyük bir grup oluşturur.
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
6 Kasım 2012       Mesaj #3
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Sinek (Diptera)
MsXLabs.Org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

Ad:  sinek_1239571107.jpg
Gösterim: 705
Boyut:  29.4 KB

Çiftkanatlılardan kimi böceklerin genel adı.
Vücutları çoğunlukla ince uzun, başları hareketlidir. Ağız organları emicidir. Ayaklarının son parçasında normal bölümlerden başka bir de yapışma levhası bulunur. Ön kanatları büyük ve saydamdır. Arka kanatlarıysa değişime uğrayarak ince bir sapla ucunda şişkin kısımdan oluşan bir tokmağa dönüşmüştür. Karın ve göğüs bölgeleri birbirinden dar bir kısımla ayrılır. Uçuş sırasında kanatlarının hareketiyle vızıltı hâlinde karakteristik bir ses çıkarırlar. Kurtçukları toprakta, ölmüş hayvan ve bitki artıkları arasında, canlı hayvan ve bitkilerde, çamurlarda ve sularda yaşar. Erginlerinin birçoğu insan, hayvan ve bitkilerde dışasalaktır. Bu nedenle birçok bulaşıcı hastalığın da taşıyıcısıdırlar. Başta karasinekler ve sivrisinekler olmak üzere birçok cins ve türleri vardır. Başlıcaları mazı sinekleri, sığır sinekleri, leş sinekleri, çeçe sinekleri, et sinekleri, sirke sinekleri, meyve sinekleri vb.dir.
Sen sadece aynasin...
iceslush - avatarı
iceslush
VIP ETC
18 Kasım 2012       Mesaj #4
iceslush - avatarı
VIP ETC
sinekresimleri
http://www.msxlabs.org/forum/signaturepics/sigpic813898_4.gif

Benzer Konular

25 Temmuz 2015 / Chelsea_Eny Soru-Cevap
15 Haziran 2006 / GusinapsE Genel Mesajlar