Arama

Üvez (Sorbus) Nedir?

Güncelleme: 10 Temmuz 2015 Gösterim: 5.470 Cevap: 3
Pasakli_Prenses - avatarı
Pasakli_Prenses
Ziyaretçi
6 Şubat 2008       Mesaj #1
Pasakli_Prenses - avatarı
Ziyaretçi
Üvez(Sorbus) 5-10 m yüksekliginde, Mayis-Haziran ayinda beyaz renkli çiçekler açan ve kisin yapragini döken agaçlar. Yapraklari 7-11 çift yaprakçiga parçalanmislardir. Meyveleri 10-20 mm çapinda, küre veya armut seklinde, yesilimsi sari veya kirmizimsi-esmer renkli olup, buruk lezzettedir. Türkiye’de 11 kadar üvez türü bulunur. Sarbus aucuparia türü kus üvezi olarak bilinir ve Kuzey Anadolu’da yaygindir. Sorbus domestica türü (üvez) Karadeniz bölgesinde tabiî olarak yayilis gösterdigi gibi meyveleri için birçok bölgede yetistirilir. Türkiye’de yetistigi yerler: Marmara ve Karadeniz bölgesi.
Kullanildigi yerler: Meyveleri parasorbinik asit, malik asit, sekerler (sorbos) sorbitanik asit, pectin karotensid ve vitamin C ihtivâ eder. Özellikle bir seker olan sorbos seker hastalari rejimi için iyi bir tatlandiricidir. Meyveleri ve yapraklari kabiz edicidir. Yine meyveleri idrar söktürücü, kadinlarda âdetleri kolaylastirici etkilere sâhiptir. Meyveler C vitaminince zengindir. Onlardan surup ve ekstraktlari hazirlanir. Yapraklarinin % 5’lik çayi seker hastaligina karsi kan sekerini düsürücü olarak kullanilmaktadir. Zararsizdir.
Sponsorlu Bağlantılar


Üvez (Sorbus)

ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
18 Mayıs 2009       Mesaj #2
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Üvez (Sorbus)
MsXLabs.org & Temel Britannica
Sponsorlu Bağlantılar
Üvez (Pirus sorbus), Gülgillerden, 15 metreye kadar büyüyebilen orta boylu, Mayıs-Haziran ayında beyaz renkli çiçekler açan ve kışın yaprağını döken bir ağaçtır. Güneşli ve yarı güneşli bölgeleri sever. Tek başına yaşayan grup olarak bulunmayan bir türdür.
Yaprakları 7-11 çift yaprakçığa parçalanmışlardır. Meyveleri 10-20 mm çapında, küre veya armut şeklinde, yeşilimsi sarı veya kırmızımsı-esmer renkli olup, buruk lezzettedir.


Üvez, gülgiller familyasından 80 kadar kü­çük ağaç ya da çalı türünün ortak adıdır. Kuzey yarıkürenin serince ve ılıman bölgele­rinde yaygın olan bu bitkilerin Türkiye'de de yabani olarak yetişen 11 türü vardır. Bunlar­dan en iyi tanınanı, anayurdu Avrupa olan kuş üvezidir (Sorbus aucuparia). Yurdumu­zun kuzey ve doğu kesimlerinde yetişen kuş üvezi en çok 12 metreye kadar boylanabilen küçük bir ağaçtır. Gövde kabuğu gri ve bol çatlaklıdır. Yaprakları, ortadaki bir sapın iki yanına dizilmiş, kenarları kırtıklı yaprakçık-lardan oluşur. Küçük, sarımsı beyaz çiçekleri tek tek değil öbekler halinde açar. İri salkım­lar oluşturan minik ve yuvarlak meyveleri önceleri sarıyken sonbaharda kızarmaya başlayarak son derece alımlı bir renge bü­rünür. Kuş üvezine benzeyen Amerika üvezi (Sorbus americana) daha küçük meyveleriyle dikkati çeker. Üvezlerin meyveleri sonbahar­da kuşlar için iyi bir yiyecek oluşturur. Türki­ye'deki en yaygın türlerden bahçe üvezinin (Sorbus domestica) tanen bakımından zengin meyveleri ise halk arasında ishal kesici ilaç olarak ullanılır.
Üvez ağaçlarının sık dokulu ve iyi cila tutabilen odunu ince mobilya ve oymacılık işleri için elverişlidir. Ama bunlar odunu için değil çoğunlukla süs ağacı olarak yetiştirilir.
Üvez (Pirus sorbus)


Son düzenleyen Safi; 10 Temmuz 2015 23:21
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
4 Ekim 2011       Mesaj #3
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
ÜVEZ

Gülgillerden, kışın yaprağını döken ağaç ya da çalı (Sorbus).

Çiçekleri şemsiye biçiminde kurullar oluşturur; renkleri çoğunlukla beyaz, bazen pembedir. Olgunlaştığında sarı, kırmızı ya da turuncu olan meyvesi, yalancı sulu meyve tipindedir, muşmulaya benzer ve yenir. Üvezin Kuzey Yarıküre'de yayılmış 80'den fazla türü vardır. Bunlardan bahçe üvezi (S. domestica), meyvesi için yetiştirilen bir kültür bitkisidir. Bazı türleri de süs bitkisi olarak yetiştirilir. Üvez meyveleri ayrıca içki yapımında da kullanılır.


MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
10 Temmuz 2015       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Ad:  21-29082013-154738-plant-sorbus-aucuparia-001.jpg
Gösterim: 780
Boyut:  62.3 KB


ÜVEZ
a
1. Yalın ya da bileşik yapraklı, dal ucunda yalancı şemsiye halinde 5'li tipte toplu, çoğunlukla beyaz çiçekli, üzümsü meyveli ağaç ya da ağaççık. (Bil. a. sorbus; 80 tür, gülgiller familyası.)
2. Bu ağaçların meyvesi.

—ANSİkl. Kuzey yarıküre'nin değişik bölgelerinde yetişen üvezin Türkiye’de 6 türü, 2 alt türü ve 3 varyetesi bulunur. Kuş üvezi (Sorbus aucuparia) Orta ve Kuzey Anadolu ormanlarında görülür, 10-15 m uzunluğunda bir ağaçtır Çiçekleri beyazdır, meyveleri olgunlaşınca parlak açık kırmızı renk alır. Kuşlar tarafından tüketilir. Bazı ülkelerde süs bitkisi olarak da yetiştirilir. Ak üvez (S. aria) kenarları tırtıklı, oval yapraklı, yuvarlakça meyveli bir ağaçtır; meyvesi olgunlaşınca portakal sarısı ya da açık kırmızı renk alır. Baltalıklarda ve korularda sık rastlanır. Odunu tornacılıkta kullanılır. S. torminalis, ova ve yamaçlardaki korularda yetişir. Yaprakları 3-5 loblu, meyvesi açık kahve renkli üzeri beneklidir. Odunu çok kıymetlidir, ince marangozlukta ve duyarlı gereçlerin yapımında kullanılır.
Üvezlerin en önemlisi ayva ağacına aşılanarak üretilen ve meyveleri için yetiştirilen bahçe üvezidir (S. domestica). Bahçe üvezi beyaz çiçekli, 5-10 m yükseklikte bir ağaçtır. Meyvesi 15-20 mm çapında küre ya da armut biçiminde yeşilimsi sarı-kırmızı ya da esmer-kırmızı renklidir. Olgunlaşınca taze olarak tüketildiği gibi kurutularak tedavi amacıyla da kullanılır. Kuru meyve, tanen (°/o 1-2), uçucu yağ, organik asitler (°/o 6-7) ve renk maddeleri içerir. Kendisi gibi tanen içeren yapraklar da (% 5) infuşyon halinde peklik verici olarak kullanılır, infusyonun diyabete iyi geldiği halk arasında bilindiği için şeker hastalığında da kullanılır. Bahçe üvezinin odunu da tornacılıkta ve ince marangozlukta kullanılır.

Kaynak: Büyük Larousse

Benzer Konular

20 Mayıs 2012 / _Yağmur_ Ziraat
23 Kasım 2010 / Misafir Taslak Konular
19 Haziran 2009 / ThinkerBeLL Rüya Tabirleri