Arama

Erik (Prunus domestica)

Güncelleme: 26 Ağustos 2011 Gösterim: 13.171 Cevap: 5
Pasakli_Prenses - avatarı
Pasakli_Prenses
Ziyaretçi
27 Şubat 2008       Mesaj #1
Pasakli_Prenses - avatarı
Ziyaretçi
260px Plums hanging

Sponsorlu Bağlantılar

Erik, Rosaceae (gülgiller) familyasından Prunus cinsinden meyvesi yenen bazı ağaç türlerinin ortak adı.
Türkiye'de Doğu Anadolu'nun yüksek yayla mıntıkası ile, Güneydoğu Anadolu'nun kurak ve çok sıcak bir kısım yerleri hariç, memleketin her tarafından yetişir.
Erkenci dönem can eriğini (P. cerasifera), yaz ortalarında olgunlaşan Japon ya da İtalya eriği (P. salicina) takip eder. Ağustosta olgunlaşmaya başlayan Avrupa eriği (P. domestica) ise ekim ayına kadar yenebilir. Farklı dönemlerde olgunlaşan eriğin, farklı biçim ve büyüklükteki meyvelerinin ince kabuğu, türlere göre yeşil, sarı, kırmızı ve mor renklerdedir. Ülkemizdeki en tanınmış erik çeşitleri can eriği, papaz eriği, mürdüm eriği ve tatlı üryani eriğidir.
Anavatanı Anadolu olan erikler, dünyanın değişik iklim bölgelerine göçler ve harpler sebebiyle adapte olmuşlardır.Kafkasya ve Hazar Deniz'i çevresinden dünyaya yayıldığı sanılmaktadır. 'Prunus institia' adlı bir diğer erik türünün anavatanı ise Şam bölgesidir.Bütün dünyadaki erik çeşitlerinin sayısı, iki binden fazladır. Memleketimizde yetiştirilen çeşitlerin sayısı da iki yüzün üstündedir. Erikler olgunluk zamanlarına, kullanma şekillerine göre çeşitlere ayrılır. Türkiye Milli Bağ-Bahçe Komitesinin memleketimizde yetiştirilmesini tavsiye ettiği çeşitler; Can, Santa Roja, Red Kennen, Climax, Formasa, Reine Claude Violette, Reine Claude Verte, President, Giant, Red Heart, Stanley, Köstendil, Karagöynük, Üryani, D'Agant'tır.
Erik ağaçları tür ve çeşitlerine göre iri boylu ağaçları teşkil ettikleri gibi, küçük boylu ağaçlar veya çalı şeklinde olanları da vardır.
Sert çekirdekli bir meyve ağacı olan eriğin iç kısmının sertleşmesiyle sert çekirdek kabuğu meydana gelir. Yenilen kısmı etli ve suludur. Meyveleri şekil, renk ve tat bakımından çok farklıdır. Tohumları (çekirdekleri) acıdır.
Erik çeşitleri, tohum teşekkülü bakımından kendine verimli, kendine kısmen verimli ve kendine kısır olarak üç grup altında toplanır. Kendine kısmen verimli çeşitlerden de iyi ürün alınabilmesi için, tohum teşekkülü çeşitlerine ihtiyaç vardır.
Erik ağacı çeşitli toprak tipinde yetişmekle beraber en iyi olarak besin maddelerince zengin, humuslu, sıcak, yeteri kadar nemli, orta derin ve derin topraklarda iyi yetişir. Kültür erik çeşitleri çelik ve aşıyla üretilir. Fidanlıklarda en çok durgun göz aşısı kullanılır. Kültür erik çeşitleri için muhtelif erik türleri, şeftali, kayısı ve badem anaç olarak kullanılabilir.
Meyvelerinde şekerler, pektin ve organik asitler vardır. Meyve olarak yenir. Kurutularak hoşaf ve çeşitli yörelerde değişik pestil yapımında kullanılır.
Erik bol miktarda B vitaminleri içermektedir, ayrıca potasyum ve magnezyum minerali açısından da zengin bir meyvedir. 100 gr taze erik; 66 kalori, 17.8 gr karbonhidrat, 299 mg potasyum, 17 mg fosfor, 2 mg sodyum, 18 mg potasyum, 0.5 mg demir, 0.4 mg lif içermektedir. Ayrıca A, B1, B2, B3, B6, C, E vitamininide içermektedir.

Ayrıca Bknz

Erik Yetiştiriciliği

Son düzenleyen asla_asla_deme; 21 Mayıs 2010 16:05
RuffRyders - avatarı
RuffRyders
Kayıtlı Üye
27 Şubat 2008       Mesaj #2
RuffRyders - avatarı
Kayıtlı Üye
Yeşil Erik
petekbocegiyesilerik175sv2
Sponsorlu Bağlantılar

canım çektiii... Drool

asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
10 Ekim 2008       Mesaj #3
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
ERİK. Yeşil, sarı, kırmızı ya da mor renkli, ekşi ya da tatlı çeşit çeşit meyve veren erik ağaçları gülgiller familyasının Prunus cinsindendir. Bu ağaçların birçok türü, ayrıca çap­razlama yoluyla üretilmiş pek çok çeşidi vardır.
Erik ağaçlarının meyvesi ceviz, kiraz, şefta­li gibi etli ve içinde tohumu barındıran sert çekirdekli "eriksi meyve"lerdendir.
Erik türlerinin en yaygını olan Prunus domestica 10 metreye kadar boylanabilen, dikensiz ya da az dikenli, beyaz çiçekli bir ağaçtır. Bu türün çakal eriği ile kiraz eriğinin melezlenmesiyle elde edildiği sanılmaktadır. Çakal eriği (Prunus spinosd) anayurdu Avru­pa olan dikenli bir çalıdır. Türkiye'nin güney, batı ve kuzey bölgelerindeki çalılık yörelerde ve ormanların açıklık yerlerinde kendiliğin­den yetişir. Boyu genellikle 3 metreyi bulan bu çalının buğulu koyu mor renkte küçük meyveleri buruk ve ekşi olduğu için pek yenmez, ama bazı alkollü içkileri tatlandır­mak için kullanılır. Almanlar da çakal eriği­nin gövde kabuklarından demledikleri çayın mide hastalıklarına iyi geldiğine inanırlar. İlk kez Kafkasya'da yetiştirildiği sanılan kiraz eriğinin (Prunus cerasifera) kiraz gibi küçük ve kırmızı meyveleri öbür türlerin meyvele­rinden daha önce olgunlaşır.
Öbür önemli türlerden biri olan Prunus insütia kendine özgü hoş kokulu ve oval meyveleri için yetiştirilen orta boyda bir ağaçtır. İlk olarak Suriye'de yetiştirilen bu tür Avrupalı göçmenlerce Amerika'ya da götü­rülmüştür.

Erik ağaçları çok rüzgâr almayan yerleri ve iyi akaçlanmış toprakları sever. Aşılamayla, tohumla ve daldırma yoluyla çoğaltılabilirse de en iyi yöntem aşılamadır. Değişik koşulla­ra kolayca uyum sağladığı için, hastalıklara ve zararlılara karşı koruduğunuz sürece bahçede bile erik yetiştirebilirsiniz.

Erik meyveleri taze olarak yenir; ayrıca hoşaf, reçel, marmelat ve pestil yapılır. Özel­likle etli ve çok tatlı çeşitleri kurutularak kış için saklanır. Yugoslavya'da yapılan erik rakı­sı bu ülkenin en tanınmış ürünlerinden bi­ridir.
Erik Avrupa'nın büyük bölümünde, SSCB' de, Türkiye'de, Çin'de, ayrıca ABD ve Kanada'da çok yaygın olarak yetiştirilir. En büyük erik üreticileri Avrupa'da SSCB ve Yugoslavya, Asya'da ise Türkiye ve Çin'dir. Türkiye'nin yıllık erik üretimi 150 bin ton kadardır ve büyük bölümü Karadeniz Bölge­si'nde gerçekleştirilir. Türkiye'deki en yaygın yerli erik çeşitleri can eriği, papaz eriği, türbe eriği, mürdüm eriği ve üryani eriğidir.

Kaynak: Msxlabs & Temel Britannica
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
B.L.A.C.K - avatarı
B.L.A.C.K
Ziyaretçi
10 Ekim 2008       Mesaj #4
B.L.A.C.K - avatarı
Ziyaretçi
İlginç Ama Buda Erik (Malta Eriği-Yenidünya)
yenidunya2
Son düzenleyen Pasakli_Prenses; 24 Aralık 2008 19:25
B.L.A.C.K - avatarı
B.L.A.C.K
Ziyaretçi
10 Ekim 2008       Mesaj #5
B.L.A.C.K - avatarı
Ziyaretçi
Hmm...Şimdi Orda Değilde Midemde Dursalardı Daha Güzel Olacaktı...
b 19036 erik
ener - avatarı
ener
Ziyaretçi
26 Ağustos 2011       Mesaj #6
ener - avatarı
Ziyaretçi
Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & MsXLabs.org

Erik

Gülgillerden, anayurdu Kafkasya olan bir ağaç ve bu ağacın meyvesi (Prunus domestica). Erik 2000 yıldan beri bilinmektedir. İlkbaharda, yapraklanmadan önce beyaz çiçekler açar. Cinsine göre değişik renk ve tadı olan meyvesinin sert bir çekirdeği vardır. Mayhoş, ekşi ya da tatlı olan meyvesinin eti suludur. Sarı, yeşil, kırmızı, mor renklerde olur. Bardak, can, türbe, üryani, mürdüm gibi türleri vardır. Orta boylu bir ağaç olup meyvesi genellikle taze olarak tüketilir. Kurutulmasının yanı sıra pestili, reçeli, marmelatı, kompostosu ve meyve suyu yapılır. Türkiye'nin hemen her yerinde yetişir.

Benzer Konular

19 Haziran 2013 / Pasakli_Prenses Botanik
1 Mayıs 2009 / asla_asla_deme Zooloji
27 Şubat 2008 / Pasakli_Prenses Botanik
 Prunus
30 Nisan 2011 / Pasakli_Prenses Taslak Konular
17 Mart 2010 / _KleopatrA_ Taslak Konular