Arama

Ökse Otu (Viscum album)

Güncelleme: 7 Temmuz 2012 Gösterim: 9.019 Cevap: 6
KiTiaRa - avatarı
KiTiaRa
Ziyaretçi
5 Temmuz 2008       Mesaj #1
KiTiaRa - avatarı
Ziyaretçi
Ökse Otu
okseotu
Sponsorlu Bağlantılar

Diğer İsimleri : Burç Ağacı, Gökçe Ağacı, Haşişet-üd-dik, Gökçe, Burç, Çekem, Viscum, Mistletoe, Gui
Botanik Bilgi :
Ökseotugiller familyasından,parazit olarak yetişen bir bitkidir. Çapı 100cm’yi bulabilen oldukça sık çatallaşan bir dal sistemine sahiptir gövdesi ise oldukça kısadır ve buradan ağaçların dalına bitki özünü emmek için kökünü salar. Dalların ucunda karşılıklı iki yaprağı bulunur, zeytin yaprağına benzer. Dal uçlarında 2-6 adet sarımsı beyaz renkte küçük çiçekleri vardır. Ekim-Kasım aylarında nohut büyüklüğünde beyaz, yapışkan meyveleri oluşur ve içinde 1-2 adet oval veya köşeli tohumları bulunur.

okseotu2
Yetiştirildiği Yerler : En çok Türkiye, Bulgaristan, Arnavutluk, Bosna ve Türkistan da en yaygın olarak yetiştiği yerlerdir.
Toplanması-Saklanması :
Ökse otu Mart Nisan aylarında veya Eylül Ekim aylarında toplanır. Meyveleri ayıklanarak atılır. Yaprak ve sapı kurutularak muhafaza edilir.

Bilinen Bileşimi :
Yaprakları; tanen, urson, inosit, viskotoksin, sapotoksin ve glikozit adı verilen maddeleri içerir. Bitkinin meyvelerinin etli bölümünde visin adlı yapışkan madde bulunur. Bununla kuşları tutmak üzere ökse hazırlanır.

Faydaları
Yüksek tansiyonu düşürür. Yüksek tansiyon nedeniyle oluşan baş ağrılarını geçirir. Sinirleri yatıştırıcı, sinirsel spazmları gidericidir. Çarpıntıyı hafifletir. Metabolizmayı düzene sokar. Damar sertliğine karşı yararlıdır. Son zamanlarda yapılan bazı kanser araştırmalarında ökseotunun tümör oluşumunu engellediği saptanmıştır.(Bunun için farklı kanser türlerine göre farklı ağaçların ökseotlarından yapılan iğne türü ilaçlar yapılarak kullanılmaktadır.)
Kullanım Şekli :
1-2 tatlı kaşığı kurumuş yaprakçık ve genç sürgün üzerine bir bardak kaynar su dökülüp 10-15 dakika süreyle demlendirerek hazırlanan çay, günde üç kez içilir.


okseotu1okseotu

UYARI : Ökseotunun meyveleri kullanılmamalıdır.


MaRCeLLCaT - avatarı
MaRCeLLCaT
Ziyaretçi
18 Ağustos 2008       Mesaj #2
MaRCeLLCaT - avatarı
Ziyaretçi
bu otun meyveleri zehirli...
bilinen diğer bir etkiside migren ağrılarına iyi gelmesi....
Sponsorlu Bağlantılar
RoSSoRoSe - avatarı
RoSSoRoSe
Ziyaretçi
19 Ağustos 2008       Mesaj #3
RoSSoRoSe - avatarı
Ziyaretçi
Ökse otu ekstraktları uzun zamandır kanser tedavisinde kullanılmaktadır. Tedavide etkin olan molekülleri lektinler olup bunlar lektin I, lektin II ve lektin III’tür. Değişik hücre tiplerinin lektinlerle inkübasyonları sonucunda; hücre şişmesi, kromatin yoğunlaşması ve nükleer DNA’da kırıkların oluşması gibi apoptotik değişimlerle bağlantılı hücre ölümleri gözlenmiştir. Apoptozis, kaspaz adı verilen proteazlar tarafından kontrol edilmektedir, bunlar çoğu apoptotik yolun parçalayıcı molekülleridir. Memelilerde en az 12 kaspaz vardır, bunlar; başlatıcı (-8, -9, -10) ve sonlandırıcı (efektör) (-3, -6, -7) kaspazlar olmak üzere 2’ye ayrılır. Efektör kaspazlar, DNA tamir enzimi olan poly ADP-riboz polimerazı (PARP), retinoblastoma ve MDM-2 gibi hücre siklusu düzenleyicilerini, lamin, Gas2, gelsolin ve fodrin gibi hücre iskeleti ve nukleusun yapısal proteinlerini, protein kinaz C-δ (PKC-δ) gibi yaşamsal proteinleri ayrıştırarak inaktive eder ve hücre ölümüne neden olurlar. Ökse otu lektinlerinin tümör hücreleri üzerindeki yıkıcı etkilerinin, c-Jun N-terminal kinaz (JNK)’ın aktivasyonu aracılığıyla gerçekleştiği belirlenmiştir. Ökse otu lektin II, zaman ve doza bağlı olarak, DNA’da kırıklar meydana getirerek U937 hücrelerinde kaspaz -3, -8 ve -9’un aktivasyonuna neden olmaktadır. Ayrıca ökse otu lektin II ile muamele edilen U937 hücrelerinde, kaspazların katalitik aktivasyonu ile bağlantılı olarak, PARP ve PKC- δ ayrışmaktadır. Ökse otu lektinlerinin apoptotik sürecin aktivasyonunu sağlayacak antikanser özelliklerinin olduğunu belirten önemli kanıtlar bulunmasına rağmen, apoptotik mekanizmanın işleyişi hakkında henüz çok az bilgi elde edilebilmiştir.

asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
15 Kasım 2008       Mesaj #4
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
ÖKSEOTU, başka ağaçların üzerinde yaşa­yan yarıasalak bir bitkidir. Klorofil içerdiği için besininin bir bölümünü kendi üretir, kalanını ise konak bitkiden sağlar . Yaz kış yeşil kalabilen, başka bir deyişle kışın yapraklarını dökmeyen bu bitkiye (Viscum albüm) en çok elma, alıç, kavak, söğüt, ıhlamur, üvez ve akçaağaçlarda, ender olarak de meşelerde rastlanır.
Ökseotu, dalları derimsi ve kalın yapraklar­la donanmış çalımsı bir bitkidir. Şubat ve mart aylarına doğru açan küçük sarımsı çiçek­leri genellikle üçlü gruplar halinde bulunur. Bireşeyli olan bu çiçeklerin erkek olanları bir bitkide, dişi olanları ise başka bir bitkide yer alır. Dişi çiçeklerin döllenmesiyle oluşan be­yaz üzümsü meyvelerinin içi yapışkan bir özle doludur. Türkçe adını, kuş yakalamakta kul­lanılan bu yapışkan maddeden alan bitkiye dilimizde ayrıca "burç", "çekem" ya da "gök­çe" gibi adlar da verilir.

kseotusy8

Kuşlar için oldukça çekici bir yiyecek oluş­turan ökseotu meyvelerinin içindeki tohum­lar, bunları yiyen kuşların gagalarına yapışa­rak çevreye dağılır. Daha sonra ağaçların dalları üzerindeki çatlaklara yerleşen tohum­lar içeriye emici kökler salarak gelişmeye başlar ve yeni bir ökseotu bitkisi oluşturur. Ökseotları genellikle konak ağaçlar ölene kadar yaşar, ağaçlar kuruyup canlılığını yitir­diğinde onlar da ölür.
Avrupa'da olduğu gibi Türkiye'de de sıkça yetişen ökseotunun özellikle batıda uğurlu olduğuna inanılır. Örneğin Hıristiyanlar ara­sında, altında birbirini öpen kişilerin mutlu olacağı inancından ötürü Noel'de ökseotu asmak bir gelenek haline gelmiştir.

[flasht=http://img345.imageshack.us/img345/1771/msxbilgi1ld.swf]width=365 height=20[/flasht]


MsxLabs & TemelBritannica
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
angel86 - avatarı
angel86
Ziyaretçi
18 Mayıs 2009       Mesaj #5
angel86 - avatarı
Ziyaretçi
Ökseotu (Viscum album L.), yöresel olarak, çekem, purç, gökçe, gevele, güvelek ve gövelek adlarıyla tanınır. Saçak köklerinin yardımıyla yapraklı ağaçlarda (elma, armut, söğüt, kavak), çam ve köknar gibi yumuşak odunlu ağaçlarda asalak (parazit) olarak yaşayan, hayatımızdan ayrı düşünemeyeceğimiz bu bitkiyi kim tanımaz ki! Kendisini barındıran ağacın yüksek dallarının üstünde yuvarlak bir top biçiminde yetişir. Her zaman yeşil olan yaprakları deriyi andırır ve sarımsı yeşildir. Kışın kelebek kanatlarını andıran yapraklarını dökmez. Meyveler bezelye veya nohut büyüklüğünde, parlak, beyaz renkli ve cama benzer, içi kaygan ve yapışkandır. Bu beyaz yapışkan madde insanlar için zehirlidir.Ama onları iştahla yiyen kuşlara hiçbir zararı dokunmaz. Kuşlar, bitkinin yapışkan tohumunu gagalarına alıp dallara sürterek veya kursaklarında yumuşattıkları meyve çekirdeklerini dalların üstüne dışkılayarak yeni bitkilerin kök salmasını sağlarlar. Bu tohum ne suyun içinde, ne toprakta ne de başka bir ortamda filizlenemediği (kök salamadığı) için, bitki ancak bu şekilde üreyebiliyor. Ökseotu bu şekilde çoğalmayı kuşlara borçlu olduğu halde, bazı yörelerde aynı yapışkan madde kuşlar için tuzak olmaktadır . Bu yapışkan madde çubuklar üzerine sürülmekte ve küçük kuşları yakalamak için "ökse" olarak kullanılmaktadır. Bitki rezin, saponinler, organik asitler, alkaloitler, viscotoxin, acetylcholin, lectine, inosit ve müsilaj taşımaktadır. Çok eski çağlardan beri şifalı özelliği bilinir. İnce kıyılarak gölgede kurutulan yapraklar ve küçük saplar, yalnızca ekim başından aralık ortasına kadar ve mart-nisan aylarında toplanır. Bu zamanın dışında şifalı güce sahip değildir. Toplama konusunda bir uyarı daha: Mart ve nisan aylarında bitki daha meyve vermemiştir. Bu durumda, yapışkan meyvelerle uğraşmak gerekmeyeceği için, yaprak ve sapları mart- nisan aylarında toplamak daha kolay olur.
leaf
okseotu3Ökseotu, yani yapraklar ve saplar hiçbir biçimde zehirli değildir, ama meyveleri, ağız yoluyla kullanılırsa zehirlidir! İçyağı ile karıştırılarak merhem haline getirildiğinde, donuklarda, dıştan başarıyla kullanılır. Ökseotu, salgı sistemini en iyi biçimde etkileyebildiği için, yetkin bir metabolizma etkileyici bitki olma özelliğine de sahiptir. Hormon dengesinin bozuk olduğu hallerde bitki çok başarılı olur. Bu durumlarda, günde en azından 2 bardak çay, sabahları ve akşamları olmak üzere içilebilir. Atar damar sertliğinde ökseotu oldukça etkili olabilir . Kalp krizi riskine karşı da önerilecek bir şifalı bitkidir ve önceden, aksatmadan bitki çayı içildiğinde, bu tür bir problemle hiçbir zaman karşılaşılmayabilir. Eğer bir kalp krizi atlatılmışsa, 6 hafta boyunca günde 3 bardak, 3 hafta boyunca günde 2 bardak ve 2 hafta boyunca günde 1 bardak bitki çayı içilebilir. Ama bu kürün uygulanışı, ilk bardak kahvaltıdan önce ve sonra, ikinci bardak öğle yemeğinden önce ve sonra, olmak üzere, hep yarım bardak olarak içilmelidir. Bitki çayı, kan durdurucu olarak da kullanılır. Soğuk olarak buruna çekildiğinde, burun kanamasını durdurur. Bitkide, bünye düzenini normalleştiren maddeler bulunduğu için, yüksek tansiyon aşağı çekilirken, alçak tansiyon da yükseltiliyor. Böylece, rahatsız olan kalp rahatlar ve görevini rahatça yapabilecek bir ortam oluşur. Kanın kafaya basıncı, kulakların uğuldaması ve görme bozuklukları biçiminde kendini gösteren anormal kan basıncı (yüksek tansiyon) halleri de düzene girebilir. Kişinin pek çok görevi üstlenmek zorunda olduğu günümüzün hızlı yaşam biçiminde, insanlığın bu tür yardımcılara gerçekten ihtiyacı var.
leaf
Günde 2-3 bardak bitki çayını yudumlayarak içtiğinizde, sizin kalbiniz ve kan dolaşımınız da normale dönecek ve çalışma gücünüzü tam anlamıyla kazanabileceksiniz. Ne olursa olsun, yılda bir kere 6 hafta süreli bir ökseotu çay kürü uygulanmalıdır. Kan dolaşımı ve tansiyon, bu 6 hafta içinde normale dönecektir. Bu durumun değişmemesini sağlamak için, yıl boyunca, bir bardak bitki çayı sabahları içilmelidir. Kadınlar daökseotu çayıiçmelidirler!Normale dönen tansiyon sayesinde, dölyatağı (rahim) ve adet görme düzensizlikleri önlenmiş olur. Özellikle aşırı olan adet kanamaları ve loğusalık kanamaları böylece kontrol altına alınmış olur. Menopoz döneminde, kalp çarpıntısı ve düzensizlikleri, duygu coşkunlukları, korku ve soluk alma zorluklarına karşı, birkaç ay boyunca bitki çayı içilmelidir. Böylece tüm bu rahatsızlıklar ve düzensizlikler sona erecek ve kişi, menopoz döneminde olduğunu duyumsamayacaktır bile. Taze bitki özsuyu, kadının kısırlığına da yardımcı olabilir. Taze Ökseotu sap ve yaprakları güzelce yıkanarak, ince kıyılır ve nemli durumdayken mikserde suyu sıkılır. Bu özsudan 25 damla, biraz suyun içinde, kahvaltıdan yarım saat önce ve yatmadan önce alınır. Son zamanlarda, ökseotu, kanserden koruyucu ve kansere karşı etkili ilaçlarda kullanılmaya başlandı. Deneyimler, şifalı bitkilerin her zaman nasıl temizleyici ve hastalıkları iyileştirici özelliklere sahip olduklarını kanıtlıyor.(Referans1 ve 4)
leaf
Ökseotu meyvalarının yakı sakızı ile ezilmesi sonucu elde edilen karışım,Gaziantep, Urfa ve Van yöresinde yakı halinde romatizma ağrılarının giderilmesinde kullanılmaktadır. Ayrıca ezilmiş meyvalar çıban üzerine konarak; çıbanın açılması ve cerahatın dışarı çıkması sağlanır.
UYARILAR:Ökseotunun meyveleri insanlar için zehirlidir ve kesinlikle içten (dahilen) kullanılmamalıdır.
leafKullanım Biçimleri:
Çay hazırlamak: Ökseotu çayı yalnızca soğuk suda hazırlanır! İnce kıyılmışyarım tatlı kaşığı bitki (yaprak ve sap), orta boy bir su bardağı dolusu soğuk suda gece boyunca bekletilir, sabahleyin hafifçe ısıtılır ve süzülür. Çay gün boyuna yayılarak yemeklerden önce ve yemek aralarında yudumlanarak yavaş yavaş içilir. Eğer gün boyunca fazlaca içilmesi gerekiyorsa, hazırlanan çay bir termosta saklanabilir.
Taze Bitki Özsuyu:Taze yapraklar ve ilk saplar yıkanır ve nemliyken mikserde sıkılır.
Merhem Hazırlamak: Taze beyaz meyveler ezilerek, içyağı veya tereyağı ile iyice karıştırılır ( Sadece dıştan kullanılır ).
Son düzenleyen asla_asla_deme; 17 Mayıs 2010 12:52
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
20 Mayıs 2012       Mesaj #6
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Ökseotu
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

İkiçeneklilerin ökseotugiller familyasından yarıasalak, odunsu bitki (Viscum album). Burç, çekimotu, gökçe de denir. Çeşitli meyve ve orman ağaçlarının gövde ve dallarına tutunarak yaşar; besinini kökleriyle, üzerinde yaşadığı bitkiden alır. Yaprakları deri gibi sert, karşılıklı dizilişli, herdemyeşildir. Çiçekleri bircinsli, ikievciklidir. Yuvarlak, beyaz renkli, tek tohumlu ve yapışkan sulu meyveleri kimi kuşlar, özellikle ardıçkuşları tarafından çok sevilir. Tohumunun etli kısmındaki yapışkan maddeden "ökse" denilen kuş tuzağı yapıldığından bitki bu adı almıştır.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
theMira
adsız - avatarı
adsız
VIP VIP Üye
7 Temmuz 2012       Mesaj #7
adsız - avatarı
VIP VIP Üye
Ökse otu: sinirleri yatıştırıcı, sinirsel spazmları gidericidir.Yüksek tansiyonu düşürür.Yüksek tansiyon nedeniyle oluşan baş ağrılarını geçirir.Damar çeperindeki kireçlenmeyi azaltır. Damar sertliğine karşı yararlıdır metabolizmayı düzene sokar son zamanlarda yapılan bazı kanser araştırmalarında ökse otunun tümör oluşumunu engellediği saptanmıştır.En önde gelen özellikleri kalbi güçlendirmesi, kan basıncını dengelemesi, kan dolaşımını düzenlemesidir.Epilepsi hastalığına karşı etkilidir. Menepoz dönemine ait sıkıntılar için etkilidir.Hormon dengesinin bozuk olduğu hallerde çok faydalıdır soğuk olarak burna çekildiğinde burun kanamasını durdurur
ömr-ü bahar

Benzer Konular

13 Ağustos 2009 / GusinapsE Taslak Konular
3 Mart 2010 / Ziyaretçi Soru-Cevap
11 Aralık 2015 / ThinkerBeLL X-Sözlük
10 Haziran 2009 / ThinkerBeLL Rüya Tabirleri