Arama

Açelya (Rhododendron sp.)

Güncelleme: 16 Haziran 2015 Gösterim: 2.805 Cevap: 2
KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
13 Eylül 2008       Mesaj #1
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!
Açelya
Ad:  Açalya.jpg
Gösterim: 511
Boyut:  41.6 KB
Açelya, Fundagiller familyasının ormangülü (Rhododendron) cinsinden bazı bitki türle­rine açelya adı verilir. Anayurdu Kuzey Ame­rika ile Asya'nın tepelik bölgeleri olan bu bitkilerin çoğu ormanlarda, kayalık akarsu kıyılarında, bataklık ve gölgeli yerlerde yeti­şir. Açelyalar da tıpkı ormangülleri gibi çürü­müş bitki artıklarınca zengin toprakları sever, kireçli topraklardan hoşlanmaz.. Bahar ya da yaz aylarında bu küçük çalıların üstü pembe, altın şansı, ateş kırmızı­sı ve portakal renginin bütün tonlarında, bazen de beyaz renkte çiçek kümeleriyle bezenir. Türlerden çoğunda çiçeklerin tatlı, baygın bir kokusu vardır.

Sponsorlu Bağlantılar
Japonlar, gizli tuttukları bir yöntemle 1.000 yıldır saksıda cüce açelyalar yetiştirirler. "Hint" açelyası 1680'de Hollandalılar aracılı­ğıyla Çin'den Avrupa'ya götürülmüş ve bu türden Avrupa'ya özgü birçok açelya çeşidi geliştirilmiştir. Bunlardan biri bugün Belçi­ka'nın ulusal çiçeğidir.
Kaynak: MsXLabs.org & Temel Britannica

Gerçekçi ol imkansızı iste...
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
16 Temmuz 2009       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Açelya

Sponsorlu Bağlantılar
demir azalea28rhododendron sp29

Her zaman yeşil, en çok 1,5-2 metre boylanabilen dikensiz bir çalıdır. Kuzey Amerika ve Asya'da doğal olarak yetişir. Ormanlık yerlerde, kayalıklarda, akarsu kenarlarında görülür. Gölge yerleri sever. Japonya ve Çin'de çok eski zamanlardan beri kültürü yapılmaktadır. 17. yüzyılda Avrupa'ya getirilmiş ve buraya özgü pek çok açelya çeşidi geliştirilmiştir. Türkiye'de daha çok saksı içinde kapalı alan ya da sera bitkisi olarak yetiştirilmektedir.

5-10 cm. çapındaki çan biçimindeki çiçekler ilkbahar ve erken yaz aylarında açarlar. Kapalı alanlarda, kültüre alınmış olanlar bütün yıl açabilirler. Çiçekler beyaz, pembe kırmızı ve mor olabilir, güzel kokuludur, yalın ya da katmerlidir. 3-5 cm boyunda, 1-1,5 cm genişliğindeki uzun eliptik yapraklar sivri uçlu ve düz kenarlıdır. Grimsi yeşil yaprakların her iki yüzü de ince tüylüdür. Kışın bir kısmı dökülür. 4-5 mm boyunda, yumurta biçimli kapsül halindeki meyve üzeri bol tüylüdür. Ucunda orman güllerine özgü, 3-4 cm boyunda bir kamçı bulunur.


Alıntı

Son düzenleyen nötrino; 16 Haziran 2015 19:13 Sebep: Yazım yanlışı / Mesaj düzeni!
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
16 Haziran 2015       Mesaj #3
Avatarı yok
Yasaklı
AÇALYA ya da AÇELYA, Değişik renklerdeki bol çiçeklerinden dolayı çok beğenilen küçük ormangülü (Bilimsel adı: 'Rhododendron indicum', fundagiller familyası, 10 tür).

Kaynak:Büyük Larousse

Benzer Konular

26 Ağustos 2008 / Kral_Aslan Tiyatro tr
1 Nisan 2011 / _KleopatrA_ Ziraat
17 Kasım 2006 / BARIŞ Müzik tr
2 Temmuz 2010 / _Yağmur_ Botanik
16 Temmuz 2009 / HeliX Taslak Konular