Arama

Aslanpençesi (Alchemilla)

Güncelleme: 12 Mart 2012 Gösterim: 3.259 Cevap: 3
The Unique - avatarı
The Unique
Kayıtlı Üye
3 Kasım 2008       Mesaj #1
The Unique - avatarı
Kayıtlı Üye
aslanpencesi1422527qs3
Gülgiller (Rosaceae) familyasından olan Aslanpençesi, beyaz, sarı çiçekli bir yabani bitkidir (Alchemilla). Türkiye’de nemli bölgelerde, ormanlarda, nemli çayırlarda, yol kenarlarında, yüksek yerlerdeki dağlık arazilerde, bayırlarda yetişir.
Sponsorlu Bağlantılar
Yarım daire şeklinde katlanmış çepeçevre testere dişine sahip yaprakları, mavi yeşil filizleri olan Aslanpençesi, 10-15 santimetre yükseklikte, mayıs-haziran aylarında çiçek açar. Yeşil küçük çiçekleri olan aslanpençesi, otlak ve çayırlarda, dere kenarlarında ve bütün Avrupa’da rastlanır. Bitkinin, yarım daireyi andıran yedi veya dokuz dilimden meydana gelmiş yaprakları, uzun olmayan sağlam bir sap üzerinde bulunur. yeşilli, sarılı çiçekleri nisandan haziran ayına kadar açar
Kullanıldığı yerler: Aslanpençesinin çiçekli Bitki veya yalnız yaprakları yazın toplanır. Özellikle taninli maddeler yanında, acı yağ ihtiva eder.
Aslanpençesi esas olarak düz kasları büzüştürücü olarak etkilidir. Bu sebepten kadın hastalıklarında, kanamalarda ve ishalde Aslanpençesi kullanılır. İyileşmeyen yaralarda dışarıdan banyo olarak ve diş etlerinin kanamasını durdurmada gargara olarak da kullanılır.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Bir bildiğim varsa hiç bir şey bilmediğimdir. (:
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
20 Mayıs 2011       Mesaj #2
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Ad:  aslan-pencesi.jpg
Gösterim: 452
Boyut:  59.6 KB
Sponsorlu Bağlantılar

Aslanpençesi

Gülgillerden, çok yıllık bir bitki (Alchemilla vulgaris). Yaprakları pençe biçimindedir. Mide ve bağırsak rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılır.

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Tykhe - avatarı
Tykhe
VIP Tinky Winky
2 Temmuz 2011       Mesaj #3
Tykhe - avatarı
VIP Tinky Winky
Alchemilla mollis
ASLAN PENÇESİ (Diğer adı: Fındık otu)

aslanpencesi1

Gülgiller familyasındandır. Anayurdu kesin olarak bilinmeyen Alchemilla cinsi bitkilerin Asya, Avrupa ve Kuzey Amerika anakaralarında yetişen 30 kadar türü bulunmaktadır. Bunlardan kökeni Anadolu olan A. mollis türünü kitabımıza örnek olarak alıyor ve kısaca Aslanpençesi diye adlandırıyoruz. 50 cm'e kadar boy atabilen aslanpençesi çok yıllık dayanıklı, rizomlu otsu bitkidir. isteklerine uygun koşullarda yetiştirildiğinde çevresine doğru iyice genişleyerek gelişen bitkinin enine ve boyuna uzayan tüylü, sağlam sürgünleri; bu sürgünler üzerinde yer alan 7-11 parçalı, dairemsi veya böbrek biçimli, açık yeşil ya da mavi-yeşil renkli kenarları ince dişli yaprakları vardır. En hafif çiy, kırağı ve yağmur damlası yaprakların üzerinde kalıp parıldar. Mayıs ayında açmaya başlayan saman rengi küçük çiçeklerden oluşan yoğun çiçek salkımları, bitkinin tepesinde yaz boyunca açık kalır. Aslanpençesi bitkisi, bahçelerde toprağını yüzeyini örtüp kaplamak üzere yeğlenip yetiştirildiğinde çok dekoratif bir görüntü sağlar.

İstekleri ve Üretimi

Aslanpençesi güneşli, yarıgölge ya da gölge ortamlarda ve nemli olmak koşuluyla her tipteki toprakta çok iyi gelişir. Üretimi, başlangıçta sonbaharın ortalarından ertesi ilkbaharın başlarına kadar 50'şer cm. aralıklarla ekilen tohumlarıyla yapılır. Daha sonra bitki rizom kökünden bölünerek bahçe toprağına yukarıda belirtilen dönemde ve aynı aralıklarla dikilerek çoğaltılabilir. Ayrıca bitki, tohum dökerek kendiliğinden de çoğalır. Öyle ki, kimi zaman istenmeyen şekilde de çoğalıp sıklaştığından aslanpençesi bitkileri sonbaharda sararıp kahverengileşmeye başladığında köküne yakın yerden kesilerek elden çıkarılır. Aslanpençesi, üretimi kolay ve bakımı zahmetsiz olan bitkilerdendir.

Kaynak

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Vefa sadece boza değildir.
biruni - avatarı
biruni
VIP Önce Sağlık
12 Mart 2012       Mesaj #4
biruni - avatarı
VIP Önce Sağlık
Bitkinin Latince adındaki "Alchemilla" sözcüğü, Simyadan, Simyacılardan, Arapçadaki "sihirli küçük şey"sözünden gelmektedir.

Bileşimi; Tanen, glikozitler, asit, acı madde ve madeni tuzlar bulunur. Ve eterik yağ içerir.

Gülgiller familyasındandır.
Diğer adları Arsian ayağı, Fındıkotu (Trabzon)' Sahten, Şehduran. Fransa'daki adlarıysa Aslan ayağı, Tavşan ayağı, Notre-Dame'ın mantosu, Kadın mantosu, Hizmetçi kız, Şebnemli.

Bu son ad 'şebnemli' boşuna değil; Avrupa'dasimyacılar uzun yıllar madenleri altına dönüştürme hayalleri için bu bitkinin yapraklarının ince kenarların dakidişlerin üzerine biriken çiy damlalarından, şebnemlerden medet ummuşlardır.
Ama bunlar da aslında çiy damlasından çok, bitkinin terlemesinden oluşan taneciklerdir.

Aslanpençesi, 15-60 cm boylarında, tüylü, hafif yassı, yeşil, dallara ayrılan gövdeli, köksaplı (rizom) ve parçalı yapraklı, çok yıllık, otsu bir bitkidir. Doğa ve bitki dostu Maurice Messegue, "Hiçbir şey, herkesin tanıdığı aslanpençesinin parmaklı yaprakları kadar güzel olamaz..." demektedir.

Aslan Pençesi
Düşüncene katılmam şart değil, düşünceni anlatman için savaşırım...