Arama

Ayva (Cydonia oblonga)

Güncelleme: 9 Mart 2012 Gösterim: 2.882 Cevap: 2
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
13 Mayıs 2010       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Ayva
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar


260px Quitte Cydonia oblonga 2
meyve
  • Bilimsel sınıflandırma
    • Alem: Plantae (Bitkiler)
      • Bölüm: Magnoliophyta (Kapalı tohumlular)
        • Sınıf: Magnoliopsida (İki çenekliler)
          • Takım: Rosales
            • Familya: Rosaceae (Gülgiller)
              • Alt familya: Maloideae
                • Cins: Cydonia
                  • Tür: C. oblonga
                    • Binominal adı Cydonia oblonga
                      • Mill.
Ayva (Cydonia oblonga), gülgiller (Rosaceae) familyasından 4-5 m boylanan, kırmızı kahverengi gövdeli meyve ağacıdır. Derine gitmeyen yüzeysel kök sistemine sahiptir.

Üretimi

10 ile 1000 m arasındaki yüksekliklerde hemen her bölgede yetiştirilebilir. Kumlu-tınlı sıcak ve geçirgen topraklarda yetişir. Üretimi, tohumla, kök sürgünleri ve çelikleme yapılır. Ayva yetiştiriciliğinin Anadolu'dan Yunanistan ve İtalya'ya geçtiği, Milattan önce 650 yılında Yunanistan'da yetiştirildiği ve oradan diğer Avrupa ülkelerine yayıldığı tarihi araştırmalardan anlaşılmaktadır. Ayvaya bu gün Avustralya hariç tüm dünya ülkelerinde rastlanabilmektedir.

Dünyada ayva üretiminde Türkiye birinci sıradadır. Yıllık üretim (2000 yılı) 100 bin tondur. İkinci Çin 85 bin ton, üçünçü sırada İran 36 bin ton, dördüncü sırada Fas 30 bin tondur. Ayva yaprakları boya ve kozmetik sanayiinde, tıpta da ilaç yapımında kullanılmaktadır. Meyvesi reçel, jel, marmelat ve meyve suyu olarak değerlendirilir.

Şifaları

Meyvesinde pektin, tanen, şeker, organik asit, A ve C vitamini ve mineral tuzlardan bol miktarda bulunduğunu, tohumlarında ise yüzde 14-18 oranında tutkal maddeler, yüzde 16-20 oranında yağ, tanen, renkli maddeler ve yüksek oranda protein, az miktarda amygdalin ve emülsin olduğunu belirten Prof. Dr. Karadeniz, ayvanın kalp, akciğer, boğaz, mide, böbrek, göz, bağırsak, ağız rahatsızlıkları ve adet kanamalarına oldukça faydalı olduğunu dile getirdi. Grip ve soguk algınlıgı geçirenler bol bol ayva yemelidir.

Ayrıca Bknz Ayva Yetiştiriciliği

Son düzenleyen asla_asla_deme; 13 Mayıs 2010 13:26
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
4 Haziran 2011       Mesaj #2
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Ayva
Sponsorlu Bağlantılar

Gülgillerden, iri pembe çiçekli, yapraklarının altı tüylü, orta yükseklikte bir ağaç ve bunun sarı tüylü, mayhoş, dokusu sertçe, küçük çekirdekli meyvesi.

Ayva ağacı, Avrupa ve Asya'nın orta kuşağında yetişir. Meyvesi doğrudan doğruya yendiği gibi, kompostosu ve reçeli de yapılır. Ayrıca, özü çeşitli ilâçların yapımında kullanılır. Ekmek ayvası, şekergevrek ayvası, altın ayvası, limon ayvası, Gördes ayvası gibi türleri vardır.

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

Son düzenleyen Daisy-BT; 17 Haziran 2011 17:53
biruni - avatarı
biruni
VIP Önce Sağlık
9 Mart 2012       Mesaj #3
biruni - avatarı
VIP Önce Sağlık
Ayvanın birde yaprakları vardır. Soğuk algınlığı, üşütmek ve gribal enfeksiyonlarda yardımcı gıda takviyesi bitkidir.

Özellikle çocuklara içirilecek ıhlamura çayına katılması ile meşhurdur.
Ayva Yaprağı
Düşüncene katılmam şart değil, düşünceni anlatman için savaşırım...

Benzer Konular

29 Ağustos 2010 / KENCISii Siyaset tr
15 Aralık 2009 / Misafir Ziraat
24 Aralık 2007 / MaRCeLLCaT X-Sözlük
6 Temmuz 2010 / _Yağmur_ Taslak Konular