Hoş geldiniz sayın ziyaretçi Neredeyim ben?!

Web sitemiz; forum, günlük, video ve sohbet bölümlerinin yanı sıra; Skype ile ilgili Türkçe teknik destek makaleleri, resim galerileri, geniş içerikli ansiklopedik bilgiler ve çeşitli soru-cevap konuları sunmaktadır. Daima faydalı olmayı ilke edinmiş sitemize sizin de katkıda bulunmanız bizi son derece memnun eder :) Üye olmak için tıklayınız...


Sohbet (Flash Chat) Forumda Ara

Nükleik asitlerle ilgili soru cevap örnekleri verir misiniz?

Bu konu Cevaplanmış forumunda Misafir tarafından 25 Ekim 2009 (11:39) tarihinde açılmıştır.FacebookFacebook'ta Paylaş
21013 kez görüntülenmiş, 6 cevap yazılmış ve son mesaj 24 Haziran 2014 (12:46) tarihinde gönderilmiştir.
  • 5 üzerinden 2.00  |  Oy Veren: 5      
Cevap Yaz Yeni Konu Aç
Bu konuyu arkadaşlarınızla paylaşın:    « Önceki Konu | Sonraki Konu »      Yazdırılabilir Sürümü GösterYazdırılabilir Sürümü Göster    AramaBu Konuda Ara  
Eski 25 Ekim 2009, 11:39

Nükleik asitlerle ilgili soru cevap örnekleri verir misiniz?

#1 (link)
Misafir
Ziyaretçi
Misafir - avatarı
Nükleik asitlerle ilgili sorular, nükleik asitlerle ilgili sorular ve çözümleri nelerdir, nükleik asit, nükleotid soruları nasıl çözülür?

Nükleik asitlerle ilgili çözümlü soru örneği verir misiniz?
En iyi cevap nötrino tarafından gönderildi

Alıntı:
Bir zincirinde 1600 nükleotit bulunan bir DNA molekülünde toplam adenin nükleotit sayısı 300'dür. Buna göre incelenen DNA'daki hidrojen bağı sayısı kaçtır?
Bir DNA sarmalında 1600 nükleotid var ise diğer sarmalda da aynı sayıda nükletid bulunur (çift sarmal). Böylece toplam nükletid sayısı 1600.2=3200'dür!
Adenin Nükleotidi Sayısı => 300
Timin Nükleotidi Sayısı => 300
Sitozin Nükleotidi Sayısı => 1300
Guanin Nükleotidi Sayısı => 1300 olur ve toplam hidrojen bağı sayısı => 2.300 +3.1300=> 4500 bulunur ( Adenin ile Timin arasında 2, Guanin ile Sitozin arasında da 3 hidrojen bağı bulunuyordur)!


Alıntı:
1000 nükleotitten oluşan bir DNA'da 100 sitozin nükleotidi varsa adenin nükleotid sayısının toplam nükleotit sayısına oranı nedir?
100 Sitozin nükleotidi var ise Guanin nükleotid sayısı da 100'dür.Toplam nükleotid sayısı 1000 olduğundan => 100-200=800 (toplam Adenin ve Timin nükleotidi sayısı). Bu işleme göre DNA sarmalında 400 Adenin ve 400 timin nükleotidi bulunmaktadır. İstenen oran => 400/1000 = 4/10 bulunur!
Son Düzenleyen nötrino; 24 Haziran 2014 @ 12:11. Sebep: İç başlık ve soru düzeni!!
Rapor Et
Reklam
Eski 25 Ekim 2009, 12:17

Nükleik asitlerle ilgili soru cevap örnekleri verir misiniz?

#2 (link)
Daisy-BT
Ziyaretçi
Daisy-BT - avatarı
Alıntı:
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı Mesajı Görüntüle

Nükleik Asitlerle ilgili sorular var mı?

Nükleik Asitler ve Protein Sentezi ile İlgili Sorular:


Soru 1:
         DNA 1. Zinciri
A T A A G S I
         DNA 2. Zinciri
II T S G A T A
         mRNA
A U A A G S U A U
A T A tRNA

Yukarıda DNA’dan başlayarak protein sentezine kadarki bilgi akışı görülmektedir. I, II, III, IV nolu bölgelerdeki nükleotit dizilişi aşağıdakilerden hangisidir?
I II III IV
A) TAT TAT USG AUA
B) ATA ATA AGS UAA
C) UAU TAT AGS AUA
D) UAA UAU ASG UAA
E) AGS ATA UAU AGS
Cevap: A seçeneğidir.

Soru 2:
I. Tekrar tekrar kullanılma
II. Protein sentezinde görev yapma
III. Çekirdekte üretilme
IV. Nükleotidlerden oluşma
Verilenlerden hangileri her üç RNA (mRNA, tRNA, rRNA) için ortak özelliktir?
A) I ve II B) II ve III C) III ve IV D) I, II ve III E) I, II, III ve IV
Cevap: E seçeneğidir.

Soru 3:
I. Zayıf H bağı bulundurma
II. İki nükleotit zincirinden oluşma
III. Azotlu organik baz bulundurma
IV. 5 C’lu şeker bulundurma
Hangileri DNA ve mRNA için ortak özelliktir?
A) I ve II B) II ve III C) III ve IV D) I, II ve III E) I, II, III ve IV
Cevap: C seçeneğidir.

Soru 4:
Aşağıdakilerin hangisinde nükleotid bulunmaz?
A) Virüs B) Ribozom C) rRNA D) Kloroplast E) Hormon
Cevap: E seçeneğidir.
Soru 5:
Canlılarda aynı nükleotidler kullanıldığı halde DNA’ların farklı bilgi taşıması aşağıdakilerden hangisi ile açıklanabilir?
A) Kullanılan beş karbonlu şeker çeşidi
B) Nükleotitlerin sayı ve dizilişi
C) Yaşanılan ortamın farklı olması
D) Canlıların organizasyon düzeyinin farklı olması
E) Şeker ile fosfat arasında kurulan bağ
Cevap: B seçeneğidir.

Soru 6:
I. Gen Bir bireyin kalıtsal yapısını oluşturan yandaki birimlerin
II. Adenin küçükten büyüğe doğru sıralanması aşağıdakilerden hangisidir?
III. Nükleotid
IV. DNA
V. Kromozom
A) I, II, III, IV B) II, III, I, IV, V C) II, IV, III, I, V D) II, III, IV, V, I E) I, II, III ve IV
Cevap: B seçeneğidir.

Soru 7:
I. Yalnızca DNA da bulunur
II. Karakterlerin aktarımını sağlar
III. Protein sentezi ile ilgili şifre verir
IV. rRNAyı sentezler
Gen ile ilgili verilenlerden hangileri doğrudur?
A) I ve IV B) II ve III C) II ve IV D) I, II ve III E) I, II, III ve IV
Cevap: E seçeneğidir.

Soru 8:
Biyokimyasal reaksiyonlarda enzim kullanılmasının canlıya sağladığı en önemli yarar aşağıdakilerden hangisidir?
A) Sindirimi gerçekleştirme
B) Reaksiyonların kontrol edilmesini sağlama
C) Aktivasyon enerjisini düşürerek reaksiyonları hızlandırma
D) Canlıyı zararlı etkilere karşı koruma
E) Canlının besin üretmesini sağlama
Cevap: C seçeneğidir.

Soru 9:
Besinlerle ilgili aşağıdaki eşlemelerden hangisi yanlıştır?
Besin Adı Yapısını Oluşturan Birimler
A) Sakkaroz Glukoz + Fruktoz
B) Yağ 3 yağ Asidi + Gliserol
C) Protein n sayıda aminoasit
D) Maltoz Glukoz + Galaktoz
E) Mineraller İnorganik Maddeler
Cevap: D seçeneğidir.
Soru 10:
DNA’nın kendini eşlediği bir hücrede aşağıdakilerden hangisi meydana gelmez?
A) Gen sayısı artar
B) Ortamdaki nükleotid sayısı azalır
C) Riboz şekeri kullanımı artar
D) DNA zinciri açılır
E) DNA polimeraz enzimi iş görür
Cevap: C seçeneğidir.

Soru 11:
Hücrede bulunan moleküller ve yapılarını oluşturan bağlarla ilgili aşağıdaki eşleştirmelerden hangisi yanlıştır?
A) Protein  Peptit bağları
B) DNA Ester bağları
C) ATP Fosfat bağları
D) Polisakkarit Glikozit bağları
E) Nükleik asitFosfat şeker bağları
Cevap: B seçeneğidir.

Soru 12:
Bir hücredeki nükleikasitlerin parçalanması sonucu aşağıdakilerden hangisi oluşmaz?
A) Riboz B) Adenin C) Fosfat D) Deoksiriboz E) Aminoasit
Cevap: E seçeneğidir.

Soru 13:
Mutasyon sonucu meydana gelen tahribatı gösteren aşağıdaki DNA birimlerinden hangisi kesinlikle tekrar onarılamaz?
A) - AT - B) - - C) - AT - D) - GC - E) - A -
- G - - - - TA - - CG - - G -
- C - - - - AT - - TA - - C -
- AT - - AT - - GC -
Rapor Et
Eski 3 Eylül 2011, 22:11

DNA

#3 (link)
Misafir
Ziyaretçi
Misafir - avatarı
4800 nükleotit bulunduran bir DNA sarmalında 400 adenın nükleotidi varsa kaç sitozin nükleotidi vardır?
Son Düzenleyen nötrino; 24 Haziran 2014 @ 12:17. Sebep: Soru düzeni!
Rapor Et
Eski 5 Eylül 2011, 10:19

Nükleik asitlerle ilgili soru cevap örnekleri verir misiniz?

#4 (link)
SiNiRLi-RUTİNE AYKIRI
nötrino - avatarı
Alıntı:
4800 nükleotit bulunduran bir DNA sarmalında 400 adenın nükleotidi varsa kaç sitozin nükleotidi vardır?
DNA çift sarmaldan oluşan bir yapıdır Bu nedenle tek DNA sarmalında 400 Adenin nükleotidi varsa diğer tamamlayıcı sarmalda 400 Timin nükleotidi vardır =>A+T=800 çift sarmal olduğundan 800.2=1600 Adenin ve Timin nükleotidi vardır 4800-1600=3200=>Guanin ve sitozin nükleotidi bulunur Çift sarmal olduğundan 3200/2=1600 Bu nükleotidlerin 800 tanesi Guanin ve 800 tanesi sitozin nükleotidinden oluşuyordur Tüm nükleotid sayısı 4800 olan,tek bir DNA sarmalında 400 Adenin nükleotidi varsa, 800 sitozin nükleotidi vardır!
Son Düzenleyen nötrino; 24 Haziran 2014 @ 12:18.
Rapor Et
Eski 2 Aralık 2011, 21:49

nükleotit

#5 (link)
Misafir
Ziyaretçi
Misafir - avatarı
Bir zincirinde 1600 nükleotit bulunan bir DNA molekülünde toplam adenin nükleotit sayısı 300'dür. Buna göre incelenen DNA'daki hidrojen bağı sayısı kaçtır?
Son Düzenleyen nötrino; 24 Haziran 2014 @ 12:19. Sebep: Soru düzeni!
Rapor Et
Eski 24 Aralık 2012, 19:59

nükleotitlerle ilgili soru

#6 (link)
Misafir
Ziyaretçi
Misafir - avatarı
1000 nükleotitten oluşan bir DNA'da 100 sitozin nükleotidi varsa adenin nükleotid sayısının toplam nükleotit sayısına oranı nedir?
Son Düzenleyen nötrino; 24 Haziran 2014 @ 12:21. Sebep: Soru düzeni!
Rapor Et
Eski 24 Haziran 2014, 12:46

Nükleik asitlerle ilgili soru cevap örnekleri verir misiniz?

#7 (link)
SiNiRLi-RUTİNE AYKIRI
nötrino - avatarı
Alıntı:
Bir zincirinde 1600 nükleotit bulunan bir DNA molekülünde toplam adenin nükleotit sayısı 300'dür. Buna göre incelenen DNA'daki hidrojen bağı sayısı kaçtır?
Bir DNA sarmalında 1600 nükleotid var ise diğer sarmalda da aynı sayıda nükletid bulunur (çift sarmal). Böylece toplam nükletid sayısı 1600.2=3200'dür!
Adenin Nükleotidi Sayısı => 300
Timin Nükleotidi Sayısı => 300
Sitozin Nükleotidi Sayısı => 1300
Guanin Nükleotidi Sayısı => 1300 olur ve toplam hidrojen bağı sayısı => 2.300 +3.1300=> 4500 bulunur ( Adenin ile Timin arasında 2, Guanin ile Sitozin arasında da 3 hidrojen bağı bulunuyordur)!


Alıntı:
1000 nükleotitten oluşan bir DNA'da 100 sitozin nükleotidi varsa adenin nükleotid sayısının toplam nükleotit sayısına oranı nedir?
100 Sitozin nükleotidi var ise Guanin nükleotid sayısı da 100'dür.Toplam nükleotid sayısı 1000 olduğundan => 100-200=800 (toplam Adenin ve Timin nükleotidi sayısı). Bu işleme göre DNA sarmalında 400 Adenin ve 400 timin nükleotidi bulunmaktadır. İstenen oran => 400/1000 = 4/10 bulunur!
Rapor Et
Cevap Yaz Yeni Konu Aç
Hızlı Cevap
Kullanıcı Adı:
Önce bu soruyu cevaplayın
Mesaj:








Yeni Soru
Sayfa 0.177 saniyede (77.00% PHP - 23.00% MySQL) 17 sorgu ile oluşturuldu
Şimdi ücretsiz üye olun!
Saat Dilimi: GMT +2 - Saat: 19:31
  • YASAL BİLGİ

  • İçerik sağlayıcı paylaşım sitelerinden biri olan MsXLabs.org forum adresimizde T.C.K 20.ci Madde ve 5651 Sayılı Kanun'un 4.cü maddesinin (2).ci fıkrasına göre tüm kullanıcılarımız yaptıkları paylaşımlardan sorumludur. MsXLabs.org hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetler buradan iletişime geçilmesi halinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 3 (üç) iş günü içerisinde MsXLabs.org yönetimi olarak tarafımızdan gerekli işlemler yapıldıktan sonra size dönüş yapılacaktır.
  • » Site ve Forum Kuralları
  • » Gizlilik Sözleşmesi