Arama

Kürek Sporu Nedir? Kürek Sporu

Güncelleme: 20 Haziran 2017 Gösterim: 23.697 Cevap: 3
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
21 Ekim 2006       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye

Kürek Sporu Hakkında Genel Bilgiler


Kürek sporu, bir tekneyi kürekle hareket ettirmeye dayanan su sporu. Daha çok ırmak ya da göllerde, tek ve çifte olarak bilinen iki ana kategoride düzenlenir.
Sponsorlu Bağlantılar

Ad:  Kürek Sporu-2.jpg
Gösterim: 7662
Boyut:  38.0 KB
Bir ucunda yuvarlak sapı, öbür ucunda yassı palası bulunan kürek, hafiflik ve esneklik sağlama açısından, genellikle içi oyularak birbirine yapıştırılmış iki parçadan yapılır. İnce ve geniş yüzeyli palaya, daha güçlü bir itiş sağlamak amacıyla kaşık biçimi verilir. Küreğin sap bölümü dirseğe monte edilmiş, genellikle plastikten yapılma ay üzerine, geniş tip teknelerde ise küpeşte üstündeki ıskarmozlar arasına yerleştirilir. Kürek sapının sürtünme dolayısıyla aşınmaması için kısa bir plastik ya da deri kol kullanılır. Küreğin ay içinde ekseni doğrultusunda kaymasını önlemek için kürek sapı üzerinde bilezik denen bir durdurucu bulunur. Çifte yarışmalarda her kürekçi bir çift küreği çeker. Küreklerde uzunluk kısıtlaması yoktur, ama teklerde küreklerin uzunluğu genellikle 3,6-3,9 m, çiftlerdeyse 2,9 m’dir.

Önceleri tahtadan yapılan ve ağır olan yarış tekneleri sonraları hafif gereçlerden yapılmaya başlamıştır. Ayrıca soğuk kalıplama işlemi sayesinde 3,1 mm kalınlığındaki metallerle daha da hafif tekneler üretilmiştir. Gençler kategorisi yarışmaları dışında tekne büyüklüğünde hiçbir kısıtlama yoktur. Teklerde kullanılan tekneler, tek çiftede 8 m, iki çifte ve iki tek dümencisizde 10 m, dört tek dümencisiz ve dört çiftede 12,5 m ve sekiz tekte 17 m kadardır. Her iki tekne türü de su içinde kayarak, kolayca hareket eder.

İÖ 25-İS 4. yüzyıllar arasında Nil Irmağı ile Akdeniz’de Mısırlılarla Romalıların savaş ve başka amaçlarla kullandığı kadırgaları çok sayıda kürekçi kullanıyordu. Romalılar, Anglosaksonlar, Danlar ve Norveçliler, çeşitli dönemlerde Britanya Adasına düzenledikleri seferlerde ve öteki askeri seferlerinde kürekli teknelerden büyük ölçüde yararlandılar. İngiltere’de Thames Irmağında kürekli kayık ve mavnaların kullanılması 13. yüzyılda başladı. Bunun sonucunda Londra’da ve çevresinde, ırmak boyunca yolcu taşıyan bir kayıkçılar topluluğu oluştu. 16. yüzyılda farklı kayıklardaki yolcuların bahse tutuşmaları önce kendiliğinden, daha sonra örgütlü biçimde kürek yarışmalarına yol açtı. 18. yüzyıl başlarında İngiltere’de 40 bini aşkın özel giysili kayıkçı vardı. 1715’ten sonra her yıl kayıkçılar arasında Doggett’s Coat and Badge adlı bir yarış düzenlenmeye başladı. Bu kayıkçılar ve 18. yüzyıl boyunca düzenlenen regattcClar (İtalyancada “kürek” ya da “yelkenli yarışı”) profesyonel nitelikteydi. ABD’de feribot kürekçileri de 19. yüzyıl başlarında benzer bir yarışma düzenliyorlardı.

Gene 19. yüzyıl başlarında İngiltere’de ve daha sonra ABD’de, bir kulüp ve okul etkinliği olarak altı ve sekiz kürekli teknelerle düzenlenen amatör kürek yarışları ortaya çıktı. Düzenli kürek yarışlarıysa 1820’lerde Oxford ve Cambridge üniversitelerinde başladı. Sonunda 1839’da Henley Kürek Yarışı (1851’den bu yana Henley Kraliyet Kürek Yarışı) kurumlaştı. Kürek sporu 1830-60 arasında Büyük Okyanusun ortasındaki ve güneyindeki adalarla Kanada’da gelişti. Aynı dönemde bütün Avrupa’da ve ABD’de yaygınlaştı. ABD’de Harvard ve Yale üniversiteleri ilk kez 1851’de yarıştılar. İlk amatör kürek yarışları 1872’de düzenlendi. 19. yüzyıl boyunca çifte kategoride profesyonel kürek yarışları popüler bir spordu. Zamanla, çoğunlukla kendiliğinden, her türlü kürekli tekneyi kapsayan yarışlar ortaya çıktı.

Amatör ve profesyonel nitelikteki bölgesel ve ulusal kürek kuruluşları bu dönemde oluştu. 1892’de Uluslararası Kürek Dernekleri Federasyonu (FISA) kuruldu. Sekiz, dört ve iki kişilik takımlar için tekli (her kürekçinin iki eliyle kavradığı tek bir küreği kullandığı) kürek yarışları ve çifte (her kürekçinin aynı anda iki küreği kullandığı) yarışmaları düzenlendi. Sekiz tek, dört tek ve iki tekte aynca bir dümenci vardır. Dümenci teknenin kıçında oturur, dümeni kullanır, kürek darbelerinin temposunu ayarlar ve genellikle takımın yanş stratejisini yönlendirir. Erkeklerde 1900’den, bayanlarda 1976’dan bu yana kürek sporu Olimpiyat Oyunları’nda yer almaktadır.

FISA kurallarına göre bütün yarışlar durgun suda 2.000 m’lik düz bir parkurda yapılır. Her yarışmacı ekip ya da (tek çiftede olduğu gibi) tek kürekçi şamandıralarla işaretlenmiş ayrı bir kulvarda yarışır. Teknelerin ağırlığıyla ilgili kısıtlama yoktur. Kullanılan malzemeye göre ağırlık değişir. Tek çifte teknesi 9 kg kadar hafif olabilirken, sekiz tekte tekne ağırlığı 109 kg ya da daha fazladır. Küreklerin büyüklüğü, biçimi ve ağırlıkları da kısıtlanmamıştır, ama genellikle uzunlukları 3,6-3,9 m, ağırlıkları da 3,6 kg dolayındadır.

Yarışta kürek darbesi küreğin palasının suya girişiyle başlar. Ardından, suyun içindeyken kürek çekilir ve bunu palanın sudan çıkışı izler. Küreğin başlangıçtaki duruma getirilmesi sırasında bilek hareketiyle palanın yana yatırılarak sudan çıkarılması hava direncini azaltır ve küreğin dalgalara değmesini önler. Küreğin çekilmesinden sonra palanın sudan çıkarılmasına “kürek sonu” adı verilir. Küreği yeniden suya daldırmadan önce bilek hareketiyle palanın dikey duruma getirilmesine “dikleştirme” denir.

İlk dönemlerde sabit oturaklı düzende kullanılan İngiliz kürek darbesinde kollar temelde gövdenin ağırlığını küreğe aktarıyor, gücün büyük bölümü gövdenin ileri- geri gidip gelmesiyle sağlanıyordu. Kızaklı oturakların kullanılmaya başlaması (1857’de ABD’de, 1871’de İngiltere’de) bacakların itişinin sağladığı güçten de yararlanmayı olanaklı kıldı. 1881’de Steve Fairbairn’in getirdiği stil değişiklikleri bacakların itişine ve kolların çekişine daha fazla ağırlık veriyordu. 1950’lerde Alman çalıştırıcı Kari Adam, aslında koşucuları çalıştırmak için kullanılan “hız oyunu” (Fahrtspiel) ile bir uzun koşunun ardından bir kısa hız koşusuna, sonra yeniden uzun koşuya vb dayanan yeni çalışma yöntemleri geliştirdi ve başarılı sonuçlar elde etti.

Türkiye’de ilk resmî kürek yarışı 7 Eylül 1913’te Donanma-î .Osman-î Muaveneti Milliye Cemiyeti’nce İstanbul’da düzenlendi. Cumhuriyet’ten önce Fenerbahçe, Galatasaray, Anadolu, Altmordu ve Haliç İdman kulüpleri kürek dalında etkinlik gösteren başlıca kulüplerdi. Kürek sporu 1923’te Deniz Sporları Federasyonu’na bağlandıktan sonra daha da gelişti. Cumhuriyet döneminde, İstanbul Kürek Şampiyonluğu adı altında düzenli yarışmalar yapılmaya başladı. Galatasaray kürek sporundaki üstünlüğünü 1926’dan 1953’e değin sürdürdü.

Günümüzde İstanbul, Kocaeli, Ankara ve Sakarya’da olmak üzere dört bölgede kürek birincilikleri düzenlenmektedir. İstanbul bölgesinde Galatasaray, Fenerbahçe, Anadolu Hisarı, Beşiktaş, Tekel, Deniz Kuvvetleri Gücü, Yeniköy, Kocaeli bölgesinde Çayırova Yelken İhtisas ve Sümerbank Herekespor, Ankara bölgesindeyse ODTÜ, Mogan Su Sporları ve Hacettepe Üniversitesi, Sakarya bölgesinde Sakarya Kürek İhtisas takımları yer almaktadır. Bölgesel yarışmaların yanı sıra bölgelerarası ve uluslararası yarışmalar düzenlenmektedir. Türk kürekçileri Balkanlar’da başarılı dereceler elde etmişlerdir.

MsXLabs.org & Ana Britannica

Bknz.>> Olimpiyatlar - Yaz Oyunları
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen _Yağmur_; 20 Haziran 2017 14:51
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
arwen - avatarı
arwen
Ziyaretçi
22 Ekim 2006       Mesaj #2
arwen - avatarı
Ziyaretçi

Kürek sporu genel kuralları nelerdir?


Ad:  Kürek Sporu.jpg
Gösterim: 4956
Boyut:  26.0 KB

Kürek Sporu


Sponsorlu Bağlantılar
İnsanoğlunun denizler ve akarsularla basit araçlar kullanarak mücadelesini temel alan bir spor dalıdır. Küreğin ilk kez ne zaman ve kimler tarafından kullanıldığı tam olarak bilinmiyor. Ancak tarihsel kaynakların çoğu, küreğe benzer gereçlerin ilk olarak Akdeniz’de görüldüğünü, ilk kürek yarışmasının da Mısır’da Nil Nehri üzerinde yapıldığını öne sürerler. İlk kürek yarışı 1715 yılında İngiltere’de Thames Nehri’nde yapıldı. 1900 Paris Olimpiyatlarından beri olimpiyat programında yer alır.

Kürek Sporu


Her kürekte vücudun tüm kaslarını hareket ettirmek, tüm kaslara olabileceği kadar yüklenmek, küreği palası sudan çıkıp tekrar suya girinceye kadar nefes almak, sonra hiç bitmeyecek gibi tekrar asılmak küreklere…

Kürek, insan vücudunun sınırlarını zorlayan bir dayanıklılık sporu. Buz hokeyinden sonra yapılması en zor spor olarak da biliniyor. Sanıldığının tersine yalnızca kol gücüne dayanmıyor. Hatta % 60-70 bacak gücüne % 30-40 oranında da kol gücüne dayanıyor denebilir. Bacak gücünün önemi, tekne içinde kürekçinin raylar üzerinde hareketli olan bir oturağa oturması ve geriye doğru kendini iterken de bacaklarından güç almasından dolayı. Bacak ve kol gücünden sonra, omuz gücü de önemli. Aslında, kürek yaparken vücudun tüm kasları çalışıyor. Bu da kürek sporunu ayrıcalıklı kılıyor. Kürek, yalnızca olimpiyatlara, yarışlara hazırlanmak gibi iddialı bir hedef taşımıyorsa herhangi bir yetenek, fiziksel özellik gibi faktörler olmadan da yapılabilecek bir spor. Yeni yeni farketmeye başladığımız küreğin spor olarak yapılmaya başlanması, aslında çok önceye dayanıyor. İlk olarak spor değil de daha çok gemilerin hareket ettirilmesi amacıyla kullanılıyordu. Buradaki kürekçilerse kölelerdi. Spor olarak yapılmaya başlandıktan sonra ilk resmi yarış, 1829′da İngiltere’de Oxford ve Cambridge üniversiteleri arasında yapıldı. Olimpiyatlaraysa 1900 yılında girdi.

Fiziksel kondisyonun çok önemli olduğu bu spor dalında üst düzey bir kürekçi olmak için çok iyi antrenman yapmanın dışında, bazı fiziksel özellikler de gerekiyor. Erkekler için en az 1.85 cm boy, bayanlar en az 1.75 cm boy gerekli. ABD milli kürek takımında 1964 yılından bu yana (3000 üst düzey kürekçi için) belirlenen ideal kürekçilerin fiziksel özellikleri şöyle; erkekler için 1.92 m boy ve 88 kg ağırlık, bayanlar için 1.80 m boy ve 77 kg ağırlık. Bu kadarla da bitmiyor. Kol uzunluğu da kürek için çok önemli. Örneğin, aynı boyda, aynı kiloda olan ve aynı antrenmanı yapan iki takım, dakikada 30 kürek çekerek parkuru tamamladığında takımlardan birinin ortalama kol boyu daha fazlaysa yarışı o takımın kazanması çok yüksek.

Elit (üst düzey sporcu) bir kürekçi olabilmek için küreğe başlama yaşı 12. Bu yaşlarda (12-17 yaş) önerilen antrenmansa ergometre (salonda kürek çekme aleti) çalışmaları, kürek tekniğinin oturtulması, jimnastik gibi çalışmalar. Kemik gelişimi tamamlanmadığından bu yaşlarda ağırlık çalışmaları önerilmiyor. 17 yaşından sonra yoğun kürek çekme, koşu, ağırlık çalışmaları gibi antrenmanlara ağırlık verilmesi gerekiyor. Bir kürekçinin en verimli olduğu yaş aralığıysa 19-24. Ama sağlıklı bir yaşam için de kürek spor olarak yapılabiliyor. Bunun için herhangi bir başlama yaşı yok. Kaç yaşında olursanız başlayabilir ve kollarınızı ve bacaklarınızı hareket ettirebildiğiniz sürece kürek çekebilirsiniz.

Kürek yarışları (2000 m) 5.20- 8 dakika kadar sürüyor. Bu kadar kısa zamanda çok fazla efor harcandığından, enerji gereksinmesi o ölçüde büyük. Bu enerjinin yaklaşık % 75′lik bölümü aerobik (oksijenli) solunumdan, geriye kalan bölümünü de anaerobik (oksijensiz) solunumdan karşılanır. Üst düzey kürekçilerde maksimum oksijen kullanma kapasiteleri 6.0 – 6.6 L/dk seviyelerinde. Bu düzeyin, diğer dayanıklılık sporlarıyla (triatlon, maraton gibi) karşılaştırıldığında biraz düşük olduğu görülür. Nedeniyse kürekçilerin vücutlarında, diğer dayanıklılık sporcularına göre daha az oranda yağ dokusu bulunması. Vücutta daha az yağ oranı olması da kürek sporuna özgü. Kürekçilerin vücut ağırlığı tekne tarafından desteklendiği için, vücut fazla yağ bağlamaz, daha çok kas dokusu gelişir.

Nasıl Kürek Çekilir?


Kürek çekme temel olarak dört aşamadan oluşuyor:
  • Yakalama,
  • Çekiş,
  • Kürek Sonu ve
  • Öne Geliş.
Yakalama, küreği çekmeye başlamadan önceki duruş pozisyonu. Bu pozisyonda kürekçi, kolları gergin olarak en ön noktada, diz iyice kırılmış (diz açısı çok dar) ve baş ileriye doğru dönük durumda olur. Çekiş aşamasında, ayaklardan başlayarak geriye doğru itme hareketi başlar. Bu arada bu hareketle uyumlu olarak gövde yavaş yavaş dik duruma gelir, sonra geriye doğru olan hareketine devam eder. Kollarsa bacak açısının en büyük olduğu anda çekme hareketine başlar. Gövde en son noktaya geldiğinde çekme hareketi tamamlanır. Kürek Sonunda, gövdenin öne doğru hareketine başlamadan önce el bileği hafifçe aşağıya bastırılarak küreğin palasının sudan çıkması sağlanır. Sonra hızlı bir biçimde kürekler ileri doğru fırlatılarak kollar gergin pozisyona getirilir. Öne Gelişteyse, gergin olan kollar yavaşça öne doğru ilerlerken bacaklar bükülür (diz açısı küçülür), oturak ileriye doğru itilerek öne doğru gelinir ve yakalama pozisyonuna geri dönülür. Bu hareketlerin toplamına “bir kürek çekme” deniyor. Bunu tempolu bir şekilde dakikada en az 30 defa yapmak gerekiyor. Normal yarışlarda (2000 m) değişik taktikler uygulanabilir. Eğer takım iyiyse ilk ve son 500 metrede dakikada 47, aradaki 1000 metredeyse dakikada 40 kez çekmek iyi bir yarış çıkarmak anlamına geliyor. Bu arada hız, saniyede 10 metreye kadar çıkabiliyor. Ayrıca deparla çıkmak avantaj sağladığından, ilk 250 metrede dakikada 52-56 kez de çekilebilir. Bunlar daha çok üst düzey yarışlarda uygulanıyor.

Uluslararası (olimpik) kürek yarışları


Uluslararası (olimpik) kürek yarışları 2000 m uzunlukta ve 12.5-15 m genişliğinde olan parkurlarda yapılıyor. Kulvar sayısıysa 3-8 arasında değişmekte. Genellikle göl gibi durgun sularda yapılan kürek yarışlarında derinlik, düz ve dalga almayan yerlerde en az 2 m, dalgalı yerlerdeyse en az 3.5 m olmalı. Kürekte ayrıca 1000 ve 5000 metrelik özel yarışlar da yapılabiliyor. Kürek sporunda kullanılan kürek, kayığa bağlı olup tek tarafta ya da her iki tarafta da olabilir. Tek taraftaysa “iki tek, dört tek”, çift taraftaysa “iki çifte, dört çifte” olarak adlandırılır. Ayrıca bazı yarışma sınıflarında, teknede bazen yarışçıların dışında bir de “dümenci” bulunur. Kürekte olimpik yarışma sınıfları, tek çifte (bir yarışçı çift taraflı kürek), iki çifte, dört çifte, iki tek dümencisiz (iki sporcu tek taraflı kürek), iki tek dümencili, dört tek dümencisiz, dört tek dümencili ve sekiz tek dümencili olarak ayrılır.

Kürek sporunda kürekçiler gittikleri yöne sırtlarını dönerek kürek çekerler. Kanoda bu durum tam tersi olup kürekler de kanoya bağlı olmaz. Teknenin boyu 8.2-19.9 m, eni 29.2 -62.2 cm arasında değişir. Tekne yapımında eskiden ahşap kullanılırken, günümüzde daha hafif ve sağlam olmalarından dolayı fiber, fiberglas ve karbon-fiber-kevlar karışımından yapılan malzemeler kullanılmakta. Teknede ayrıca kürekçinin oturabileceği ray üzerinde ileri geri hareket edebilen, tahta ya da plastikten yapılmış oturaklar bulunur. Kürekçiler ayaklarını, tekne üzerinde sabitlenmiş ve açıları ayarlanabilen ayakkabılara koyarlar.
Son düzenleyen _Yağmur_; 20 Haziran 2017 14:13 Sebep: sayfa düzeni
Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
3 Ocak 2009       Mesaj #3
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye

Kürek Sporu İçin Fiziksel Özellikler


Fiziksel kondisyonun çok önemli olduğu bu spor dalında üst düzey bir kürekçi olmak için çok iyi antrenman yapmanın dışında, bazı fiziksel özellikler de gerekiyor.

Erkekler için en az 1.85 cm boy, bayanlar en az 1.75 cm boy gereklidir.

ABD milli kürek takımında 1964 yılından bu yana (3000 üst düzey kürekçi için) belirlenen ideal kürekçilerin fiziksel özellikleri şöyle; erkekler için 1.92 m boy ve 88 kg ağırlık, bayanlar için 1.80 m boy ve 77 kg ağırlıktır. Bu kadarla da bitmiyor. Kol uzunluğu da kürek için çok önemlidir. Örneğin, aynı boyda, aynı kiloda olan ve aynı antrenmanı yapan iki takım, dakikada 30 kürek çekerek parkuru tamamladığında takımlardan birinin ortalama kol boyu daha fazlaysa yarışı o takımın kazanması çok yüksektir.

Kürek Sporu Antremanı


Elit (üst düzey sporcu) bir kürekçi olabilmek için küreğe başlama yaşı 12. Bu yaşlarda (12-17 yaş) önerilen antrenmansa ergometre ( salonda kürek çekme aleti &nbsp çalışmaları, kürek tekniğinin oturtulması, jimnastik gibi çalışmalar.

Kemik gelişimi tamamlanmadığından bu yaşlarda ağırlık çalışmaları önerilmiyor. 17 yaşından sonra yoğun kürek çekme, koşu, ağırlık çalışmaları gibi antrenmanlara ağırlık verilmesi gerekiyor. Bir kürekçinin en verimli olduğu yaş aralığıysa 19-24' tür.

Kürek Çekme Aşamaları


1- Yakalama
Küreği çekmeye başlamadan önceki duruş pozisyonu. Bu pozisyonda kürekçi, kolları gergin olarak en ön noktada, diz iyice kırılmış (diz açısı çok dar) ve baş ileriye doğru dönük durumda olur.

2- Çekiş
Ayaklardan başlayarak geriye doğru itme hareketi başlar. Bu arada bu hareketle uyumlu olarak gövde yavaş yavaş dik duruma gelir, sonra geriye doğru olan hareketine devam eder. Kollarsa bacak açısının en büyük olduğu anda çekme hareketine başlar. Gövde en son noktaya geldiğinde çekme hareketi tamamlanır.

3- Kürek Sonu
Gövdenin öne doğru hareketine başlamadan önce el bileği hafifçe aşağıya bastırılarak küreğin palasının sudan çıkması sağlanır. Sonra hızlı bir biçimde kürekler ileri doğru fırlatılarak kollar gergin pozisyona getirilir.

4- Öne Geliş
Gergin olan kollar yavaşça öne doğru ilerlerken bacaklar bükülür (diz açısı küçülür), oturak ileriye doğru itilerek öne doğru gelinir ve yakalama pozisyonuna geri dönülür.
Son düzenleyen _Yağmur_; 20 Haziran 2017 14:48
Quo vadis?
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
17 Şubat 2016       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Ad:  kürek1.jpg
Gösterim: 5136
Boyut:  197.2 KB

Ad:  kürek.jpg
Gösterim: 5207
Boyut:  68.8 KB
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

8 Haziran 2016 / Kral_Aslan Spor
14 Haziran 2016 / _Yağmur_ Spor
14 Haziran 2016 / _Yağmur_ Spor
25 Temmuz 2016 / _Yağmur_ Spor
20 Haziran 2017 / Ziyaretçi Cevaplanmış