Arama

Snowboard Nedir? Snowboard

Güncelleme: 19 Temmuz 2016 Gösterim: 56.098 Cevap: 4
CrasHofCinneT - avatarı
CrasHofCinneT
VIP Pragmatist Çılgın Zat...
11 Eylül 2006       Mesaj #1
CrasHofCinneT - avatarı
VIP Pragmatist Çılgın Zat...

Snowboard nedir?


MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar

Ad:  Snowboarding.jpg
Gösterim: 1204
Boyut:  63.6 KB

Snowboard'un Tarihçesi

Snowboard’un bu kadar popüler bir spor olması çok eski bir tarihe dayanmamaktadır.

Popülaritesinin doğumu 1990lı yıllardır. Tabi bu süre Türkiye için geçerli değildir. Türkiye’de 1993-1994 yılında bazı kişiler tarafından yapılmaya başlanıldıysa da popüler bir hale gelmesi 4-5 yıl sürmüştür ve halen büyük bir hızla snowboard yapan kişi sayısında büyük bir ilerleme vardır. Fark ettiyseniz snowboardcu demedim çünkü maalesef bu insanların çoğu, sadece snowboard yaptığını söyleyebilmek amacıyla başlamış olan ve günün büyük bir kısmını herhangi bir cafede güneşlenerek geçiren insanlardır. Bu insanların snowboardcu olup olmadıkları ve istatistiklerde yer alıp almamaları kararını sizlere bırakıyorum. Kişisel fikrimi merak edenler varsa snowboardcu değiller.

Dünya tarihine dönecek olursak, öncülüğü 1970'li yıllarda “Jack Burton Carpenter”, “Chuk Barfoot” ve “Tom Sims” in içinde bulunduğu bir grup tarafından yapılmıştır. Şu anda snowboard firmaları Burtonla beraber en büyük snowboard üreticileri haline geldiler. Burton ilk olarak yüksek arkalı bağlamalar ( high-back bindings) metal kenarlar ve snowboard ayakkabıları üreterek pastadaki en büyük payı aldı.

İlk temelleri küçük water ski şeklinde ucunda ip olan ve ayakta durulan bölümde ortadan arkaya kadar kaymayı önleyici pütürlü olan ve çocukken kaydığımız kızaklara benzer snurfer’la atılmıştır. Bu fikrin sahibi 1960 lı yıllarda Sherman Poppin’di.

Zaman ilerledikçe bir grup rahatsız üniversite öğrencisi eğlenceli yarışlar düzenlemeye başladılar, tabi ki sizlerinde tahmin edebileceği gibi Jake Burton da bu değişiklik arayışı içinde olan kişilerden biriydi. Sonra bu yarışmalar esnasında, vahiy şeklinde bir fikir indi Burton’un aklına, “Ayakları borda sabitlemek” -evet, evet harika bir fikirdi bu, bu sayede ellerini yarışta kullanmaya ihtiyacı olmayacaktı. Bunun ne kadar zekice bir fikir olduğunu yarışları kazanmaya başlayınca daha da iyi anladı Burton.

Snowboard gibi doğa üstü bir sporu geliştirmek isteyen tek kişi, şüphesiz Jake Burton değildi. Aynı yıllarda Jeff Grell ilk olarak yüksek arkalı bağlamanın (highback binding) dizaynını yaptı. Demetre Molovich ise winterstick’i buldu fakat finansman sağlayamadı.

Ayakkabılar Sorels(TM) veya Sno-pac tipi ayakkabılar olarak geliştirildi. İlk önceleri snowboard ayakkabıları sorel çeperli kayak ayakkabısı şeklindeydi. Bu ayakkabıların topuklar için yeterli destek vermediği ve bordun kontrolüne engel olduğu açıktı. İlk sert yapılı snowboard botları kayak botlarından ibaretti. İlk sert yapılı botların üretimi 1980li yıllardan önce çok zaman almadı.

1985'li yıllarda Burton Vermonttaki Strotton dağında açtığı mağazada çelik kenarlı ve yüksek arkalı bağlamaları kendi dizaynlarında kullandı ve bu sayede normal pistlerde bu bordların kullanılır hale gelmesini sağladı. Yine aynı yıllarda Amerika’da kayak alanlarından sadece %7'sinde snowboard yapılmasına izin verilirken, şu anda bu rakam %97 ye çıkmıştır. Ayrıca her snowboardcunun hayali olan Half-Pipelar bu pistlerin yarısından fazlasında mevcut. Tabi maalesef bu durum yine Türkiye için geçerli değil. Bir Half-Pipe’ın yapımının maliyetinin yüksek olmasından dolayı inşa edilmemesi esasında snowboard’un Türkiye’de düşünüldüğü kadar gelişmediğinin bir kanıtıdır.

Duyarlı bir kaç güçlü firmanın sponsorluğunda bir Half-Pipe hatta bir Snow-Park’ın kurulması son zamanlardaki en büyük umudumuzdur.

Hangi Boy Board Almalıyım?


Genelde insanlar, Hangi uzunluktaki board benim için en iyisi? Diye sorarlar. Ama asıl sorulması gereken ve çoğunlukla sorulmayan soru ise: “Bana en uygun genişlikteki bord hangisidir?” olmalıdır.

Snowboard’un uzunluğuda, genişliğide sizin için doğru boydaki snowboardu bulmanız için önemli faktörlerdir.

Uzunluk


Uzunluk santimetre olarak ölçülür ve bazen sadece son iki rakam kullanılır. Bu yüzden, Burton Custom 56 Burton tarafından yapılmış ucundan, kuyruğuna kadar 156cm olan snowboardu ifade etmektedir. Çocuk board’ları 100cm kadar kısadırlar, race ve power boardlar da 180cm den daha uzun olabilirler. Sizin için doğru olan uzunluğu bulmak için, board’u boyunuzla orantılamalısınız;

Board’u ucundan tutuğunuzda, kısa bir board ise omuzunuz ve çeneniz arasında bir yere gelecektir. Kısa board’larla manevra yapmak kolay olduğundan, kaymayı öğrenmek için oldukça iyidirler,ayrıca bir çok numara yapan park ve pipe kayıcıları tarafından tercih edilirler.

Orta boy board, çeneniz ve burnunuz arasında bir yere gelecektir. Bu uzunluk, orta düzeyden ileri düzeydeki snowboardcular için,parklar ve dik yokuşlar dahil olamk üzere bir çok farklı arazi ortamında kullanılabilen bir büyüklüktedir.

Uzun board’lar göz hizanızla kafanızın birkaç cm üzerinde bir aralıkta olurlar. Uzun board’lar; hüksek-hız carving, deep power ve big mountain araziler içindir.

Boylarına göre ağır olan binicilerde yukarıdaki yöntemleri uygulayabilirler, ancak daha katı flex board’ları tercih etmelidirler. Hafif binicilerin de gevşek flex board’lara ihtiyacı vardır. Unutmayın ki bu yöntemler sadece bir başlanğıç yapmanız içindir, kişisel tercihleriniz, board’unuzun uzunluğunu seçerken en önemli faktör olacaktır.

Genişlik

Ad:  Snowboarding-2.jpg
Gösterim: 780
Boyut:  39.0 KB

Board’un uzunluğunda kişisel tercihlerinizi göz önünde bulundura bilirsiniz ama genişliğinde böyle bir lüksünüz yoktur. Board genişliği direkt olarak ayakkabı numaranızla ilişkilidir.

Küçük ayaklı binicilerin dar boardlara; aynı şekilde, büyük ayaklı binicilerinde geniş boardlara ihtiyacı vardır. Board genişliği santimetre veya milimetre olarak ölçülendirilir, board özellikleri içerisinde waist width olarak bulunabilir.

Doğru board genişliğini bulmak için en iyi yol, board’u yere koyup üzerine çıkmaktır. Bağlamalarınızı bağlayın ve kayarken durduğunuz duruşunuzda olamaya dikkat edin.

Kayma pozisyonunuzda durduğunuzda botlarınız, snowboardun kenarlarıyla aynı hizada veya birazcık taşıyor olmalıdır. Eğer ayak parmaklarınız ve topuklarınız, kenarlara yaklaşmamışsa, dönüş sırasında gerekli olan baskıyı uygulayamazsınız. Diğer taraftan, eğer ayaklarınız board’un dışına taşmışsa, dönüş esnasında ayak parmaklarınız kar’ı tutacak ve fırıldak gibi dönmenize yol açacaktır. Bu olay bazen “toe drag” olarak adlandırılır ve gerçekten bir sürüklenmedir.


Snowboard Felsefesi

Ad:  Snowboarding-3.jpg
Gösterim: 1511
Boyut:  73.0 KB

Bordla ilgili olarak bilinmesi gereken en önemli şeylerden birisi de,
ayağına Bordu takıp kayan herkesin Bordçu olmadığıdır.

  • Eğer akşam yattığınız da kışa kaç gün kaldığını sayıyorsanız,
  • Bord yapmanın hayalini kurarken uyuya kalıyorsanız,
  • Günün herhangi bir zamanında kendinizi bord yapmanın hayalini kurarken buluyorsanız,
  • Karın üstündeyken değil oturup çay, kahve içmeyi çişiniz gelir ve işerken zaman kaybederim korkusuyla su içmiyorsanız,
  • Melekler size en sevdiğiniz şey nedir diye sorduğunda cevabınız Bord yapmaksa,
  • Bordu dümdüz aşağıya inmek için değil uçmak için kullanıyorsanız,
  • Sabah 9.00 dan akşam 18.00 e kadar aralıksız kayıyorsanız,
  • Çok yorulup dinlenmek için durduğunuzda vicdan azabı çekiyorsanız,
  • Borddan döndükten sonra, sabah erken kalkıp Bord yapabilmek için sabahlara kadar diskolarda tepinmiyorsanız,
  • Telesiyejle her çıkışta bir an önce inmek için sabırsızlanıyorsanız,
  • Bord sizde bir tutku olduysa
  • Bordunuzu seviyor ve ona ismiyle hitap ediyorsanız,
  • Yaz kış fark etmeyip televizyonda Üstatları izleyip kuduruyorsanız,
  • Sizlere pistlerde kaymanın yasak olduğunu söyleyenlere ağzının payını verip kaymaya devam ediyorsanız,
  • Yazları kayamadığınızı düşünüp en azından kış için hazırlık amacıyla bacak güçlendirici spor yapıyorsanız,
  • Sakatlanmanın en korkutucu yanı bir süre kayamamak ise,
  • Sürekli olarak daha yükseğe zıplamaya çalışıyorsanız,
  • Eğer Bordçulara karşı sıcaklık hissediyorsanız,
  • Pistin içinde olduğu kadar dışına da takılıyorsanız,
  • Bir Bordçu kötü düştüğünde yanına gidip iyi olup olmadığını soruyorsanız,
  • Birimizin Bordunda bir problem söz konusu olduğunda elinizden geleni yapıyorsanız,
  • Bordçunun, biriyle dalaştığını görünce yardım etmek için yanına gidiyorsanız,
  • Bile gerçek bir Snowboardçu olabilmek için daha yapacak çok şeyiniz var demektir.

Son düzenleyen _Yağmur_; 19 Temmuz 2016 15:11 Sebep: İçerik düzenlendi.
Ölmediğine sevindim, hala acı çekebiliyorsun...
mydarling24 - avatarı
mydarling24
Ziyaretçi
13 Eylül 2006       Mesaj #2
mydarling24 - avatarı
Ziyaretçi

Snowboard


MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar

Snowboard2

Timo Dorukkaya Snowboard School Türkiye'nin ikinci büyük kayak ve snowboard merkezi olan Kartalkaya Dorukkaya Otel'de faaliyette bulunan bağımsız bir Snowboard Okuludur. Timo Dorukkaya Snowboard School 15 Aralık -15 Nisan tarihleri arasında, 6 adet yurtdışı ve yurtiçi lisanslı snowboard öğretmeni , 2 adet kiralama, bakım ve tamirat teknisyeni ve 1 informasyon sorumlusu ile uluslararası standartlarda snowboard eğitimi ve hizmetleri sunmaktadır.

Okulun eğitim programları APSI (Australian Professional Snowboard Instructors), CASI (Canadian Association of Snowboard Instructors), FSI (French Snowboard Instructors) kurs esaslarına dayanan 6 farklı seviyede kurslardan oluşmaktadır. Okul bünyesinde, akşamları ücretsiz olarak video destekli snowboard eğitim seminerleri organize edilmektedir.

Timo Dorukkaya Snowboard school bünyesinde bulunan Kiralama servisi, Bakım ve tamirat ünitesi, İnfo desk, Gösteri birimi ve Fun Park sayesinde, snowboardseverlere tüm imkanlar tek çatı altında sunulmaktadır.

Türkiyenin ilk ve tek snowboard parkı olan Fun park, okul tarafından sürekli tanzim edilen bir BoarderCross parkuru tarzında hazırlanmıştır. Park içerisinde zorluk dereceleri değişen muhtelif rampalar ve rail-table top-quarter pipe bulunmaktadır.

Son düzenleyen _Yağmur_; 19 Temmuz 2016 14:26 Sebep: kırık link
HipHopRocK - avatarı
HipHopRocK
Ziyaretçi
28 Nisan 2009       Mesaj #3
HipHopRocK - avatarı
Ziyaretçi

Türkiye'de Snowboarding


MsXLabs.org

Ad:  Türkiye'de Snowboarding.jpg
Gösterim: 1290
Boyut:  56.2 KB

Türkiye'de Snowboard, 1990'lı yıllardan başlayıp hızla yayılmıştır.
Son yılların en hızlı gelişen ve en popüler kış sporu olan Snowboard, Türkiye'deki gençler arasında da hızla yayılmaya başladı. Kış turizminin en gözde mekanı Uludağ, kayakçılardan sonra şimdi de Snowboard yapanlarla dolup taşıyor. 1998 yılında yurt dışında yaşayan Türk gençlerin, Snowboard tahtalarını alıp Uludağ'a kış tatiline gelmeleri, bu ekstrem sporun ülkemizde yayılmasının başlangıcı sayılıyor. Snowboard, şu an Türkiye'de gençler arasında kayağı zorlayan bir moda. Çünkü vücuttaki adrenalin salgılanmasını yükseltip, daha fazla heyecan verdiği iddia ediliyor.

Dünya çapında Snowboard'un popülerlik kazanması, Türkiye'yi 1990'lı yıllardan itibaren etkilemiştir. Kayak sporunun Türkiye'de nadiren yapldığı zamanlarda ortaya çıkan Snowboard, insanların dağlara gitmesine sebep olmaya başlamıştır. Özellikle turizm şirketleri ve tesislerin düzenlediği etkinlikler ve kampanyalar, insanların bu spora merakını arttırmış, fiyatların düşmesiyle ülkemizde de popülerlik kazanmıştır.

Snowfest denilen, üniversitelerin tatil olduğu haftalarda düzenlenen kampanyalar, üniversite öğrencileri tarafından üniversite öğrencileri tarafından büyük ilgi görmektedir. Bu sayede Snowboard, Türk gençliğinde bir tutku haline gelmiştir. Kendine güvenenlerin, Snowboard öğrenmek için, tek yapmaları gereken, Türkiye'deki bir kayak merkezinin yolunu tutmak. Şu anda tüm kayak merkezlerinde Snowboard için eğitilmiş hocalar bulunmaktadır. Tüm kayak merkezlerinde Kayak Federasyonu'nun belirlediği fiyata göre saatlik Snowboard dersi 70 YTL (40 Euro)'dur.

Türkiye'nin Gözde Kayak Merkezleri



Uludağ
Kış sporunun vazgeçilmez adresi Uludağ, Bursa'nın 36 kilometre güneyinde yer almaktadır. Uluslararası kayak pistleri bulunan bölgede Alp ve Kuzey disipliniyle tur kayağı ve helikopterli kayağın yanı sına Snowboard, Big foot, Buz pateni, Kar motorsikleti aktiviteleri de bulunmaktadır.

Kartalkaya
Uludağ'dan sonra en gözde kış mekanı sayılan Kartalkaya, Bolu'ya 54 kilometre uzaklıktadır. En uzun pisti 400 metredir.

Palandöken
Erzurum kent merkezine sadece 4 kilometre uzaklıkta bulunan Palandöken, kentin güneyinde yer almaktadır. Doğal yapısı ve iklimiyle uluslararası bir kış merkezi konumuna sahip olan Palandöken, ülkenin en iyi kayak pisti olarak nitelendirilmektedir. Ayrıca kristal kar özelliğiyle de dikkat çekmektedir. Özellikle Snowboardçular için ezilmemiş doğal pistler bulunmaktadır. Toplam 30 pistin en zoru; Uluslararası Kayak Federasyonu'nun tescilli pistlerinden biri olan Ejder Pisti'dir.

Ilgaz
Kastamonu'ya 40 kilometre uzaklıkta olan Ilgaz, muhteşem kış panoramasıyla meşhurdur. Kayak ve Snowboard' a yeni başlayanlar için bir çok uygun pist bulunmaktadır.

Sarıkamış
Türkiye'nin en iyi beş kayak merkezinden olan Sarıkamış, Kars'ın merkezine 55 kilometre uzaklıktadır. Kayakçıların çıkabileceği en yüksek noktası 3000 metre yüksekliktedir.


Son düzenleyen _Yağmur_; 19 Temmuz 2016 14:28 Sebep: sayfa düzeni
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
19 Temmuz 2016       Mesaj #4
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye

Snowboard Nedir?


Ad:  Snowboarding.jpg
Gösterim: 1518
Boyut:  57.8 KB
Snowboard, Uluslararası Kayak Federasyonuna bağlı bir kış sporudur. 1960'lı yıllarda yapılmaya başlanmış ve 1970'lerde bir gurup arkadaş tarafından yaygınlaştırılmıştır. Ve her geçen yıl kullanılan ekipmanlardan yarış yapılan pistlere kadar sürekli gelişim göstermiş bir spor dalıdır.

Snowboard (okunuşu: snovbord), yani kar tahtası. Kış aylarında ilk akla gelen aktivite olan kar üzerinde kayma prensibine dayanır. Kay kay ve surf sporlarının kar üzerinde yapılma şekli de denilebilir. Düz ve özel tasarlanmış bir tahta (BOARD) üzerinde karda ilerlemeye dayanan, yoğun efor gerektiren bir doğa sporudur. Yaş ve cinsiyet ayrımı yoktur. Yani temel spor faaliyetlerini yerine getirebilen herkes yapabilir. Sporcunun kişisel yeteneği ile ilerleyebileceği, kendini çok rahat geliştirip milli takımlar seviyesinde profesyonel olarak yapabileceği bir spordur.

Snowboard Tutkunlarının Genel Özellikleri

  • Kış aylarına kaç gün kaldığını sayarlar.
  • Kaymadan önce fazla sıvı tüketmezler.
  • Boardı dümdüz aşağıya inmek için değil, uçmak için kullanırlar.
  • Boardlarına isim koyar ve o şekilde hitap ederler.
  • Yaz aylarını kışa hazırlık dönemi olarak görürler.
  • Pistlerden uzak kalmamak adına sakatlanmamaya dikkat ederler.
  • Sürekli daha yükseğe zıplamaya çalışırlar.
  • Birbirleri ile sıcak dostluklar kurarlar.
  • Pist dışında da yeni yerleri keşfetmek için farklı yamaçlarda da kaymayı denerler.

Snowboard’ın Kısa Tarihi


Çok genç bir spor faaliyeti olan “kar tahtası” ancak 1960’lar civarında doğmuştur. 1998’te ilk kez Japonya’da olimpik spor olarak literatüre girmiştir ve yakın senelerde Amerika Birleşik Devletleri ve AB başta olmak üzere Dünya’da çok hızlı popülerleşmiştir. Yaş ve cinsiyet ayrımı yoktur, temel sportif faaliyetleri yapabilecek sağlıktaki vücuda sahip herkes yapabilir. 5 yaşındaki çocuk da, 70 yaşındaki bir yetişkin de kapasitesine ve tecrübesine bağlı olarak kayabilir.

İlk Kez Snowboard Yapacaklara Tavsiyeler:


  • Bir bilenle birlikte olun. Mutlaka size yardım edecektir. Kimse yoksa ne yazık ki hoca tutmalısınız.
  • İleri aşamada hoca tutabilirsiniz. Ancak paranıza yazık olmaması için ilk birkaç seferi kendiniz tecrübe edin.
  • Teçhizat almak yerine kiralama yapın.
  • Ayak bağlamayı iyi öğrenin. Ayağınız bot içerisinde hareket ediyorsa sıkıntı var, tekrar bağlayın.
  • Cesur olun, ama cesareti abartmayın.
  • Korkmayın. Her şeyi hallederiz.
  • Bol okuyun, video izleyin, pistte sporcuları gözlemleyin.

Snowboard Nasıl Yapılır?



Ad:  Snowboard-3.jpg
Gösterim: 1054
Boyut:  50.2 KB

Kişiden kişiye, sporcunun kar ve diğer sporlarla (Özellikle paten, kaykay, kayak, surf v.s.) tecrübesine bağlı olarak birkaç tam günlük çalışma ve denemeler ile kendi kendine öğrenilebilen, geliştirilebilen ve ilerletilebilen bir spordur. Elbette bireysel ya da grup özel dersleri alınabileceği gibi milli takımlar seviyesine kadar profesyonel de yapılabilir.

İlk başlarken mutlaka bir bilenden destek alınması önemlidir. Kendi kendine öğreniliyor dediysek temeli şart. Araba sürmeyi okuyarak tam olarak öğrenemeyeceğimiz gibi sanki. Ama yine de temeli okumak iyidir.

Boarda ilk başlangıçta gözlem ve deneme öneririz en azından biz öyle yaptık. Dediğimiz gibi her zaman için bilen bir arkadaştan başlangıçta pratik bilgiler almak ve onun ‘göstermesi” iyi bir yoldur. Ön ayağınızı belirleyin, snowboard malzemelerine eriştikten sonra kısa bir tepeye ya da serbest bir alana çıkın. Önemli olan kimseye zarar vermemeniz, kayanları engellememeniz ve kimsenin size çarpmayacağı bir boşlukta olmanız. Ayaklarınızdan kontrol ederek pistin eğimine vücudunuzu vererek düşe kalka öğreneceğiz. Birkaç temel bilgiyi sıralamadan bağımsız verelim. Her zamanki gibi kendimiz yazdık, profesyonel yöntemler değildir ancak denenmiş şeylerdir.

Bot ve board takma çıkarma: Snowboard malzemeleri kısmında da anlattık, board takma ve çıkarmayı kiralama/satın alma yaptığınız yerde öğrenin, liftlere de başlangıçta board’suz binin. Zirvede takma çıkarma yapmayı birkaç kez deneyin, takışlarda ayağınızda boşluk olmamasına özen gösterin.

Karda Duruş: Zirveden yamaca doğru yan durulur. Yüz karşıya bakıyor olsa da ayaklar arkaya doğru dizilir. Diz hafif bükük, ayaklara baskı yapılır ve sırt dik tutulur. Kollar neredeyse tamamen yanlara açılır.

Vücut ayak uyumu: Acemilikte genelde tüm işi ayaklarla yapmaya çalışırız ve aslında olur. Ama doğru olan tüm vücudun ortak hareketidir. Başlangıçta kendinizi buna hazırlarsanız ileride de fayda sağlar. Eğilme ve kalkmalar, doğrulmalar mecbur olsa da, özellikle dönüş, topuk, ilerleme gibi hareketlerde vücudu da bacaklara paralele hareket ettirmek ve özellikle açık kollar ile rüzgarda kollardan direksiyon hizmeti almak önemlidir.

Kalkış: İlk ayağa kalkarken de düşmelerden sonra da birkaç yöntem vardır. En yaygın olanları başı dağa doğru verip yamaca doğru ters kalkmak. Bunun için öne doğru kırdığınız dizlerinizin üzerinde ters doğrulup vücudu yukarı atma iyi bir çalışmadır. Aynı şekilde boardtan destek alarak doğrulma ve sonra dikilme de olabilir. Önemli olan ayağa kalkınca durabilecek mesafe ve açı olması. Board eğime paralel olursa kalkmadan kaymaya başlar ve muhtemelen düşersiniz. Belirli seviyeye kadar kalkınca en azından soluklanacak ve vücudu tekrar hazırlayacak kadar sabit durabilmek.

Snowboardla ilk adımlar: Tepeden eğimle birlikte aşağıya doğru (Zirveden yamaca doğru) değil, eğimi dik kesecek şekilde kendi kendine düz bir zeminde (yani aşağıya değil sağa sola diyelim) defalarca gidip gelerek denemeler yapılmalıdır. Belirli bir duruş becerisine ulaştıktan sonra yavaşça düşük eğimlerde (varsa baby lift mesela) başlanabilir.

Kontrolsüz Hızlanma: Başlangıçta beklemediğiniz şekilde hızlanır ve kontrolü kaybetmeye başladığınızı düşünür ya da korkunuz artarsa, keyif almaya başlamanıza rağmen düşün. Düşmeyi aşağıda anlatacağız, kontrollü düşmek iyidir.

Topuk (Dış basma): Yavaşlama, durma için topuklarımıza basarak board’un önü kaldırılır ve altına kar toplanır. Buzda da yapılabilen “topuk” işlemi hız kontrolü ve stop içindir.

Ön Basma (İç basma): “Ön” olarak da isimlendirilen hareket hız kazanmak ve yön vermek için parmak uçlarına doğru basma ve eğilme ile yapılır. Ön vurduğunuzda vücudunuz da eğilir.

Sağa – sola yön verme: Board da tıpkı kayak gibi düz inilerek yapılmaz, slalomlar çizilerek inilme üzerine kurgulanır. Sağa sola döne döne inmek hem güvenli, hem hızlı hem de daha keyiflidir. Gitmek istediğiniz yöne doğru kırık dizinizle (sağ diyelim) o ayakla ön basar, bacağınızla vücudunuzu (ve tek parça olduğunuza göre board’unuzu) o yöne çevirir, (beli çevirerek ağırlığınızı sağa iteleyerek) aynı sırada da sağ kolunuzu açıp, sol kolunuzu ileri tutarak dönersiniz. Kolsuz da dönülür ama buna alışmayın.

Snowboard’da düşme: Bir futbol kalecisinin öğrendiği en önemli özelliklerden biri düşmedir, bizimki de aynı hesap öğrenilmesi gereken bir şeydir. Düşmek kötü ya da yanlış değildir, bundan çekinmeyin ve rahat olun. Önemli olan en sayıda düşmeyi öğrenene kadar ilerlemek ve düşerken de güvenli inişler yapmak. Öne ya da arkaya düşebilirsiniz, arkaya düşmek daha sağlıklıdır. Yana da düşülür ama nadir olur bu. Arkaya düşüyorsanız sırtınızı fazla geri alıyorsunuz demektir. Öne düşüyorsanız öne çok eğiliyorsunuz demektir. Böyle böyle vücut dengenizi öğreneceksiniz. Taşa, çöpe, kar çıkıntısına takılarak pek düşülmez. Başta korkulduğu ya da yavaş gidildiği için bu tip düşmeler daha fazla olacaktır ancak normal hızda ilerlemeye başladığınızda bunların sizi düşürmeyeceğini göreceksiniz. Düştüğünüzde de korkmayın kimse size çarpmayacak. Bir şekilde halloluyor o… Elbette bu piste yayılın demek değil. Düşünce küçülün, sakin olun, acele etmeden yavaşça kalkın. Gerekiyorsa dinlenin. “Aman düştüm, hemen kalkayım” diye kontrolsüzce kalkarsanız, genelde tekrar ve genelde daha sert düşersiniz.

Snowboard Sırasında İhtiyaç Duyacağınız Malzemeler


board, bağlama ve bottan oluşurken giyim, tekstil ve aksesuar kısmı ise tamamlayıcı malzemeler olarak sayılabilir ki bu malzemeler kayak merkezleri tarafından da kiraya veriliyor olmaları nedeniyle bulunması zor malzemeler değildirler.

BOARD: Snowboard Boardları, boyut ve tasarım açısından oldukça çeşitlilik göstermekle birlikte board seçimi sırasında dikkat etmeniz gereken en temel özellik; seçtiğiniz botun sizin fiziksel özelliklerinize, kayış seviyenize ve sürüş şeklinize uygun olması olmalıdır. Board seçerken değişik terimlerle karşılaşma olasılığınız oldukça yüksektir. Bu terimlerden bazılarını açıklamak gerekirse;

Camber : İki ayağınızın arasında kalan bölgedeki yukarı bükey olarak tasarlanmış snowboard teknolojisi için kullanılan terimdir.

Banana :
Anticamber olarak da bilinen terim, iki ayağınızın arasında kalan bölgedeki aşağı bükey olarak tasarlanmış snowboard teknolojisi için kullanılır.

Sidewall : Yay şeklinde olan ve iç bükey olarak Snowboard’un duvarlarını oluşturan bölüm için kullanılan terimdir.

Sidecut : Snowboard tahtasının yanlarında bulunan iç bükey kesime verilen isimdir ki bu kesimin devam ederek tamamlandığı dairenin yarıçapına da sidecut radius adı verilir.

Magne Traction :
Snowboard’un tırtıklı çelik kesim teknolojisi için kullanılan terimdir ki magne traction, Sert buz gibi zeminlerde tepe noktalarından zemine daha güçlü tutunarak drapaj mesafenizi kısaltır, duruş ve dönüşlerde çok az efor sarf ederek güçlü keskin hamleler yapmanıza olanak sağlar.

Extruded Taban :
Tek parça plastik tabakadan oluşan snowboard tabanı için kullanılan terimdir.

Sintered Taban : Parça plastik partiküllerin dökülmesiyle hava boşlukları ile elde edilen Snowboard tabanı için kullanılan terimdir ki hava boşluklu tabanı sayesinde taban ile yüzey arasındaki sürtünme azalarak daha akıcı ve hızlı sürüş imkanı sağlar.

BOT : En temel işlevi, snowboard sırasında enerjinizi boarda aktarmak ve ayaklarınız ile ayak bileklerinizi yüksek hızlı dönüşlerdeki baskıdan korumak ve ayaklarınıza sıcak ama aynı zamanda nefes alabilir bir ortam sağlamaktır

BAĞLAMA : Snowboard tahtasından ayrı olan parçalar, merkezlerinde bulunan vidalar ile snowboard tahtasına sabitlenirler ki bu bağlamanın en temel işlevi, Snowboard botunuzu sararak, enerjisini board'a en verimli şekilde aktarabilmesini sağlamak olarak tanımlanabilir.

Hangi Özelliklerde Board Seçilmeli


Seçeceğiniz board ölçüleri tamamen boyunuza ve kilonuza orantılı olmalıdır. Satın alacağınız firmadaki çizelgelere göre size en uygun boy-en ölçülerinize uygun board seçimi yapacaklardır.

Board Uzunluğu
  • Yetişkinler için: 156 cm
  • Çocuklar için: 100 cm.
Özellikle yanınızda tuttuğunuzda çenenizin hizasını geçmeyecek sizden kısa boardları seçmenizi tavsiye ederiz. Bu sayede hızlı bir şekilde manevra yapabilirsiniz. Park ve Pipe kayıcıları gibi akrobatik hareketleri yapanlar tarafından tercih özellikle kısa olanları tercih edilmektedir. Özellikle yeni başlayanlar için idealdir. Orta ve uzun boardlarda ise dik yokuşlar gibi farklı arazi ortamlarında da kayabilirsiniz.

Snowboard Tutkunlarının Genel Özellikleri

Ad:  Snowboarding-2.jpg
Gösterim: 1285
Boyut:  68.8 KB
  • Kış aylarına kaç gün kaldığınız sayarlar.
  • Kaymadan önce sıvı fazla sıvı tüketmezler. (Soğuk mola ihtiyacı doğurabilir)
  • Boardı dümdüz aşağıya inmek için değil uçmak için kullanırlar.
  • 09.00 – 18.00 arası sürekli kayabilirler.
  • Boardlarına isim koyar ve o şekilde hitap ederler.
  • Üstatları izleyip örnek alırlar.
  • Yaz aylarını kışa hazırlık dönemi olarak görürler.
  • Pistlerden uzak kalmamak adına sakatlanmamaya dikkat ederler. ( Küçük bir sakatlık bile ekip kayarken izlemekle kalama ızdırabı demek)
  • Sürekli daha yükseğe zıplamaya çalışırlar.
  • Birbirleri ile sıcak dostluklar kurarlar.
  • Pist dışında da yeni yerleri keşfetmek için farklı yamaçlarda da kaymayı denerler.

Snowboard'da Dört Stil – Eğlenmenin Birbirinden Zevkli Yolları



Bu spor kullanılan malzemeye ve değişen hareketlerine göre 4 farklı stile ayrılıyor. Bunlar:
  • Freestyle: Genellikle özgür ruhlu sporcuların her alanda her hareketi denemesine dayalıdır.
  • Freeride: Hem hızı hem de şovu barındırır. Çok karlı alanlarda kayılır. Daha geniş ve uzun tahtalar tercih edilir. Profesyoneller daha zorlu boardlar tercih edebilirler.
  • Alphine ve freecave: Pist dışında dik yerlerde yapılan inişlerdir.
  • Speed: Daha sert tahtalarla yapılan hıza dayalı stildir. Mümkün olan en yüksek yerden yapılır.
MsXLabs.org
-derlemedir.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
19 Temmuz 2016       Mesaj #5
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Ad:  snowboard.jpg
Gösterim: 919
Boyut:  22.5 KB
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.