Arama

Tarikatlar/Kültler/Mezhepler - Bayramilik

Güncelleme: 12 Ekim 2014 Gösterim: 6.408 Cevap: 0
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
27 Ocak 2007       Mesaj #1
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Bayramilik
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Bayramilik
, Bayramiye veya Bayramiyye tarikâtı; kurucusu Hacı Bayram-ı Veli'nin (1352-1429) adına izafeten Bayramiyye tarikâtı olarak tanınmıştır. Hacı Bayram-ı Veli'nin, hocası Hamidüddin'in Aksaray'da ölümünden sonra Ankara'ya dönüp irşad faaliyetlerine başladığı 1412 tarihi, ilk Türk tarikâtıolan Bayramiye tarikatının kuruluşu olarak kabul edilir.

Bayramiyye Tarikâtı

Bayramiyye tarikâtı; Hacı Bayram-ı Veli tarafından Halvetiyye ve Nakşibendiye'nin Ekberî sufi düşünce tarzı altında harmanlanarak birleştirilmesi ile kurulmuş bir tasavvuf yoludur. Hacı Bayram-ı Veli'nin ölümünden sonra tarikat, müridleri Akşemsettin ve Bıçakçı Ömer Dede
(Şeyh Emir Sıkkinî) tarafından iki kol üzerinden devam etti. Tarikatta üç temel unsur vardır. Bunlar Cezbe, Muhabbet, Sırr-ı İlahî olarak sıralanırlar. Kulun Allah’a doğru aşk ile çekilmesine Cezbe, Allah’ın kulu kulun da Allah’ı sevmesine Muhabbet denir. Bayramilikte bu ikisini elde eden mürid ilahî sırrı elde etmek için çaba gösterir. Her tarikatın kendisine özel bir başlığı (takke) bulunur ki bu başlığa Tac denir. Bayrami tarikatının tacı beyaz renkli, altı dilimli olup tam tepesinde beyaz keçeden birbiri içinde üç daire bulunurdu. Buna gül adı verilirdi. Bu başlığın üzerine yeşil renkli sarık sarılırdı. Günümüzde devam etmemekle birlikte, etkileri Aziz Mahmud Hüdayi'nin kurduğu Halvetiye yolunda, ve mutasavvıf yazar İsmail Hakkı Bursevî'nin eserlerinde görülmektedir.
Son düzenleyen Mira; 12 Ekim 2014 22:16 Sebep: Mesaj içeriği değiştirildi.
theMira

Benzer Konular

4 Temmuz 2011 / ThinkerBeLL Din/İlahiyat
27 Ocak 2007 / BARIŞ Din/İlahiyat
27 Ocak 2007 / BARIŞ Din/İlahiyat
7 Temmuz 2012 / buz perisi Din/İlahiyat