Arama

Dünya Kentleri: Tahran

Güncelleme: 4 Kasım 2011 Gösterim: 13.550 Cevap: 2
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
1 Nisan 2007       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Tahran

Sponsorlu Bağlantılar
400px Golestan takht2
Gülistan Sarayı

Tahran, İran'ın başkenti ve Tahran Eyaleti'nin merkezidir.

Tarihçe

Tahran çok genç bir şehirdir. 1876 yılında sadece bir köy olan Tahran, Ağa Mehmet Han Kacar tarafından başkent olarak seçildi, böylece şehirleşme başlamış oldu. Yaklaşık 100 yıl önceye kadar Tahran başkent olmasına rağmen bazı diğer İran şehirlerinden daha küçüktü, öyle ki Rey şehrinin bir kasabası olarak geçiyordu. Şimdi o şehir Tahran'ın bir bölgesi olarak tanınmaktadır.

Kacar hanedanından sonraki devletlerin merkeziyetçi yaklaşımlarından dolayı diğer eyaletlerden göç alması sonucunda şu an en büyük İran şehri ve Ortadoğu'nun en büyük kentlerinden biri olarak tanınmaktadır.

Nüfus

1979 İran İslam Devrimi'nden sonra ülke nüfusuna paralel olarak şehrin nüfusu 2,5 kat artmış ve 14 milyona yaklaşmıştır.

Coğrafya

Şehir, Elborz dağlarının eteklerindeki bir platoya kurulmuş olduğundan ve çevresinde nehir, göl, deniz gibi bir su kaynağı bulunmadığından (başta hava kirliliği olmak üzere) ciddî ekolojik sorunlarla boğuşmaktadır. Şehri ciddî şekilde etkileyen hava kirliliğinin bir sebebi de Tahran'ın dünyaca meşhur trafik problemidir. Çevre yollarının görece geç yapılması ve yetersiz oluşu; şehirdeki toplu taşımacılığın tekerlekli taşıtlarla yapılması; kullanılan araçların eskiliği buna sebeptir.

Azadi1
Azadi Meydanı

Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
22 Ekim 2009       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
şuraya bi göz atın isterseniz.bi sürü tahrandan fotoğraf
TEHERAN - Mega Capital of IRAN - photos of Tehran on Worldisround
Sponsorlu Bağlantılar
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
4 Kasım 2011       Mesaj #3
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
TAHRAN

İran'ın başkenti.

Ülkenin kuzeyinde, Elburz Dağları'nın güney etekleri önündeki ovada kurulmuştur (Hazar kıyısına 100 km. kadar uzaklıkta). İran Körfezi'ni Hazar Denizi kıyısına bağlayan "Trans-İran" demiryolu üzerindedir.

Uluslararası havalimanı (8 km. Batı'da Mehrabad); üç üniversitesi vardır. İran'ın öteki kentlerinden farklı olarak, Tahran tarihî sanat yapıları bakımından fazla zengin değildir. Bunların başlıcaları da Kaçar Sülâlesi dönemine aittir (Gülistan Sarayı vb.). Zengin koleksiyonlarıyla ünlü Arkeoloji Müzesi (tarihöncesinden İslâmlığa kadar) buradadır.

Kentin ikamet semtleri daha çok kuzey banliyöde toplanmıştır. Ülkenin başlıca endüstri merkezlerinden biri olan Tahran'da otomobil, çimento, şeker, dokuma, silâh endüstrileri kurulmuştur. Geniş cadde ve meydanları, saraylar ve birçok büyük kamu yapısıyla, modern bir kenttir. Nüfusu 6.475.527.


MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

20 Ağustos 2013 / _Yağmur_ Taslak Konular
22 Şubat 2014 / Zopir Turizm
8 Şubat 2014 / Jumong Turizm
1 Eylül 2010 / ener Turizm