Arama

Dünya Kentleri: Soçi

Güncelleme: 8 Şubat 2014 Gösterim: 2.093 Cevap: 0
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
8 Şubat 2014       Mesaj #1
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
Soçi
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Sponsorlu Bağlantılar

Soçi, Rusya Federasyonu'nda, Krasnodar Kray'da kent. Kafkasya'ın batı kesiminin eteklerinde, Karadeniz kıyısında bulunur.


kqk8



Nüfus: 397,103 (2002).


1838'de Karadeniz Rus Filosu, Çerkesya kıyılarına düzenlediği genel çıkartmalar kapsamında, Soçi Irmağı ağzına da bir çıkartma yapıp Navaginskoye Kalesi'ni kurmuştur. Kale 1840'da Çerkeslerin eline geçmiş ve Ruslar bölgeyi terk etmek zorunda kalmışlardı.
Eski Navaginskoye Kalesi, Ruslarla bölgenin yerlileri olan Vıbıhlar arasında, 24 Mart 1864'te varılan ateşkes antlaşması sonucu, 25 Mart 1864'te,çarpışmasız olarak Ruslara bırakılmıştır.


Bölge halkı olan Ubıhlar ve Şapsığlar, diğer Çerkes toplulukları ile birlikte topraklarından çıkarılıp toplu olarak Osmanlı Devleti'nin Karadeniz kıyılarına ve Balkanlara yerleştirilmişler, pek azı dağlara sığınmış ya da Rus askerleri tarafından doğudaki Kuban Oblastına sürülerek, gözetim altında Orta Laba ırmağı solundaki ovalara yerleştirilmişlerdir.
Çerkeslerden boşaltılan ve Rus yerleşimine tahsis edilen Soçi yöresinde ise, 1896'da, eski Navaginskoye Kalesi yerinde Soçi kenti kurulmuş, Soçi 1902'den sonra kent, bir yazlık dinlenme ve kaplıca yöresi merkezi olarak gelişmiştir. Yörede birkaç yerleşime dağılmış olarak çok az Çerkes kalmıştır. Bunlar, 1867'de Çerkeslerin göç ettirilmelerini (sürgünü) öngören Rus hükümet kararnın iptal edilmesi üzerine,sürüldükleri Orta Laba yöresinden eski köylerine dönen Çerkeslerin torunlarıdır. Bunlara Karadeniz Şapsığları denir.Soçi yöresi ile Tuapse rayonunun bir bölüm toprağını kapsayan bir alanda, 1924-1945 yılları arasında Şapsığ Ulusal Rayonu bulunuyordu.


Çerkesler, bugünlerde, Soçi'nin 1864 yılı öncesi Çerkesyası'nın başkenti ve soykırım toprağı olması nedeniyle, 2014 yılında Soçi'de yapılacak olan 2014 Kış Olimpiyatlarına karşı çıkıyorlar. Azınlıktaki bir bölüm Çerkes de Rus politikalarını destekliyor. Ancak, Rusya Federasyonu yetkilileri Soçi'de yerli Çerkeslerin varlığını görmezlikten gelme,Gürcistan tarafından tanınmış olan Çerkes soykırımı ve Çerkes Sürgününü inkâr etme, Olimpiyat bayrağını da Çerkes olmayanlara taşıtma gibi politikalar izlemek istiyorlar. Bu da Çerkeslerin çoğunun tepkilerine yol açıyor ve tepkilerin boyutu giderek de büyüyor. Rusya ise bu gelişmeleri gizlemeye ve duyurmamaya çalışıyor.Yörenin toplam Şapsığ ve Müslüman nüfusunun,şimdilerde 30 bin dolayında olduğu, ancak Soçi'nin Thağapş köyü dışında bir cami kalmadığı, 10 kişilik bu küçük mescit dışındaki camilerin, Sovyetler döneminde yıkıldığı biliniyor.
1961'de oluşturulan Soçi metropoliten alanının kıyı şeridinde 140 km boyunca uzanan dinlenme tesisleri kurulmuştur.


Kent, Soçi 2014 Kış Olimpiyatları'na ev sahipliği yapacaktır.


Kardeş Şehirler
  • 22px Flag of Turkeysvg Trabzon, Türkiye
Soçi kent resimleri


loq3


llsd




🌘 🚀

Benzer Konular

20 Ağustos 2013 / _Yağmur_ Taslak Konular
22 Şubat 2014 / Zopir Turizm
1 Eylül 2010 / LaSalle Taslak Konular
1 Eylül 2010 / ener Taslak Konular
17 Nisan 2010 / LaSalle Turizm