Arama

Dünya Kentleri: Singapur

Güncelleme: 8 Ağustos 2016 Gösterim: 2.196 Cevap: 4
volture - avatarı
volture
VIP "Ipıslak Balık"
21 Aralık 2009       Mesaj #1
volture - avatarı
VIP "Ipıslak Balık"

Singapur

Ad:  Singapur 4.jpg
Gösterim: 266
Boyut:  87.1 KB

Singapur Cumhuriyeti’nin başkenti.
Sponsorlu Bağlantılar

Malakka Yarımadasının güney ucundaki Singapur Adasında yer alır. Singapur metropoliten alanı Singapur Adasıyla örtüşür. Güneydoğu Asya’nın en büyük limanı ve dünyanın en büyük ticaret merkezlerinden biri olan Singapur aynı zamanda bir serbest limandır. Nüfusunun çoğunluğunu Çinliler oluşturur; kentte Malaylar ve Hintliler de yaşar.

Malay geleneklerine göre, kenti Şrivicaya İmparatorluğu’ndan adayı ziyarete gelen bir prens kurmuş ve buraya Singapur adını vermiştir. Singapur limanı İngiliz Doğu Hindistan Kumpanyasından Sir Stamford Raffles’m 1819’da burada bir yerleşme kurmasıyla önem kazandı. İngiltere’nin Hong Kong’u ele geçirmesi (1842), Çinhindi’nde Saygon’un (bugün Ho Şi Minh) ve Haip- hong’un gelişmesi, Hollanda Doğu Hint Adaları’nda (bugün Endonezya) çeşitli limanların kurulmasıyla Singapur eski önemini yitirdiyse de gelişmeyi sürdürdü. 1869’da Süveyş Kanalının açılması ve buharlı gemilerin kullanılmaya başlamasıyla bir durak limanı olarak önemi arttı.

1951’de kraliyet beratıyla kent yapılan Singapur 1957’den 1959’a değin belediye statüsüyle, seçimle işbaşına gelmiş bir kent konseyi ve belediye başkanınca yönetildi. 1963’ten sonra kentin ve kırsal bölgenin yönetimi merkezî hükümete bağlandı.
Singapur liman bölgesinin yüzölçümü 93 km2’dir. Brani ve Sentosa adaları arasındaki korunaklı Keppel rıhtımlarında büyük doklar ve depolar yer alır. Keppel Güneydoğu Asya’nın başlıca petrol, kauçuk, kontrplak, kereste ve baharat yükleme limanıdır. İthal mallan arasında makine, tekstil ve pirinç sayılabilir. Bangkok ile Kuala Lumpur arasındaki Malay Demiryolu’nun sona erdiği Jurong limanından Sembawang’a kısa bir demiryolu hattı uzanır.

Liman bölgesinin kuzeyine ve doğusuna doğru uzanan Singapur kenti Singapur ve Rochor ırmakları arasına yayılmıştır. Singapur Irmağının sol kıyısındaki ilk yerleşme bugün de kentin merkezidir. Önemli işyerleri ve resmî binalarla Anglikan St. Andrew Katedrali (1862) kentin bu bölgesindedir. Queenstown, Kallang ve Toa Payoh kentin modern konut bökeleridir. Kentteki gökdelenler, oteller e işyerleri koloni dönemi İngiliz mimarisinin izlerini taşır.

Kentte liman tesislerinin yanı sıra kalay ergitme atölyeleri, ananas konservesi fabrikaları, kauçuk fabrikaları, petrol rafinerileri ve bıçkıhaneler vardır. Kentin batısındaki Jurong büyük bir sanayi bölgesi ve limandır.
Kentteki önemli binalar arasında Victoria Tiyatrosu, Raffles Oteli, Yüksek Mahkeme, Belediye Binası, Jade Evi, Sri Mariamman
Tapmağı ve Singapur Politeknik Okulu sayılabilir. Ulusal müze, kütüphane, tiyatro ve Van Kleef Akvaryumu devlet tarafından işletilmektedir. Çhangi’deki uluslararası havalimanı 1981’de kurulmuştur. Singapur Botanik Bahçesi kentin kuzeybatısındadır. Singapur Ulusal Üniversitesi 1980’de Singapur ve Nanyang üniversitelerinin birleşmesiyle, Nanyang Teknoloji Enstitüsü ise 1981’de eski Nanyang Üniversitesi’nin içinde kurulmuştur. Jurong Kuş Parkı (1971) yaklaşık 20 hektarlık yüzölçümüyle bu alanda dünyadaki en büyük parktır. Singapur liman bölgesindeki Sentosa Adası büyük bir dinlence merkezi olarak gelişmiştir. Nüfus (1985 tah.) kent merkezi, 157.000; (1992 tah.) metropoliten alan, 2.792.000.

Singapur Botanik Bahçesi


hem bitki koleksiyonu, hem de düzenleme açısından dünyanın önde gelen botanik bahçelerinden biri. Açık alanlarında ve seralarında 3 bin canlı bitki türü, herbaryumunda ise 500 bin kuru bitki örneği bulunan bahçe 19. yüzyıl sonlarında İngilizlerce kuruldu. Toplam 31 hektarlık bir alana yayılan bahçenin büyük bir bölümü Malay cangılmdan kesilerek açıldı; yaklaşık 4 hektarlık bir alanda ise cangıla hiç dokunulmayıp doğal çevre korundu. Bahçe ilk kurulduğu yıllarda, ekonomik değeri olan bazı bitkiler için araştırma istasyonu olarak kullanıldı. 1890’da yöneticilik görevine getirilen Henry N. Ridley kauçukağacıyla (Hevea brasiliensis) ilgili pek çok araştırmayı başlattı. Giderek kauçuk- ağacı araştırma merkezi haline gelen bahçede gene Ridley tarafından daha nitelikli ürün elde etmeye yönelik bir kauçuk sızdırma yöntemi geliştirildi. Onun buluşları ve yenilikleri Malakka Yarımadasının ekonomisini önemli ölçüde etkiledi.

kaynak: Ana Britannica

Son düzenleyen Safi; 8 Ağustos 2016 23:56
_KleopatrA_ - avatarı
_KleopatrA_
Ziyaretçi
15 Ocak 2010       Mesaj #2
_KleopatrA_ - avatarı
Ziyaretçi

SİNGAPUR


ing. Singapore
Sponsorlu Bağlantılar
Güneydoğu Asya'da kent, Singapur devletinin başkenti;

2 690 100 nüf. (1990).
Halkı,
  • Çinliler (yaklş. 3/4),
  • MalezyalIlar (% 15)
  • Hintliler'den (% 7) oluşur.
Adanın G.'inde, Singapur ırmağı kıyısında kurulmuş eski kent, genişleyerek adanın % 35’ini kaplayan kentleşmiş bir bölgeye dönüşmüştür. Bütünüyle ortadan kalkan Asyalılar'ın yaşadığı eski mahallelerin yerini, çarpıcı temizliği ve sağlığa uygun koşullarıyla (sivrisineklerin kökü kazınmıştır) hemen göze çarpan modern bir kent (büyük konut siteleri, sanayi mahalleleri) aldı. Ekonomi, daha çok hizmetler kesimine dayanır: Singapur, Güney-doğu Asya'nın hem iş ve ticaret merkezi, hem de, büyük bir finans merkezi (yabancı yatırımlar bakımından Lnndra ve Nassau’dan sonra dünyada üçüncü sıradadır) ve asyadelar pazarıdır.

Güney-doğu Asya’nın antreposu işlevini sürdüren Singapur limanı, dünyanın en önemli limanlarından biridir. Singapur, aynı zamanda bir iletişim ve turizm merkezidir. Serbest liman olmanın sağladığı yararlardan destek alan sanayi, petrole (arıtma kapasitesi 50 Mt’ dan fazla), gemi onaranına, elektroniğe ve çok sayıda tüketim sanayisi koluna dayanır.
Ad:  Singapur 3.jpg
Gösterim: 240
Boyut:  68.0 KB

Kaynak: Büyük Larousse

Son düzenleyen Safi; 8 Ağustos 2016 23:56
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
13 Mayıs 2010       Mesaj #3
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Singapur Marina Bay Yaya Köprüsü


Dünyanın ilk çift burgu yaya köprüsü Singapur’da açıldı

2010 yılı Nisan ayında, Singapur’da yeni bir proje olan Marina Bay projesinin çevresini saran 3,5 kilometrelik yaya yolunu tamamlayan, dünyanın ilk çift burgulu köprüsü açıldı.

Ad:  1.jpg
Gösterim: 229
Boyut:  131.3 KB

Ad:  2.jpg
Gösterim: 209
Boyut:  119.3 KB

DNA’nın helezoni yapısından ilham alınan yaya köprüsü körfezin üzerinde 280 metre boyunca uzanıyor ve atmosferi belirlemek için bilgisayarla kontrol edilen bir ışıklandırma sistemi bulunuyor.

Ad:  3.jpg
Gösterim: 217
Boyut:  125.4 KB

Avustralyalı firma Cox Group, mühendislik firması Arup ve Singapur merkezli Architects 61 tarafından tasarlanan köprü, birbirinin etrafında dönen esas ve ikincil çelik burgudan oluşuyor. Kullanılan çeliğin uzunluğu toplam 2250 metre ve tüm yapının ağırlığı ise 1700 tonu buluyor. Köprüye eklenen LED aydınlatma, farklı atmosferler yaratmak amacıyla programlanabiliyor.
Ad:  4.jpg
Gösterim: 217
Boyut:  71.7 KB

Yeni yaya köprüsü, içerisinde lüks konutlar, iş alanı ve finans merkezi bulunan büyük bir proje olan Marina Bay’in içerisinde kalan Marina Merkezi ile Marina Güney’i birbirine bağlıyor.

Ad:  5.jpg
Gösterim: 192
Boyut:  47.8 KB
Ad:  6.jpg
Gösterim: 221
Boyut:  95.2 KB
Kaynak: Mimdap
Kaynak: Archinect
Görseller: Inhabitat
Çeviri: Mimdap
Son düzenleyen Safi; 8 Ağustos 2016 23:15
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
15 Şubat 2011       Mesaj #4
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Zaha Hadid, Nassim Yolu Villaları - Singapur


Nassim Villaları'nda Zaha Hadid, tropikal yeşil içine tasarımını yerleştirdi.

Ad:  185.jpg
Gösterim: 227
Boyut:  89.0 KB
Lüks yaşama alanlarının tasarımında geniş ölçüde yeni biçimlendirme teknolojilerini kullandı.

Ad:  259.jpg
Gösterim: 176
Boyut:  60.2 KB
Alanı çevreliyen tropikal ağaçların arasında Singapur Botanik bahçelerine karşı, nefes kesen bölgenin en güzel konumuna yerleşti.

Ad:  347.jpg
Gösterim: 129
Boyut:  35.7 KB
Bu tasarım arazi için bir mimik yaratmak, arazinin bir parçasına mimarinin dönüşmesini sağlamak, bu yolla yerel ve kendi konumunu güçlendirmek.

Ad:  444.jpg
Gösterim: 186
Boyut:  38.4 KB
Dik arazide yerleşen teraslar ve rampalar arazinin katmanları villaların içine kadar girmekte.

Ad:  539.jpg
Gösterim: 169
Boyut:  36.7 KB
Arazideki dalgalanmalar binalara ulaşmakta ve binaları oluşturmakta. Bahçe ve ev arasında bağlar oluşmakta. Binaların biçimi, arazideki hareketi yansıtmaya yöneliktir.
Binalar iki bölümlüdür bunlardan alt kısımlar daha kamuya açık, üst kısım ise daha özeldir. Bu alanları örten gökyüzüyle ilişkili saçaklar gölgelendirmeyi sağlamaktadır.

Ad:  632.jpg
Gösterim: 155
Boyut:  51.8 KB
Aynı zamanda botanik bahçelere bakan teraslar binalarda yer almaktadır. İnşaat malzemesi dış mekanlarda, alüminyum ve fibrobeton ve fibreplastik’tir. Diğer taraftan korianın iç mekanlarda yoğun olarak kullanılması planlanmıştır.

Ad:  725.jpg
Gösterim: 137
Boyut:  36.3 KB

Kaynak: Mimdap
Kaynak: Zaha Hadid
Çeviri: Mimdap
Son düzenleyen Safi; 8 Ağustos 2016 23:20
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
7 Kasım 2012       Mesaj #5
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye

Dünya Kentleri: Singapur



(Fr.: Singapoure, İng.: Singapore), Güneydoğu Asya'da devlet. Biri büyük, 50 kadarı küçük adalar üzerinde kurulmuştur. Yüzölçümü 622 km2, nüfusu 3.040.000 (1996), başkenti Singapur'dur. Nüfusun % 75'i Çinli, % 15'i Malaysiyalı; geri kalanın çoğu da Pakistanlıdır. Nüfusun 1.300.000'i, büyük ada üzerinde, Singapur limanında yaşar.

Tropikal iklim altında bulunan ada ananas, kakao ve kauçuk plantasyonlarıyla kaplıdır. Tütün ve başka ürünler de yetiştirilir Bulunduğu yer ulaştırma ve özellikle strateji bakımından büyük bir önem taşır. Yakınındaki karaya yüksek bir köprüyle bağlıdır. 1819'da, Doğu Hint Britanya Kumpanyası tarafından satın alınmış, daha sonra da İngiliz üssü hâline getirilmiştir. II. Dünya Savaşı'nda Japonlar tarafından işgal edildi. 1946'da tekrar İngiltere'ye geçti. 1959'da, İngiliz Uluslar Topluluğu'na dahil özerk bir devlet hâlinde örgütlendi. 1963'te Malaysiya Federasyonu'na girdi, fakat 1965'te bağımsız bir "kent devlet" statüsüyle bu birlikten ayrıldı. Devletin başkenti olan Singapur limanı Avrupa, Uzak Doğu ve Avustralya arasında önemli bir ikmal iskelesi, ticaret ve endüstri kentidir.

MsXLabs.Org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
Son düzenleyen Safi; 8 Ağustos 2016 23:21
Sen sadece aynasin...

Benzer Konular

1 Ekim 2009 / estudiantes Tarih
29 Haziran 2009 / maviperi Taslak Konular
9 Nisan 2012 / Jumong Taslak Konular
16 Mart 2010 / _KleopatrA_ Taslak Konular
1 Mart 2010 / volture Turizm