Arama

Mehmet Said Şamil

Güncelleme: 17 Temmuz 2009 Gösterim: 3.985 Cevap: 0
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
17 Temmuz 2009       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Mehmed Said Şamil

Sponsorlu Bağlantılar
Şeyh Şamilin Torunu

Dağıstan (Avar) kökenli yurtsever, yazar. Kafkasyanın ünlü liderlerinden İmam Şamilin en küçük oğlu olan Muhammed Kamil Paşanın (1862-1930) oğludur. 1901 yılında Medinede doğdu. Öğrenimini İstanbulda Galatasaray Lisesinde yaptı. Birinci Dünya Savaşı sonrasında genç yaşında iken, bağımsızlığını ilan eden Kuzey Kafkasya Cumhuriyetinin (11 Mayıs 1918) savunulması için yapılan silahlı mücadeleye katıldı. Atayurdu Dağıstana giderek Kızılorduya karşı milli direnişi yürüten yurtseverler arasında yer aldı. (Ekim 1920-Mart 1921).

Kafkasyanın Kızılordu tarafından bütünüyle işgalinden sonra güçlükle Türkiyeye dönebildi. Türkiye, Yakındoğu ülkeleri ve Avrupada Kafkasya’nın özgürlük ve bağımsızlığı için yürütülen mücadelelere aktif olarak katıldı. Kurucu ve yöneticileri arasında bulunduğu "Kafkasya Dağlıları Halk Partisi" (Narodnaya Partiya Gortsev Kavkaza-Partie du Peuple desMontagnards du Caucase-The Popular Party of the Higlanders of Caucasus) adına Türkiye Fransa, İngiltere, Çekoslavakya, Polonya gibi devletlerle temaslarda bulunarak Kafkasya bağımsızlık davası lehine sempati ve yardım sağlamaya çalıştı. Kafkasya, Azerbaycan, Gürcistan, Ukrayna ve Türkistan örgütlerinin oluşturduğu "Promethee" siyasi hareketi içinde önemli bir rol oynadı.

İkinci Dünya Savaşı’nda diğer Kafkasyalı liderler gibi o da Berlin’e giderek Alman hükümeti yetkilileriyle Kafkasya konusunda görüşmelerde bulundu. Fakat bu sırada Kafkasyanın bir bölümünü işgal etmiş bulunan Almanların Kafkasya bağımsızlığı konusundaki çelişkili tutumları ve Kafkasyaya gitmesine izin verilmemesi nedeniyle hayal kırıklığına uğradı. Berlinde oluşturulan "Kuzey Kafkasya Milli Komisyonu (Komitesi)"nde de görev almadı ve bazı arkadaşlarını orada bırakarak Türkiyeye döndü (1942). İkinci Dünya Savaşını izleyen "Soğuk Savaş" döneminde de SSCB aleyhine çalışmalarını sürdürmekle birlikte Avrupada ABDnin etki ve denetimi altında kurulan çeşitli örgütlenmelere pek katılmadı. Özellikle Müslüman devletler nezdinde, uluslararası birçok toplantıda, bağımsız Kafkasya davasını savunmayı sürdürdü. 1950li yıllarda Pşimaho Kosok, Timur Kuban, Kadircan Kaflı gibi bazı Kafkasyalı aydınlarla birlikte İstanbulda "Kuzey Kafkasyalılar Kültür ve Yardım Derneği"ni oluşturdu. Daha sonraları bu Derneğin oluşturduğu "Şamil Eğitim ve Kültür Vakfı"nın da kurucu üyeleri arasında yer aldı (1978).

21 Mart 1981de İstanbulda öldü.

Said Şamil Türkçe Arapça, Fransızca, Rusça biliyordu. Kafkasyalılar tarafından, iki dünya savaşı arasında Fransa, Çekoslovakya, Polonya, Almanya ve Yakındoğu ülkelerinde yayınlanan birçok derginin mali finansmanına yardımcı olmuş ve bunlarda yazıları yayımlanmıştır. 1930lu yıllarda "Kafkasya Dağlıları Halk Partisi" tarafından Fransızca, İngilizce, Rusça olarak yayınlanan parti bültenlerinde ve propaganda broşürlerinde, Arap ülkeleri basınında Azerbaycan, Kırım, Türkistan ve diğer ülkeler mültecileri tarafından çıkarılan yayın organlarında da yazıları bulunmaktadır.

ESERLERİ
"Montagnards du Caucase" (Kafkasya Dağlıları, Fransızca, Paris 1930), "Hitab mümessil el-Kafkazî" (Kafkasya Temsilcisinin Konuşması, Arapça, Şam 1956), "Dış Türkler ve Sosyalizm" (Türkçe, İstanbul 1971)



Ansiklopedi

Biyografi Konusu: Mehmet Said Şamil nereli hayatı kimdir.

Benzer Konular

10 Mayıs 2013 / Misafir Siyaset ww
19 Haziran 2007 / Kral_Aslan Spor tr
30 Temmuz 2016 / MaXsdesigN Spor
5 Eylül 2015 / MaRCeLLCaT X-Sözlük
25 Kasım 2014 / _EKSELANS_ Spor tr