| | #1 (mesaj-linki) | |
| Ahmet Şamlu (Ahmet Şamlu Kimdir? - Ahmet Şamlu Hakkında)Doğumu: 12 Aralık 1925, Tahran Ölümü: 24 Haziran 2000, Tahran İran'lı şair, öykücü, romancı, oyun yazarı, çevirmen, gazeteci, dergi yayımcısı, eleştirmen. Yirminci yüzyıl İran Fars şiirinin doruğu kabul edilen şair, öykücü, romancı, oyun yazarı, çevirmen, gazeteci, dergi yayımcısı, eleştirmen Ahmed Şamlu 12 Aralık 1925'te Tahran'da doğdu, 24 Haziran 2000 tarihinde yine Tahran'da yaşamını yitirdi. Çocukluk yıllarında asker olan babasının görevi nedeniyle ülkesinin dört bir yanını gezdi. Lisede okurken siyasi etkinliklerinden dolayı dört yıl tutuklu kaldı (1941-45). 1946'da idam mangasının önüne çıkarıldı, son anda hükümetin affıyla serbest bırakıldı. Sokhane Nov (Yeni Söz, 1948), Rouzane (Pencere, 1950), Bamshad (1956) dergilerini çıkardı. 1952'de Macaristan'a gitti, burada iki yıl İran Büyükelçiliği Kültür Müşaviri olarak görev yaptı.1974-1979 yıllarında birçok uluslararası konferansa katıldı; Avrupa ve Amerika'nın çeşitli üniversitelerinden çağrılar aldı. Avrupa ve Amerika'da yaptığı okuma turneleriyle şiirini dünyaya tanıttı. 1990'lı yıllarda hükümetin baskı ve sansürlerine karşı imzaladığı bir ''aydınlar dilekçesi'' nedeniyle baskılara uğradı. Kitaplarının yayımlanması yasaklandı. Yaşamının son yıllarını Tahran'ın 50 kilometre uzağındaki bir yayla köyünde sürdürdü, diyabet hastalığı nedeniyle yaşamını yitirdi. İran'da Furuğ Ferruhzade ve Sohrab Sepehri isimli şairlerin ölümünden sonraki dönemin en büyük şairidir.. Şah'a karşı politikaları nedeniyle tutuklanmış ve kitaplarının yayımlanması yasaklanmıştı, ne var ki İran devrimi ile de başı hoş olmayan bir yenilikçi olduğundan devrimden sonra da baskı ve sansüre maruz kalmıştır, bu nedenle devrimden bu yana da yayımlanmış kitabı yoktur.. Türkçe'de Ahmed Şamlu: Yapıtları: ÖDÜLLERİ
Kaynak: Siir.gen | |
|
| | #2 (mesaj-linki) | |
| Cvp: Ahmet Şamlu (Ahmet Şamlu Kimdir? - Ahmet Şamlu Hakkında) Ateşteki İbrahim'in Şarkısı Alacakaranlığın kanlı göçüğünde bir başka adam var. Toprağı yeşil istiyordu ve aşkı en güzel kadınlara yaraşır Onun gözünde bu değildi o kadar da değersiz bir hediye toprağa ve taşa yaraşacak. Ne adam! Ne adam! Diyordu ki kalbe yaraşan aşkın yedi kılıcıyla kan içinde kalmak ve gırtlağa yaraşan en güzel adları söylemek. İşte böyle bir aşktı demirdağın arslanı adam yazgının kanlı meydanından Aşil gibi geçti. Bir çelik vücutlu: ölümünün sırrı aşk kederi ve yalnızlık gamıydı. *** "Âh, gamlı İsfendiyar! Senin için iyisi gözlerini kapamak!" "Değil mi; Biri yetmez miydi kaderimi yazmaya? Yalnız olan ben etmedim feryat! Gömülmeye razı oldum ben. Bir sestim ben -şekiller içinde bir şekil- ve bir mânâ buldum. Ben vardım ve ben oldum; ne bir gül goncası ne bir kök sürgünü ne ormandaki bir tohum Tıpkı gökyüzünün secde ettiği şehit bir halk adamı gibi. *** Değildim ben başı önde zavallı bir kulcağız ve benim cennetim itaat ve alçakgönüllülüğün patika yolu değildi. Başka tanrı gerekliydi bana çaresizlik azığına boyun eğmeyecek bir kula yaraşan. Ve başka bir tanrı yarattım." *** Yazık! Demirdağın arslanı! Sen vardın ve bir dağ gibi düşmeden yere sızlanmadan, kararlı ölmüştün. Ama ne tanrı, ne şeytan. senin yazgını bir put yazdı başkalarının taptığı. Başkalarının taptığı bir put. Ahmet Şamlu Çeviri: Prof.Dr. Mehmet KANAR | |
|
![]() |
| Etiketler |
| ahmet, hakkında, kimdir, Şamlu |
Ahmet Şamlu (Ahmet Şamlu Kimdir? - Ahmet Şamlu Hakkında) Konusuna Benzer Konular | ||||
| Konu | Konuyu Başlatan | Forum | Cevap | Son Mesaj |
| Ahmet Ada (Ahmet Ada Kimdir? - Ahmet Ada Hakkında) | Kral_Aslan | Edebiyat tr | 4 | 01-09-2009 16:22 |
| Ahmet Kot (Ahmet Kot Kimdir? - Ahmet Kot Hakkında) | GÜLGECELER | Edebiyat tr | 0 | 11-08-2008 12:19 |
| Ahmet Say (Ahmet Say Kimdir? - Ahmet Say Hakkında) | KisukE UraharA | Müzik tr | 1 | 20-06-2008 13:18 |
| Ahmet Uz (Ahmet Uz Kimdir? - Ahmet Uz Hakkında) | KisukE UraharA | Sinema tr | 0 | 23-12-2007 20:35 |
| Ahmet Er (Ahmet Er Kimdir? - Ahmet Er Hakkında) | TiglonBoYs | Edebiyat tr | 0 | 13-11-2006 17:52 |