Arama

Bram Stoker

Güncelleme: 8 Kasım 2012 Gösterim: 8.514 Cevap: 2
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
13 Haziran 2010       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Drakula, gerçek mi efsane mi?
MsXLabs.org
Vampir sözcüğü size ne hatırlatıyor? Kan, yarasa, karanlık yapılar olabilir mi?
Sponsorlu Bağlantılar
Ya Kont Drakula?
Drakula'nın bir roman ve film kahramanı olduğunu sanırız birçoğunuz biliyorsunuz. Yoksa Kont Drakula gerçekten yaşamış mıydı?
1310 yılında Fransa'da insanlar arasında vampir histerisi yaygındı. Bunu takip eden yüzyıllarda diğer Avrupa ülkelerinde de benzer bir korku yaşanıyordu. O dönemin insanları bilimden çok uzaktılar ve kan emen ölümsüzlerle ilgili tüyler ürpertici her öyküye inanarak panik yaratıyorlardı. Vampirler hakkında o kadar çok öykü vardı ki insanlar ister istemez onların varlığına inanmaya başlamışlardı. Öyle ki ölümsüz vampirler için özel mahkemeler bile kurulmuştu.
Vampir olduğuna karar verilen zavallı kurban, kalbine kazık batırılarak öldürülüyordu. Çünkü insanlar ölümsüz vampirlerden ancak bu şekilde kurtulacaklarına inanıyorlardı.
1897 yılında vampirlerin, vampiri nihayet sahneye çıktı: Kont Drakula. Yazar Bram Stoker'in vampir romanı yayımlanınca bu korku bir isim kazanmış oldu.
Çocukluğu hastalıklarla geçen Bram Stoker, 1847 yılında yoksul bir ailenin çocuğu olarak Dublin'de dünyaya gelmişti. Edebiyat, felsefe ve matematik eğitimi alan Stoker, tiyatro eleştirmenliği yaparak geçimini sağlıyordu, ilk kitapları pek başarılı değildi.

Kazıkçı Küçük Şeytan
Bram günün birinde Shakespeare oyuncusu John Irving'le karşılaşır ve bu karşılaşma onun yaşamındaki dönüm noktası olur. John Irving'in neye benzediğini merak ediyorsanız, romanlardaki vampir Drakula'nın tasvirlerini okumanız yeterli. Irving'den başka hiç kimse Drakula tiplemesi için bu kadar uygun olamazdı. Stoker 27 yıl boyu Stoker'in menajerliğini yapmıştı. 1897 yılında yayımlanan vampir romanı İngilizce konuşulan ülkelerde en başarılı çalışmalardan biri haline geldi.
Balkanları gezmiş olan Stoker, Arminius Vambery adlı türkologu da yakından tanıyordu. Vambery ona Vladislav III'den (1431-1476) bahsetmiş olmalı. Ancak kısaca Vlad olarak da anılan bu hükümdar ne vampir ne de kont idi.
Bugünkü Romanya'nın bir bölgesinde hüküm süren, kanlı ve zalim bir hükümdar olan Vladislav, Türklere karşı savaşıyordu ve binlerce düşmanını korkunç yöntemlerle öldürmüştü. En sevdiği işkencelerden biri hayatta olan kurbanının bedenine kazık saplayarak öldürmekti. Vlad bu yüzden Drakula ve Tepes gibi iki isimle birlikte anılıyordu. Drakula Romence'de "küçük şeytan" demek. Tepes ise aşağı yukarı "kazıkçı" anlamına gelmekte. Böylece Transilvanya vampirlerin vatanı, Vlad Drakula ise kahramanın isim babası oldu. Ayrıca ölümsüz vampirlerin tabut içinde kazıklanarak öldürülmesi de "kazıkçı" hükümdardan esinlenilmiştir. Vlad Drakula 46 yaşındayken öldürüldü. Söylenceye göre küçük bir adadaki bir manastırın bahçesine gömülmüş. Ama cesedinin gerçekten de orada olup olmadığını kimse bilmiyor.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Biyografi Konusu: Bram Stoker nereli hayatı kimdir.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
13 Haziran 2010       Mesaj #2
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Bram Stoker
MsXLabs.org & Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Kazıklı Voyvoda'yı Kont Dracula'ya dönüştüren adam: Bram Stoker
Geceleri mezarlarından çıkarak insanların kanını emdiğine inanılan vampirler, ilk olarak Slav ve Macar kökenli halk masallarında ortaya çıktılar. Zamanla dilden dile yaygınlaşıp Asya ve Afrika'nın uzak kültürlerinde de boy göstermeye başlayan bu efsaneyi popüler kültüre kazandıran kişi ise hayâl gücü oldukça geniş bir İrlandalı yazardı. 1890'larda Dublin Şatosu'nda devlet memuru olarak çalışan Bram Stoker (1847-1912) boş zamanlarını Avrupa tarihi üzerine kitaplar okumakla geçiriyordu. Türklerle Romenlerin giriştiği mücadeleleri incelerken Kazıklı Voyvoda'nın ilginç öyküsünü de öğrenen Stoker, özellikle Prens'in kazık işkenceleri ve kan içme merakından bir hayli etkilenmişti. Voyvoda'nın bu alışılmadık tarzı, ona bir süre sonra kendi muhayyilesinde ürettiği özgün bir kahraman için de ilham kaynağı oldu. Görev yaptığı kasvetli şatoda ölümsüz vampir "Kont Dracula" romanını yazmaya başlayan Stoker, öyküsüne mekan olarak ise o güne kadar hiç gidip görmediği Romanya'nın Transilvanya bölgesini seçecekti.

İlk kez 1897 yılında İngiltere'de yayımlanan "Dracula" romanı, piyasaya çıkar çıkmaz edebiyat dünyasını birbirine kattı. Gerçek bir tarihsel kişiliğin bozunuma uğratılmasıyla ortaya çıkan bu yeni kahraman, zamanla bütün dünyada en çok tanınan korku edebiyatı figürü haline geldi. 1920'lerden itibaren defalarca sinemaya da uyarlanan "Dracula"yı aralarında Bela Lugosi, Klaus Kinski, Christopher Lee ve Gary Oldman'ın da yer aldığı bir çok ünlü aktör başarıyla canlandırdı. Bunlar arasında özellikle İngiliz oyuncu Christopher Lee, gerek sert fiziği gerekse güçlü oyunculuğuyla Kont'un karanlık dünyasıyla adetâ özdeşleşecekti.

Ad:  Bram-Stoker-9495731-1-402.jpg
Gösterim: 270
Boyut:  67.4 KB
  • Doğum: 8 Kasım 1847 Fairview, İrlanda
  • Ölüm: 20 Nisan 1912 Londra, İngiltere
Hayatı
İrlndalı yazar Abraham Bram Stoker (8 Kasım 1847 - 20 Nisan 1912), yaşamının ilk yıllarında hiçbir doktorun nedenini teşhis edemediği bir nedenden ötürü yatalak hasta idi. Sekiz yıl sonra bir gün ayağa kalkar, yürümeye başlar, vücudu gelişir ve Dublin Trinity Collage’in en çok ödül alan sporcusu olur. Babası tiyatro tutkunu orta halli bir devlet memurudur. Öğrenimi bittikten sonra Abraham’da 1890’da devlet memuru olur. Aynı zamanda bu yıllarda başyapıtı "Dracula"yı yazmaya başlar. 10 yıl bu görevi sürdürürken ücret talep etmeksizin tiyatro eleştirileri yazarak babasının merakını da sürdürür. Nihayet 1876’da yazdığı bir yazı ile dönemin ünlü oyuncusu Henry Irving tarafından keşfedilir. 2 yıl sonra devlet memurluğundan istifa ederek Londra’ya yerleşir. Irving’in yanında çalışıp sahne amirliğinden özel sekreterliğe yükseldi ama yazarlığı da bırakmaz.
1897’de Dracula romanını baskıya verir. Yayıncılar romanı çok uzun bulduğu için romandan çıkarttığı giriş kısmı ‘Dracula’s Guest’ ilk basımlarda yer almamıştır. Stoker’ın ölümünden sonra eşi bu bölümü yayınlamıştır.

Roman çok tutulur, zaten acemi bir yazar olmayan Stoker hayatının geri kalanını bir edebiyatçı olarak geçirir, evlenir ve çok sevdiği dostu olan Henry Irving’in (kimilerine göre araları bu kadar iyi değildir, hatta Dracula’nın dış görünüşünün, hırsının, despotluğununun ve kendini beğenmişliğinin Irving’den geldiğini iddia ederler) yanından ayrılmaz. Stoker karakter olarak kontrollü, ciddi, kültürlü, yetenekli biridir. Davranışları ve dış görünüşü Victoria Çağı'nı temsil eden kibar bir centilmendir. Aynı zamanda maceraprest, heyecanlı, tutkuludur da. Bunun en güzel örneği Thames Nehri’nde sandalı ile gezerken sulara atlayan birini görür. Hemen atlayıp adama erişip sahile çıkarır fakat adam çoktan ölmüştür. Buna rağmen cesaretinden ötürü bir bronz madalya ile ödüllendirilir.

1975’te ilk kez yayınlanan Bram Stoker’ın Biyografisi’nde (A Biography of Bram Stoker) yeğen Daniel Farson yazarın özel yaşamını, eşiyle olan fırtınalı ilişkilerini açıklar. Biyografiye göre güzelliği ile nam salan Bayan Stoker ilk çocuklarından sonra yatak odasının kapılarını Bram Stoker’a kapar.
Stoker evlilik dışı birçok cinsel ilişkiye -çoğu fahiselerle olmak üzere- girmiştir. 20.04.1912'de Frengi 'den ölmüştür.

Diğer yapıtları
  • Denizin esrarları (The mistery of the sea,1902)
  • Yedi yıldızlı mücevher (The Jevel of Seven Stars,1904)
  • Kefenli kadın (Lady of the Shroud,1909)
  • Beyaz solucanın ini (The Lair of the White Worm,1911)
Fakat Dracula'nın efsanevi başarısından sonra bunlar çok sönük kalmıştır.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 3 üye beğendi.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
8 Kasım 2012       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Bram Stoker Google Doodle
bram stoker 2012 hp

Benzer Konular

14 Ekim 2015 / Huni Bilim ww