Arama

Edebi Eser Nedir?

Güncelleme: 8 Aralık 2012 Gösterim: 3.754 Cevap: 0
Jasmine - avatarı
Jasmine
Ziyaretçi
8 Aralık 2012       Mesaj #1
Jasmine - avatarı
Ziyaretçi
1317904640ebd8603b22a57

Sponsorlu Bağlantılar
Edebi Eser
İnsanda estetik duygular uyandıran insanların duygu düşünce ve hayal dünyasını zenginleştiren dil ürünü eserlere edebî eser denir. Bu anlamda hikâyeler romanlar şiirler tiyatro eserleri masallar vb. türlerinde yazılanlar birer edebi eserdir. Biz bu eserleri okuduğumuzda içimizde bir coşku bir heyecan duyarız.

Edebi eserlerin sosyal çevre üzerinde etkileri oldukça fazladır. toplumsal bir soruna değinen eser o toplumu harekete geçireceği ve toplumun bir şekilde kendini ifade edebilmesine olanak tanıyacağı için şüphesiz etkisi vardır. buna en basit örneğinden Namık kemal’in ‘vatan yahut siliste’ eserini örnek verebiliriz. bu eser o dönemin halkının egemenlik ve bağımsızlık duygularını kamçıladığı için toplum üzerinde bir etki yaratmış Namık kemal bu eserinden sonra halkı kışkırttığı iddiasıyla zindana atılmıştır.

Edebî eserlerin özellikleri
*İnsanların duygu düşünce ve hayal dünyasını geliştirir zenginleştirir.
*İnsanlar arasında dostluğun kurulmasını sağlar. Çevremizdeki güzellikleri bize gösterir.
*Kişinin hissettiği ancak tanımlayamadığı duyguları tanımlar.
*Bir edebî eseri okuyan kişi psikolojik yönden rahatlar o eserin kahramanıyla empati kurar onunla bütünleşir.
*Edebî eserler yazıldıkları çağın dil kültür ve sanat anlayışını yansıtır. Örneğin Tanzimat Edebiyatı şair ve yazarlarından Namık Kemal’in eserlerinde o devrin sanat anlayışını aile gelenek görenek ve evlenme gibi konularını görebiliriz.

Edebî eserlerin yararları nelerdir? Bir edebî eseri okuduğunuzda neler hissedersiniz?
Çağlar boyunca insanlar edebî metinlerle her mekanda ve zamanda anlatma gösterime ve coşku ile dile getirme biçiminde kendilerini ifade etmişlerdir. Destan hikâye roman türleriyle anlatma; komedya tragedya dramopera vb. türleriyle gösterme; şiirle coşku ve heyecanlarını dile getirmişlerdir.


Benzer Konular

26 Ekim 2014 / Misafir Soru-Cevap
30 Nisan 2014 / Ziyaretçi Soru-Cevap
23 Nisan 2016 / asla_asla_deme X-Sözlük
26 Ekim 2011 / Misafir Soru-Cevap
5 Haziran 2009 / UnknowN Rüya Tabirleri