Arama

Kral Midas ve Kulakları

Güncelleme: 25 Aralık 2015 Gösterim: 10.198 Cevap: 2
BrookLyn - avatarı
BrookLyn
Kayıtlı Üye
17 Haziran 2008       Mesaj #1
BrookLyn - avatarı
Kayıtlı Üye
Kral Midas'ın Kulaklarının Uzaması (Kral Midas'ın Kulaklarının Uzaması Hakkında)

Sponsorlu Bağlantılar
Efsaneye göre Marsyas adındaki bir Satiros (Keçi ayaklı, sivri kulaklı yarı insan yarı hayvan yaratıklar) bir gün kırlarda dolaşırken Athena'nın icat ettiği ancak çalarken yüzü çirkinleştiğinden fırlatıp attığı flütü bulmuş. Bir tanrıçanın eseri olduğu için çok güzel sesler çıkaran flütü çalmaya başladı..ve bir süre sonra marifetin kendisinde olduğuna inanmaya başlayarak kendini Apollon'a rakip görmeye başladı. Bunun üzerine Apollon kazananın kaybedene istediğini yapabilmesi şartıyla Marsyas ile bir yarış yapmaya karar verdi.

Apollon'un arkadaşları olan Musa'lar ve Phrygia (Fyrigia) kralı Midas yarışmada hakem oldular.

Apollon gitarı ile çok güzel şarkılar çalarak ortalığı inletti. Marsyas da flütü ile ondan geri kalmayarak çok güzel şarkılar çaldı. Hakemler tereddüt ediyorlardı. Bunun üzerine Apollon Lir'ini eline aldı.

Okadar güzel o kadar hoş şarkılar çaldı ki dağlar taşlar heyecandan titrediler. Marsyas Apollon gibi çalamayacağını itiraf etmek zorunda kaldı. Apollon anlaşma gereği Marsyas'ı ölümle cezalandırdı.

Yarışma sırasında Marsyas'ın tarafını tutarak onun daha iyi çaldığını iddia eden Midas'a da ceza verdi. Onun kulaklarının iyi işitmediğini söyleyerek insanlara özgü kulakları ona uygun görmedi ve Midas'ın kulaklarını uzatarak eşek kulaklarına çevirdi.

Midas kulaklarından öyle utanıyordu ki sürekli başında bir kalpakla dolaşmaya başladı. Fakat berberi saçlarını keserken kulaklarını farketmişti. Midas hiç kimseye anlatmama şartıyla berberine yaşamını bağışladı.

Fakat berber bu sırrı içinde saklamakta çok zorlandı. Birilerine söylemezse patlayacağını düşünüyordu, diğer yandan söylediği taktirde Kral'ın kendisini öldürmesinden korkuyordu. Sonunda bir gün daha fazla dayanamayarak ıssız bir yerde bir çukur açtı, ve oraya eğilerek yavaşça "Haberiniz varmı, Kral Midas eşek kulaklıdır" diye fısıldadı.

Bunu söyleyince üzerinden büyük bir yük kalkmış gibi oldu ve rahatladı. Fakat kazdığı çukurun yanındaki kamışları hesaba katmamıştı. Kamışlar rüzgarla sallandıkları zaman "Midas'ın kulakları eşek kulakları, Midas'ın kulakları eşek kulakları" diye sırrı her tarafa yaydılar.


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
2 Haziran 2009       Mesaj #2
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Kral Midas ve Kulakları
MsXLabs.org & Temel Britannica
Sponsorlu Bağlantılar

Eski bir Yunan söylencesine göre Frigya Kralı Midas şarap tanrısı Dionysos'a yardım eder; bu yardımın karşılığında Dionysos, krala ne dilerse vereceğini söyler. Midas da dokunduğu her şeyin altın olmasını diler ve dileğinin gerçekleştiğini görünce baştan çok sevinir.
Kral Midas'ın yemek için elini dokunduğu ekmek altın olur. Dudağını değdirdiği şarap altın külçesine dönüşür. Kral, sonunda dile­ğinden vazgeçerek Dionysos'a bir daha yakarır. Tanrı da ona Anadolu'da bugünkü Sart yakınlarındaki Paktolos Irmağı'nda yıkanma­sını söyler. Midas söyleneni yapar ve büyü bozulur. O günden sonra ırmağın kumu altın olur.
Midas'la ilgili bir başka söylenceye göre de tanrı Pan ve Apollon arasındaki bir müzik yarışmasında yargıçlık yapan Midas, ödülü Pan'a verir. Buna çok içerleyen Apollon kralın kulaklarını eşek kulağına çevirir. Midas eşek kulaklarını bir başlığın altında gizlediğin­den bu sırrı berberi dışında hiç kimse bilmez. Sonunda, sırrı saklamaya daha fazla dayana­mayan berber, toprağa bir delik kazar ve içine eğilerek sırrı fısıldar. O anda deliğin çevresin­de büyüyen sazlar rüzgâr estikçe "Midas'ın kulakları, eşek kulakları" diye dile gelerek Midas'ın sırrını bütün dünyaya duyururlar.
Güngör Dilmen'in Midas söylencesinden esinlenerek kaleme aldığı bir üçleme olan Midas'ın Kulakları, Midas'ın Altınları ve Mi­das'ın Kördüğümü adlı tiyatro oyunları vardır.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
25 Aralık 2015       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Kral Midas ve Kulakları

Ad:  Kral Midas ve Kulakları.jpg
Gösterim: 495
Boyut:  32.3 KB

Benzer Konular

14 Kasım 2016 / Misafir Tarih
24 Aralık 2015 / Misafir Siyaset ww
18 Mart 2009 / ThinkerBeLL Taslak Konular
13 Şubat 2013 / _EKSELANS_ Turizm
11 Eylül 2011 / Daisy-BT Siyaset ww