Arama

Aynalı Teke Efsanesi

Güncelleme: 18 Aralık 2011 Gösterim: 3.368 Cevap: 0
ocean97 - avatarı
ocean97
Ziyaretçi
18 Aralık 2011       Mesaj #1
ocean97 - avatarı
Ziyaretçi
Hanife köyün en güzel kızlarındanmış öyle güzelmiş ki köyümüzde ondan güzel bir gelinlik kız daha çıktığına bugüne dek şahit olmamış..Aynalı demesinin sebebide kendide bilirmiş güzelliğini ve cebinde ayna taşırmış diğer kızlara nazire, erkeklerede cilve osun diye.. Her sabah kalkar kakmaz ocağına en taze dalları kesmeye gidermiş.Hanife dönüşte yükünü omuzundan bırakmış köy çeşmesinin başında yüzünü yıkar ve çıkartırmış aynasını seyredermiş kendisini... Köyün oğlanları Hanife yüzünden işten güçten kalırlarmış hep..Akşamları anaları kazarmış oğlanların.. Oğlanlar yanaşmaya korkarlarmış Hanife'ye yollarını gözlerelermiş.

Sponsorlu Bağlantılar
İstiyeni çokmuş Hanife'nin hatta cıvar köylerden kasabalardan gelirlermiş. Babası her seferinde daha oğlak büyümedi dermiş hele büyüsün..Bunun manası kızımız gelinlik çağda değil anlamıma gelirmiş. hanife canı gibi baktığı oğlağını her sabah besledikten sora ne yapar ne eder bir güzel yıkarmış oğlağıda onun gibi güzel olsun diye..O da öyle alışmış ki nereye gitse arkasından bağrırmış..
Göze gelen nazara gelir elbette Hanife'de göze gelmiş bir gün cıvar köylerden bir zengin ağa göz koymuş köyün Hanifesine..Öyle sevdalanmış ki dünür üstüne dünür göndermiş evine,babası her seferinde oğlak küçüktür der. vazgeçmek nedir bilmeyen ağa sürekli rahatsız etmeye başlamış. ağanın üç karısı varmış.hanifenin babası kıyamazmış hep onu korurmuş...Hanifenin abileri tuturmuş verelim kardeşimizi bu ağaya diye,Hiç olmazsa ömür boyu zengin yaşayacaklar köyde..Hanife çok ağlamış kıyamamış babası ama ne etsin cümle akraba bu servet kaçmaz diye gözünü boyamış babasının..ve sözlemişler Hanife'yi bir gece.. Hanife ağlamış sızlamış ama nafile..

Düğün sabahı vardıklarında oğlağını kesmeye abileri işte o bıçağın boğaza uzandığı an herkezin önünde atlamış bıçağın önüne ortalık kan gülüne dönmüş. O an Hanife oracıkta can vermiş tüm köyü saran o bağırtılar arasında kaçmış gitmiş Hanifenin oğlağı..O Hanifenin elleriyle beslediği oğlak yaşar olmuş kimse dokunamamış bu olaydan sonra.. Herkes korkmuş bu sonradan yaban olanla çevresine kattığı dağ keşileriyle yaşar olmuş Aynalı.. Evet Aynalı demiş on abizim buranın insanı dağa sorulur olmuş Aynalı..

Hanife'nin ve Aynalının hikayesi dert olmuş anaların babaların yüreğine çünkü ne zaman kız evlendirmeye kalsalar kızlar korkutmuş anaları babaları..Verirseniz beni o adama atarım kendimi bıcağın önüne diye..
Ağa aylarca dağ tepe aramış Aynalıyı bulmuş ve vurmuş sürüden başkalarını ama hep kaçmış aynalı..Ama bir gün gelmiş karşı karşıya gelmişler ağayla Aynalı, ağa bastıkça çiftedeki kurşunları Aynalı bir o taşa sekmiş bir bu taşa ve ağanın kurşunu kalmayınca vurmuş boynuzlarını ağanın üstüne.. İşte o gün Ağanın cesedini getirip atmışlar köy meydanına ormancılar ve şöyle demişler bir sürü teke ölüsü vardı civarda ama Aynalı yine o dağın başında tek başına dikilip duruyordu...

O günden beri Aynalı efsane olmuş etrafındaki tekelerin periler olduğuna inanılır koruduğunu düşünürler Aynalıyı..Aynalı hala yaşar görenler olur arada sırada..Bir tekenin kaç yıl ömrü vardır bilinmez ama Aynalı'yı görmek istiyenler çıkarlarsa dağın başına göreceklerdir her daim...

Benzer Konular

1 Ağustos 2015 / Safi X-Sözlük
17 Haziran 2010 / Breath Rüya Tabirleri
19 Haziran 2015 / Mira Edebiyat tr
19 Haziran 2015 / Mira X-Sözlük