Arama

Ege Bölgesi Tarım ve Hayvancılık

Güncelleme: 26 Kasım 2016 Gösterim: 92.779 Cevap: 1
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
23 Ağustos 2009       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi

Ege Bölgesi Tarım ve Hayvancılık



Sponsorlu Bağlantılar

Tarım


Ege Bölgesi’nde nüfusun çoğunluğu iklim toprak koşulları ve ulaşım kolaylıklarının da elverişliliğiyle geçimini tarımdan sağlar. Ege bölümünde Akdeniz iklimine uygun bazı bitkiler (zeytin,üzüm, vb.) ağır basar. Ege bölümünden, İçbatı Anadolu bölümüne geçildikçe, tarımın niteliği değişir; tahıl ekimi artar ve hayvancılık geçimde daha önemli yer tutar. Tahıl ekiminde buğday başta gelir, onu arpa ve mısır izler. Buğday özellikle Afyon ve Denizli’de üretilir bu illeri İzmir, Aydın ve Muğla izler. Arpa ise Afyon ve Manisa illerinde, mısırın da başlıca ekim alanı Manisa’dır. Pirinç ekimine ovalarda az miktarda yer verilir. Bölgede yaş ve kuru sebze üretimine de önem verilir. İklim koşulları uygun olduğu için, turfanda sebze (domates, fasulye vb.) yetiştirilerek öbür bölgelere yollanır. Soğan ve patates ekimi yaygındır; baklagillerden en çok nohut ekilir. Kavun ve karpuz üretimi de yaygın biçimde yapılmaktadır.

Bölgede yatiştirilen sanayi bitkileri arasında tütün, pamuk, susam, keten ve şekerpancarı baş sıralarda yer alır. Edrmit Körfezi kıyıları yağ zeytini üretimi kesir ağaç sayısı bakımından başta gelir bakımından önemlidir. Üzüm bağlarına da bölgenin her yerinde rastlanır. Üzüm ayrıca şarap ve pekmez yapımında da kullanılır. Kuru üzüm İzmir yöresinde, kış soğuna dayanamayan incir ise kıyı kesimlerde yetişir. Ülkemizdeki incir ağaçlarının yaklaşık olarak %81’i Ege Bölgesi’ndedir. Turunçgiller bölgenin özellikle güney kesiminde yetişir; Bodrum’da mandalina; Aydın ve Nazilli arasında portakal yetişir.

Hayvancılık

Ad:  Hayvancılık.JPG
Gösterim: 23451
Boyut:  40.8 KB

Ege bölgesinde hayvancılık çok gelişmemiştir. Üstelik yakın dönemde otlakların daralması nedeniyle, hayvan sayısında azalma gözlenmektedir. Kıyı kesimde daha çok kıl keçisi, tiftik keçisi ve koyun, iç kesimlerde sığır ve manda besiciliği yaygındır. Balıkçılık ise eski önemini kaybetmiştir özellikle İzmir Körfezi’nin sularını pis olmasından dolayı. Yine eski önemini yitirmiş olmakla birlikte Bodrum kıyılarında sünger avcılığı yapılmaktadır.

Ege Bölgesi’nde hayvancılığın bölge ekonomisine kat­kısı fazladır. Bölgenin iç kesimlerinde küçükbaş hay­vancılık, büyük kentlerin çevresinde kümes hayvancılı­ğı, ahır ya da besi hayvancılığı gelişmiştir. Arıcılık faaliyeti geniş ölçüde Muğla’da kızılçam orman­larının yaygın olduğu sahalarda yapılır. Bölgede doğal balıkçılığın yanında kültür balıkçılığı da giderek önem kazanmaktadır. Özellikle İç Batı Anadolu’da küçükbaş hayvancılık gelişmiştir. Menteşe yöresinde arıcılık,Kıyılarda balıkçılık ( Bodrum-Marmaris kıyılarında sünger avcılığı da yapılır), Büyük kentler çevresinde (İzmir-Manisa-Denizli) kümes hayvancılığı Şeker fabrikaları ile büyük kentler çevresinde büyükbaş hayvancılık yapılmaktadır.

Otlaklar daha çok İç Batı Anadolu’da görülür. Bölgenin kıyı kesiminde besi hayvancılığı, İç Batı Anadolu Bölümü’nde dağlıç ve sakız ırkı, İç Batı Anadolu platolarında karaman ırkı koyun yetiştirilir. Özellikle maki alanlarında kıl keçisi yetiştiriciliği önem taşır Menteşe Yöresi’nde arıcılık gelişmiştir Kümes hayvancılığı son yıllarda gelişme göstermiştir. Ayrıca doğal balıkçılığın yanı sıra kültür balıkçılığı da yapılır.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Son düzenleyen Baturalp; 26 Kasım 2016 16:24
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
30 Eylül 2010       Mesaj #2
Mira - avatarı
VIP VIP Üye

Tarım

Ad:  ege-tarim-urunleri.JPG
Gösterim: 31254
Boyut:  51.2 KB

Bölgenin batısında bulunan verimli tarım alanlarında iklim şartları da elverişli olduğu için ticari tarım ürün çeşitliliği fazladır. Yetiştirilen ürünler;
  • Zeytin (%58): Bölgenin batısındaki çöküntü ovaları ve kenarlarında tarımı yapılabilmektedir. En fazla Edremit-Ayvalık-Burhaniye çevresinde yoğunluk kazanmıştır.
  • Üzüm (%40): Manisa, İzmir ve Denizli çevresinde üretilen çekirdeksiz üzümler kurutulmaktadır. Önemli ihracat ürünümüzdür.
  • Haşhaş (%86): Devlet kontrolünde Afyon başta olmak üzere , Uşak, Kütahya, Denizli ve son olarakta Manisa’nın bazı ilçelerinde tarımı yapılmaktadır.
  • Tütün (%55): Bölgenin batısında Manisa, İzmir, Aydın, Muğla, Denizli çevrelerinde tarımı gelişmiştir.
  • İncir (%82): En fazla Aydın çevresinde (B.ve K.Menderes ovalarında) tarımı yapılmaktadır.
  • Pamuk (%39): Bölgenin batısındaki bütün çöküntü ovalarında tarımı yapılmaktadır.
  • Patates: İzmir-Ödemiş çevresinde yoğun olarak tarımı yapılır.
  • Turunçgiller (%11):Bölgenin batısında İzmir’e kadar olan güney kıyılarında tarımı yapılır. Ayrıca iç kesimlere kadar (150-200 km) da sokulabilmektedir. Sebebi dağların denize dik olmasıdır.
  • Sebze (%20): Bölgenin batısında kışların ılık geçmesinden dolayı seracılık faaliyetleri ile sebze üretimi bütün yıl yapılabilmektedir.
  • Susam (%24): Batıdaki çöküntü ovalarında tarımı yapılabilmektedir.
  • Buğday (%10): Bölgenin her yerinde buğday yetiştirilebilmektedir. Ancak daha çok İç Batı Anadolu Bölümünde tarımı gelişmiştir.
  • Arpa (%14): Tarımı daha çok iç kesimlerde gelişmiştir.
  • Ş.Pancarı (%11): Afyon , Uşak, Kütahya çevresinde tarımı gelişmiştir.

Sponsorlu Bağlantılar

Hayvancılık

  • Büyük kentler çevresinde (İzmir-Manisa-Denizli) kümes hayvancılığı, Muğla, Aydın, İzmir, Manisa çevresinde.
  • Arıcılık, kıyılarda balıkçılık (Bodrum-Marmaris kıyılarında sünger avcılığı da yapılır). Menteşe yöresinde kıl keçisi yetiştiriciliği gelişmiştir. Ayrıca şeker fabrikaları ile büyük kentler çevresinde büyükbaş hayvancılık, iç kesimlerde de koyun yetiştiriciliği gelişmiştir.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Son düzenleyen Baturalp; 26 Kasım 2016 16:25

Benzer Konular

17 Kasım 2016 / Misafir Türkiye Coğrafyası
1 Mart 2012 / Mira Türkiye Coğrafyası
24 Kasım 2016 / Mira Türkiye Coğrafyası
23 Ağustos 2009 / Misafir Türkiye Coğrafyası
23 Ağustos 2009 / Misafir Türkiye Coğrafyası