Kuru FasuLye :
HaşLarken suyu az koyuLmaLı ve çok kısık ateşte pişiriLmeLi. Ara sıra kaynamayı durdurmak için çok az soğuk su iLave edebiLirsiniz.
YeşiLLik AyıkLarken :
Kök tarafını keserek, yaprakLarı teker teker ayırın. BuzLu suda ı5 dakika bekLetin. Bu sayede yeşiLLikLer hem kıtırLaşacak hem de kumLarı dibe çökecektir.
Domatesin KabukLarını Soyarken :
DomatesLeri soymadan ı - 2 dakika kaynar suda bekLetirseniz, kabukLarın çok koLay soyuLacağını göreceksiniz.
SaLamLar Çok Taze :
Bütün saLam aLdınız ve hemen tüketemeyeceksiniz, saLamın açık kaLan tarafına ince bir diLim Limon kesip koyun. SaLamLarı buzdoLabından çıkardığınızda hiçbir kuruLuk göremeyeceksiniz.
Hoş KokuLu BitkiLer :
SaLataLarda kuLLandığınız nane, fesLeğen, kekik, maydanoz, dereotu gibi bitkiLerin aromaLarını muhafaza etmeLerini istiyorsanız, yıkayıp kuruLadıktan sonra üzerine birkaç damLa zeytinyağı dökerek, cam bir kavanoza koyun, ağzını sıkıca kapatın.
BaharatLar ve Sos
KLasik Limon sosun içine kuru nane veya fesLeğen iLave edersiniz, daha LezzetLi bir tat eLde edersiniz.
Soğan Soyarken :
GözLerinizin yanmasını istemiyorsanız, soyduğunuz soğanLarı sirkeLi suya koyunuz.
SaLata BöyLe Daha GüzeL :
KuLLanacağınız maLzemeLeri yıkadıktan sonra mutLaka kuruLayın. SaLatayı bekLetmeden tüketin ve eğer bekLemek zorundaysanız sosunu mutLaka servis etmeden önce üzerine dökün.
PatLıcan Kuruturken :
KurutuLmuş patLıcandan yapıLan doLmanın tadına doyum oLmaz. PatLıcanLarı kurutmak için, önceLikLe içini çıkarın. PatLıcanLarın kabukLarını 5 dakika kaynar suda haşLayın. Daha sonra 65 - 7o derece sıcakLıktaki fırına koyun. BöyLece her mevsim mutfağınızda patLıcan buLabiLirsiniz.
Pörsüyen SebzeLer İçin :
YeşiL sebzeLer doLapta bekLettiğinizde dahi, bir süre sonra pörsür. Oysa, pörsüyen sebzeLeri kuLLanmadan önce, Limon suyu iLave ediLmiş soğuk su doLu bir kapta bir saat bekLetirseniz, çok daha taze görünmesini ve LezzetLi oLmasını sağLarsınız.
Tuz Yerine Limon :
SağLığınız nedeniyLe ya da kiLo probLeminiz yüzünden yemekLerde tuz kuLLanmanız yasakLandı... Fakat siz tuzsuz yemekten bir tat aLamıyorsunuz! O haLde, yemeğe birkaç damLa Limon suyu damLatıp öyLe yiyin. BöyLece hem yemeğinizi tatLandırmış, hem de sağLığınızı korumuş oLursunuz.
Tahta KapLarı KuLLanırken :
ÖzeLLikLe saLataLar için kuLLanıLan tahta kapLar, masaya ayrı bir şıkLık katar. Fakat, bu tahta kapLarı suyun içinde bırakırsanız, yıpranıp çatLar. Bunun için, kuLLandıktan sonra hiç bekLetmeden hemen yıkayıp, kuruLayın. TahtaLarın bozuLmasını önLemiş oLursunuz.
Patates ve Soğan ÇimLenirse :
FiLizLenen patatesLeri yememek gerekir. Bu nedenLe fiLizLenen patates ya da soğanLarı diğerLerinden ayırmaLısınız; çünkü bu durum, diğerLerinin de çok çabuk fiLizLenmesine neden oLur.
Tencerenizi ParLatın :
ALüminyum tencereLerinizin içi karardığında, LimonLu suyLa doLdurun ve ı5 dakika kaynatın. BöyLeLikLe hem karartıyı yok etmiş hem de tencerenizin ışıL ışıL parLamasını sağLamış oLacaksınız.
Soğan Soyarken :
Soğan soyarken gözLerinizin yanmasından şikayetçiyseniz, size pratik bir önerimiz var! Soğanın kabuğunu soyduktan sonra ortadan ikiye böLün. Bir kağıt peçetenin içine koyarak 1 dakika kadar ısıtın. GözLerinizin yanmadığını göreceksiniz.
KurutuLmuş SebzeLer :
KurutuLmuş sebzeLeri sakLamanın en iyi yoLu, havası kuru oLan bir yerde bez torbaLarda muhafaza etmektir. Eğer kutuLarda ya da kavanozda sakLamaya kaLkarsanız, çok çabuk küfLenecek ve kuLLanıLmaz haLe geLecektir.
Bakır KapLar :
Sebze yemekLerini hiçbir zaman bakır kapLarda bırakmayın. Sebzenin asidi bakır kabın yeşiLLenmesine yoL açar ve zehirLenmeLere sebep oLabiLir.
SebzeLerin Suyu :
SebzeLeri haşLadığınız suyunu dökmeyin. BoL vitamin içeren haşLama suyunu çorbaLarda kuLLanabiLirsiniz.
TefLonLarın TemizLenmesi :
Yemek yaparken kuLLandığınız tefLonLarın temizLenmesi bir hayLi zordur. Bunun için 1 bardak suya 2 çorba kaşığı karbonat ve yarım bardak sirke koyun. İyice karıştırdıktan sonra tefLonun içine dökün ve 1o dakika kaynatın. Sonra yıkayıp duruLayın.
Pişmiş YiyecekLer :
Pişirdiğiniz yiyecekLeri soğutmadan buzdoLabına koymayın. Sıcak konan yiyecekLer doLabın ısısını yükseLtip, diğer yiyecekLerin bozuLmasına yoL açabiLir. Ayrıca buharLaşma yapması buzdoLabının da ömrünü kısaLtır.
SoğanLarın Rengi :
C vitamini yükLü soğanLar, sofraLarımızın vazgeçiLmez yiyeceğidir. Ama unutmayın, kırmızı soğan en çok saLatada, sarı soğan tencere yemekLerinde, beyaz soğan sos ve çorbaLar için çok daha uygundur.
Çorbanın Sırrı :
Yoğurt çorbasına yoğurt, pirinç piştikten sonra ekLenmeLi ve hemen ateşten aLınmaLıdır. FazLa pişerse çorbanın tadı ekşir.
BakLagiLLerde Tuza Hayır :
BakLagiLLeri haşLarken, tencereye asLa tuz atmayın. Tuz, kabukLarı sertLeştirerek pişme süresini uzatacaktır. Ayrıca kabuğunda buLunan toksinLeri yok etmek için önce hızLı, sonra orta ateşte pişiriLmesi uygundur.
ÇorbaLar ŞenLeniyor :
KonukLarınıza çorba ikram edecekseniz, tost ekmeğini, kaLıp veya bıçakLa şekiL verere kesin. Tereyağında kızartarak ekmekLeri hazırLayın.
Karnabahar Kokusunu Sevmiyorum!
ÖyLeyse, haşLama suyuna bir adet kabukLarı soyuLmuş soğan atmayı deneyin.
FasuLye Konservesi Kokuyor!
Açtığınız haşLanmış fasuLye konservesinde bir koku veya hoş oLmayan tat varsa, hemen atmayın. BoL soğuk suda yıkadıktan sonra 2 - 3 dakika kaynar tuzLu suda bekLetin.
Çorbanın Yağı FazLaysa...
Yaptığınız çorbanın yağı fazLaysa üzüLmeyin. 1 - 2 maruL yaprağı veya buz parçası koyarak fazLa yağını aLabiLirsiniz