Arama

Köpeğiniz için Pratik Bilgiler

Güncelleme: 14 Aralık 2008 Gösterim: 13.946 Cevap: 3
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
23 Ekim 2008       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Köpeğiniz için Pratik Bilgiler

Sponsorlu Bağlantılar

DERİ:


· Köpeginizi insan sampuanlariyla yikamayiniz.
· Köpeginizi en sik ayda bir kez yikayiniz.
· Kedinizi çok kirlendigi zaman yikayiniz.
· Köpek ve kedinizin dis parazit mücadelesini düzenli olarak veterinerinize yaptiriniz.
· Beslenme konusunda veterinerinize danisiniz.
· Düzenli olarak kedi ve köpeginizi tarayiniz.
· Kedi ve köpeginizi deri problemi olan diger hayvanlardan uzak tutunuz.
· Hayvaninizin derisi ve tüyündeki degisiklikler konusunda veterinerinize danisiniz.
· Hayvaninizin direkt günes isigindan faydalanmasini saglayiniz.


TIRNAK:


· Köpeginizi düzenli olarak yürüyüse çikariniz.Tirnaklarinin dogal olarak asinmasi onun için en iyisidir.
· Kedinizin tirnaklarini "törpülemesi"için sert bir zemin saglayiniz, bunu kendiniz hazirlayabilir veya hazir olarak alabilirsiniz.
· Köpeginizi senede en az iki kez parmak aralari dahil tras ettiriniz (uzun tüylü irklar için).
· Her yürüyüstten sonra köpeginizin parmak aralarini ve tirnaklarini kontrol edip temizligini yapiniz.
Bunu yaparken kesinlikle yapay temizlik malzemeleri kullanmayiniz.


KULAK:


· Köpeginizin kulaklarinin içine kesinlikle su kaçirmamaya özen gösteriniz.
· Aracinizda giderken köpeginizin açik camdan disari bakmasini engelleyiniz.
· Herhangi bir kulak probleminde veterinerinerinize danismadan müdahalede bulunmayiniz.
· Uzun tüylü irklar için kulak tüylerini kisa kestirmeye özen gösteriniz.
· Cocker gibi uzun ve sarkik kulakli irklar için kesinlikle özel su kaplari edininiz ve kulaginin islanmasini engelleyiniz.
· Köpeginizin beslenmesinde veterinerininize danisiniz.
· Özellikle otluk alanda gezindikten sonra kulagini kontrol ediniz.("pisipisi otlari" vs.)
· Kulak problemi olan hayvanlardan kedi ve köpeginizi uzak tutunuz.
· En çok 6 ayda bir kedi ve köpeginizin kulaklarini veterinerinize kontrol ettriniz.


GÖZ:


· Köpeginizin trasinda (uzun tüylü irklar için) göz etrafini iyice açtiiniz.
· Aracinizda giderken köpeginizin açik camdan disari bakmasini engelleyiniz.
· Göz problemleri için veterinerinize danismadan müdahalede bulunmayiniz.


DİŞ:


· En çok alti ayda bir düzenli olarak veterinerinize dis kontrolü için gidiniz.
· Kesinlikle uygun olan kuru mamayi kullanmaya özen gösteriniz. · Köpeklerinize sekerli, yumusak, bakteri üremesine uygun, yiyecek vermeyiniz.
· Agiz kokusu olan köpek ve kedinizi hekiminize gotürünüz.

HerHangiBiri - avatarı
HerHangiBiri
Ziyaretçi
21 Kasım 2008       Mesaj #2
HerHangiBiri - avatarı
Ziyaretçi
Köpeğinize bunları asla yedirmeyin


Sponsorlu Bağlantılar

Çikolata: Köpekler için tehlikeli iki madde içerir. Biri theobromin, diğeri kafein. Köpekler için son derece tehlikeli olan bu maddeler, insan için üretilmiş tüm çikolata çeşitlerinde bulunur. Bitter ve koyu kıvamlı çikolatalarda daha da fazla miktarda var. Yaklaşık 60 gram kadar bir bitter çikolata, 10 kilogramlık bir köpeği zehirleyecek miktarda teobromin içerir. Bu maddelerin tüketilmesi ishale, kusmaya, titremelere, sinir sistemi problemlerine, nöbetlere, kalp rahatsızlıklarına ve hatta ölümle sonuçlanabilen sorunlara yol açabilir. Genel prensip olarak köpekler için özel hazırlanmış ve teobromin içermeyen ödül çikolataları dışındaki tatlıları köpeklerinize yedirmemelisiniz.

Soğan ve Sarımsak: Çok miktarda tüketildiğinde hemolitik anemi olarak adlandırılan türde bir kansızlığa yol açar. Çok çok az miktarda sarımsak zararsız, hatta bazen köpeklerde iştahı açma açısından faydalı olarak kabul edilebilir. Soğan ise sarımsağa göre köpekler için daha da tehlikelidir. Bu nedenle köpekleri az miktarda bile olsa soğan ve soğanla pişirilmiş yiyeceklerden uzak tutmak gerekir.

Yaş ve kuru üzüm: Sebebi henüz tam olarak bilinmemekle birlikte, üzüm hem yaş hem de kuru olarak yedirildiğinde köpeklerde zehirli olabilmekte. Üzümden kaynaklanan zehirlenmelerde köpeklerde uyuşukluk, kusma, ishal ve böbrek yetmezliği belirtileri gözlenmekte. Kuru üzüm ise bu açıdan daha büyük bir potansiyel zehirlenme riski.

Alkol ve alkollü yiyecek-içecekler: Köpeklerde alkolün emilimi çok hızlı olur. Bu nedenle alkol ve alkol içeren içecek ve yiyecekler ciddi zehirlenmelere, kalp problemlerine, nöbetlere, vücut ısısının düşmesine, böbrek tahribatına, bazen de koma ve ölüme yol açabilmekte.

Sığır, koyun ve tavuk kemikleri ve balık kılçıkları: Yutulduğu taktirde köpeklerde sindirim sisteminde ciddi tahribatlara ve bağırsaklarda yırtılmalara neden olabilir. Bu nedenle tüm kemik türlerini evcil hayvanlarınızdan uzak tutmalısınız.

Çiğ balık: İçerdiği tiaminaz enzimi nedeniyle köpeklerde B1 vitamini (tiamin) eksikliğine bağlı sorunlara yol açabilmekte. Özellikle düzenli ve uzun süreli olarak çiğ balık yiyen köpeklerde sinir sistemi ile ilgili ciddi hastalık tabloları karşımıza çıkabilmekte ve tiaminaz enzimi çok miktarda tüketildiğinde ölüme yol açabilmekte. Pişmiş balık bu tarz bir tehlike içermemekte.

Çiğ yumurta: Çiğ yumurta akının içinde bulunan avidin maddesi, vücutta B7 vitamininin (biotin) emilimini azaltmakta ve yetersizliğine neden olmakta. Bu durum ciddi deri ve tüy problemlerine yol açabilmekte. Bir diğer nokta, çiğ yumurtada salmonella olarak adlandırılan mikro organizmaların da enfeksiyon etkeni olarak bulunabileceği ve köpekleri hasta edebileceği.

Patates ve domates: Fazla miktarda tüketildiğinde içerdiği oksalatlardan dolayı sindirim sistemi, sinir sistemi ve idrar yollarında sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Domatesin yaprakları, dalları ve kökleri sadece köpekler için değil insanlar için de zehirli olabilir. Yeşil ve ham domatesler ile patates kabukları da köpeklere yedirilmemeli.

Çay, kahve ve kakao: Ksantin, kafein ve teheofilin gibi sinir sisteminde, idrar yollarında ve kalp kasında problemlere yol açan maddeler içerirler.

Ksilitol: İnsanlar için hazırlanan diyet ürünlerde bulunan bir madde olan ksilitol, köpeklerde kan şeker düzeyinin ani olarak düşmesine, depresyon ve koordinasyon bozukluğu gibi sinirsel belirtilere yol açabilir. Hızla tedavi edilmezse ölüme neden olabilir.

Ceviz ve makadamia fındığı: Zehirlenmelere yol açabilmekte.

Meyve çekirdekleri: Zehirli maddeler içerebilmekte. Ayrıca erik ve şeftali çekirdekleri gibi büyük çekirdekler, sindirim sistemi problemlerine ve özellikle tıkanmalara yol açabilir.

Mantar türleri: Köpeklerde özellikle yabani mantar türleri karın ağrısı, böbrek ve karaciğer harabiyetleri, kusma, ishal, kasılma, koma ve ölümle sonuçlanan zehirlenmelere neden olabilmekte.

Kedi maması: Çok fazla protein ve yağ içerdiği için uzun süre tüketildiğinde köpeklerde beslenme hastalıklarına yol açabilir.

Sucuk, salam, sosis, pastırma: Fazla miktarda baharat, sodyum, protein ve yağ içerdiği için çok miktarda tüketildiğinde köpeklerde ani sağlık sorunlarına yol açabilir.

Süt ve sütlü besinler: Çoğu kez laktozu tolere edemeyen köpeklerde sindirim sistemi problemlerine ve ishale yol açarlar. Sütü sulandırmak bu sorunu ortadan kaldırmaz. Köpeğinize sütlü bir şeyler vermek isterseniz az miktarda yağsız ve kaymaksız düz yoğurt verebilirsiniz.

Bebek mamaları: Özellikle yavru köpeklerin beslenmesinde kullanılması ciddi sağlık sorunlarına ve yetersizliklere yol açabilmekte.

Trabzon hurması: Bağırsak tıkanmalarına ve ishale neden olabilmekte.

Küçük Hindistan Cevizi (muskat - hintcevizi): Zehirlenmelere ve ölüme neden olabilmekte. Bunlara ilave olarak fazla tuzlu yiyecekler vücuttaki elektrolit dengeyi bozarken, şekerli gıdalar köpeklerde şeker hastalığına, diş problemlerine ve kilo almaya neden olabilmekte.

Karaciğer: Fazla miktarda karaciğer yedirilmesi A vitamini zehirlenmesi yapabilir.

Küflü, bayat gıda: Komaya sokabilir, ölümüne sebep olabilir.

Sofra artıkları: Uzun vadede ciddi beslenme yetersizliklerine ve metabolizma hastalıklara neden olabilmekte.

DİKKAT YÜZDE 10’U GEÇMESİN

Köpeklere zararlı olmayan yiyecekleri, veteriner hekiminiz tarafından formüle edilmiş ev yapımı mamalar ya da ticari köpek mamalarının dengesini bozmayacak kadar az miktarda vermelisiniz. Diğer yiyeceklerden köpeğinize verirken genellikle köpeğinizin günlük mama tüketim miktarının yüzde 10’unu aşmamaya dikkat etmelisiniz.
Son düzenleyen Safi; 9 Aralık 2015 23:53
HerHangiBiri - avatarı
HerHangiBiri
Ziyaretçi
24 Kasım 2008       Mesaj #3
HerHangiBiri - avatarı
Ziyaretçi
Pire kontrolü ve pire önleme

Evcil hayvanlarımıza bulaşan pireler ile mücadele birden fazla adımdan oluşmaktadır. Yetişkin pireler zamanlarının çoğunu hayvanların üzerinde geçirirler. Yumurta ve larva halindeki pireler ise daha çok çimen, halı, kilim, yatak gibi alanlarda bulunurlar.

Kediniz ya da köpeğiniz üzerinde yakaladığınız her bir pire, evinizde ya da bahçenizde yüzlerce yumurta olduğunun göstergesidir. Bu nedenle kökten bir çözüm düşünüyorsanız, pire ile mücadelede sadece evcil hayvanınızı değil, çevrenizi de göz önüne almanız gerekecektir.

Başarılı bir pire ile mücadele süreci aşağıdaki adımları kapsar:

1. Kapalı alandaki pirelerin bertaraf edilmesi
2. Açık alandaki pirelerin bertaraf edilmesi
3. Evcil hayvan üzerinden pirelerin temizlenmesi
4. Yetişkin olmamış pirelerin gelişiminin engellenmesi

Pire kontrol ürünlerinin içerisinde gelişmemiş, yavru pirelerin gelişimini engelleyen kimyasallar, böcek gelişim düzenleyicileri ve bunların bileşimleri bulunmaktadır. Kullanılması gereken ürünler, pirenin türü, yayılma durumu, sayısı, evcil hayvanınızın yaşı, çevre faktörleri, etraftaki diğer hayvanlara ve özel aile ihtiyaçlarına (allerji, astım, yaş gibi) göre değişmektedir.

Kapalı alandaki pireler ile mücadele

Çevresel faktörleri gözardı eden hiçbir pire kontrol programı başarılı olamaz. Kapalı alandaki pireler ile mücadele, elektrikli süpürge ile temizlik, geride kalan yetişkin pirelerin bertaraf edilmesi ve gelişmemiş pirelerin gelişiminin engellenmesi aşamalarını kapsar.
İşe kedinizin/köpeğinizin sıkça vakit geçirdiği, uyuduğu, oyun oynadığı yerleri süpürerek başlayın. Elektrikli süpürge ile temizlik pire yumurtalarının %50'sini temizler. Bu işlemi günde bir sefer yapmanız gerekir. Temizleme işlemi sonrasında kullandığınız toz torbasını plastik bir poşete koyup çöpe atın.

Yetişkin pireler için kullanacağınız ilaçlar her türlü pireye etkili ve yumurta gelişimini engelleyen cinsten olmalıdır. Bu ilaçlar halı tozu, sisleme ve spray tarzı olmak üzere 3 çeşittir.

Sisleme, geniş alanlar için uygun olup, duman/sis şeklinde ilacın pireli bölgelere uygulanması şeklinde kullanılır. Sisleme ve sprayler, ulaşılması güç bölgelere ilacın uygulanmasını kolaylaştırır. Spray ve sisleme için kullandığınız ilaçların insanlara zararlarını inceleyip almanız çok önemlidir. Bu tür ilaçlamalar için veterinerinizden ve profesyonel temizlik firmalarından destek almanız gerekir.

Köpeğinizin kendine ait ir yatağı varsa bunu haftada bir kerz yıkayıp, kuruma sonrasında ilaç ile dezenfekte etmelisiniz.Otomobilinizi, garajınızı ve kedinizin / köpeğinizin sıkça zaman geçirdiği alanları da temizleyip ilaçlama yapmalısınız.

Dış ortamlarda pire kontrolü

Dış ortamların temizliği, ev dışında evcil hayvanınızın zaman geçirdiği alanların temizlenmesi işlemini kapsar. Pireler nemli, sıcak, gölgeli ve organik atıkların oldukları bölgeleri severler. Çöp tenekerliene yakın bölgeler, köpek kulübesi, balkon altları gibi yerler pire gelişimine ve yaşamasına uygun bölgelerdir.

Pire gelişimine uygun bölgelerde öncelikle organik atık (yemek atıkları gibi) var ise bunu temizlemeniz gerekir. Bu durum pirenin yaşam alanını bozacaktır. Pire temizliği için bu bölgelerde sisleme ve sprayleme yöntemlerini kullanabilirsiniz. Bu temizlik çalışması 7 ila 21 gün süresince yapılmalıdır. Kullandığınız ilacın yer altı sularına, akarsu ve derelere karışmayacağını garanti altına almalısınız.

Evcil hayvanınız için pire kontrolü

Evcil hayvanınızı ilaçladıktan sonra ya da pire şampuanı ile yıkadıktan sonra, hala canlı pireler görmeniz normaldir. Pire kontrolü zaman isteyen bir süreçtir. Hayvanınız üzerinde pire tespit ederseniz, temizlemek ve tedavi etmek amacıyla yapabileceğiniz spray, toz pire ilaçlarının kullanılması, ağızdan ilaç verilmesi, pire tasmaları, toz ilaçlar gibi. Pirelerin, bu ilaçları uygular uygulamaz ölmelerini beklemek doğru değildir. Uygulanan ilacın pire tarafından emiliyor olması ile bu süreç tamamlanacaktır.

Hayvanlarımızı pirelerden uzak tutmanın en iyi yolu, pire bulşamasını önlemektir. Düzenli olarak ilaçlarının verilmesi, iç ve dış parazit aşı ve tabletlerinin zamanında verilmesi önemlidir.
HerHangiBiri - avatarı
HerHangiBiri
Ziyaretçi
14 Aralık 2008       Mesaj #4
HerHangiBiri - avatarı
Ziyaretçi
Köpek Eğitiminin Temel Anahtarı Sürü Lideri Olmaktır


yat


Sürü lideri olmak evcil hayvanınızı eğitmek için çok önemlidir. Köpekler doğal hiyerarşik yapıyı takip ettikleri için köpeğinizin eğitime cevap verebilmesi için köpeğiniz üzerinde baskın bir pozisyon oluşturmanız gerekmektedir. Köpekler kendilerini ilişki içerisinde oldukları sürünün ve topluluğun bir üyesi olarak görürler. Sürülerin liderleri vardır ve köpekler doğal olarak kendilerini bu sürü ve liderin gösterdiği yolda ve liderliğin ışığında ilerler. Evcil hayvanların diğer hayvanlar ile iletişimi az olduğundan birlikte olduğu aileyi sürüsünün üyeleri olarak görür. Köpeğin bu doğal içgüdüsü eğitimin kolay olmasında büyük bir etkendir.

Köpek sahipleri sürü mantığı ve liderliği eğitimlerinde rahatlıkla kullanabilirler. Köpeğinize sürününlideri olduğunuzu göstererek sizi izlemesini ve saygı duymasını sağlayabilirsiniz. Bu yüzden söylediklerinizi dinleyip uygulaması daha kolay olacaktır.

Köpek sahibinin sürü lideri olduğunu belli edebilmesi için farklı yollar vardır. Bu teknikler köpeğin aile içerisindeki yerin ve sınırlarını belli edecektir. Ne var ki sürünün lideri olmak köpeğinize istediğiniz her şeyi yaptırabileceğiniz anlamına gelmez. patron olmak lider olduğunuzu göstermez. Uzmanlar, köpeğinizin bilmesi gereken 3 önemli faktör üzerinde durmaktadırlar. Bunlar kararlılık, saygı ve iterasyon.

Eğer kararlılık ve güven içerisinde liderlik ederseniz köpeğiniz de sizin lider olduğunuz fikrine sahip olacak; size saygı duyup itaat edecektir. Sizi sürekli olarak izleyip hareketlerinizdeki değişiklikleri takip edecektir. Bazen hareket ve davranışlarınızdaki tutarsızlıklar, köpeklerin şaşırmasına ve size meydan okumasına neden olur. Köpeğinizde yarattığınız bu şaşkınlık davranış bozukluklarına neden olabilir. Bu nedenle her hareketinizde tutarlı olmanız önemlidir. Bu durum köpek eğitim tasması ve techizatı için de geçerlidir.

Saygı, korku duyulması hissinden farklıdır. Saygı, ödül ve cezanın uygun bir şekilde ayarlanması, köpeğinize adil ve tutarlı davranmanız ile zamanla oturacak bir olduğudur. Hata yaptığında yapmış olduğu hataya göre ceza, ödül verileceği zaman da başardığı işe uygun bir ödül verilmelidir.



Liderliği pekiştirebilmek için süreki olarak köpeğinize ondan üstün olduğunuzu ve lider olduğunuzu belirtecek hal ve davranışları sergilemeniz gerekmektedir. Hiç bir zaman size üstünlük taslayacak hareketler yapmasına izin vermeyin. Yürüdüğünüz zaman önünüzde gitmesine ya da yanınızdan geçip gitmesine izin vermeyin. Dahası, sizi kontrol etmesine izin vermeyin. Bunun yerine sözlerinize uyması için onu kontrol edin.

Benzer Konular

28 Kasım 2014 / NihLe Sağlıklı Yaşam
19 Şubat 2014 / kambis Sağlıklı Yaşam
10 Ekim 2008 / HeliX Taslak Konular
7 Nisan 2007 / RuffRyders Taslak Konular