Arama

Fotoelektrik Etki

Güncelleme: 4 Ağustos 2011 Gösterim: 4.909 Cevap: 2
Miriel - avatarı
Miriel
Ziyaretçi
30 Kasım 2006       Mesaj #1
Miriel - avatarı
Ziyaretçi
Fotoelektrik etki, herhangi bir kaynaktan yayılan ışık, mor üstü (ultraviole) ışın veya başka herhangi bir çeşit elektromanyetik dalganın bir yüzeye (genellikle metal yüzeylere) çarptığında enerjisini elektronlara aktarması ve sonucunda dışarı elektron yaymasıdır. 1905'te Albert Einstein tarafından açıklanmıştır.
Maxwell'in klasik dalga teorisine göre yayılan elektronların enerjisi, çarpan ışığın şiddeti ile orantılı olmalıydı. Ancak gözlemler sonucu yayılan elektronların enerjilerinin ışık şiddetinden bağımsız olduğu ortaya çıkmıştı. Einstein, Planck'ın foton hipotezinden yola çıkarak buna bir açıklama getirmiştir. Buna göre gelen ışık dalga değil, foton adında ve her biri E = hf (h=Planck sabiti, f=ışığın frekansı) enerjisine sahip parçacıklardan oluşuyordu. Bu modele göre ışığın şiddetini artırmak birim zamanda yayılan foton sayısını artırıyor, ancak frekans sabit olduğu sürece her fotonun enerjisi de sabit kalıyordu.
Sponsorlu Bağlantılar
Bu etkinin tam tersi de gözlenebilir. Bir elektron bir yüzeye çarptığı zaman o yüzey'den bir elektromanyetik dalga yayılır. Eğer Enerjinin Korunumu yasasını bu durum için incelersek, şu ilişki ortaya çıkar: Çarpışmadan önceki toplam enerji=Çarpıışmadan sonraki toplam enerji bunu şu şekilde yazabiliriz: Ke+iş=hf Burada Ke, elektronun kinetik enerjisi, hf yayılan dalganın enerjisi, ve iş, maddeye özgü bir sabit olan, elektronu madde'den dışarı atmak için gereken enerji'dir. Bu sabit çoğu zaman çok küçük olduğu için Ke = hf diyebiliriz. Buradaki hf'de, h Planck Sabiti, f ise dalga'nın frekansıdır. Bu formul sayesinde bir elektron bir maddeye çarptığında ortaya çıkan dalganın frekansını, ya da bir dalga bir maddeye çarptığı zaman saçtığı elektron'un kinetik enerji'sini bulabiliriz.
Son düzenleyen Blue Blood; 8 Temmuz 2008 21:50 Sebep: İncelendi.
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
1 Kasım 2008       Mesaj #2
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Işığın birçok davranışı en iyi dalga kuramıyla açıklanabilir; ama Hertz'in elektromagnetik ışınım deneyleri yaparken keşfettiği ve foto­elektrik etki adını verdiği bir olayı bu yoldan açıklamak olanaksızdır. Hertz, metal bir lev­ha üzerine düşen ışığın metalden elektron ko­pardığını fark etmişti; elektronlar eksi elek­trik yüklü olduğundan, elektron kaybeden metal bir artı yük kazanıyordu. Çok geçmeden, mor ışığa tutulan me­tallerin kırmızı ışıktakinden çok daha hızlı bi­çimde elektron saldıkları anlaşıldı. Morötesi ışınım ile X ışınları elektronların bu hareketi­ni iyice hızlandırıyordu. Üstelik ışığın şiddeti elektronların hızını değiştirmiyor, yalnızca metalden kopan elektronların sayısını etkili­yordu.
Bu ilgi çekici olayın açıklamasını Albert Einstein yaptı: Işık, foton denen küçük enerji paketleri halinde salınıyor ya da soğuruluyor-du. Einstein, her paketteki (fotondaki) enerji miktarını bir kuvantum olarak adlandırdı. Bu kurama göre, metal levhadaki bir elektron bir fotonu ya bütün olarak soğurur ya da hiç so-ğurmaz; bir enerji paketini parçalayarak yal­nızca bir bölümünü alması olanaksızdır.
Sponsorlu Bağlantılar
Fotoğraf çekiminde kullanılan ışığın, filmin yüzeyindeki küçük gümüş bromür kristalleri­ni etkilemesi de büyük olasılıkla bir tür foto­elektrik etkidir. Fotonlar biçiminde gelen enerjiyi soğurarak bir değişime uğrayan bu kristaller ile filmin banyo edilmesinde kullanı­lan kimyasal maddeler arasındaki tepkime ışık almamış olan kristallerinkinden farklı olur.
Fotoelektrik etkinin başka bir uygulaması da FOTOSEL maddesinde anlatılmaktadır.


MsxLabs & TemelBritannica

Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
4 Ağustos 2011       Mesaj #3
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Fotoelektrik Olay

Maddenin belirli enerji düzeyindeki elektromanyetik ışınım etkisiyle elektron yayması olayı.

Katılar ancak üzerlerine düşen ışığın dalga boyu belli bir değerden (fotoelektrik eşik) azsa elektron yayarlar. Çoğu katılar elektromanyetik tayfın boşluk ile morötesi ışınım bölgesi arasındaki dalga boyu değerleri için elektron yayarken, bazı metaller (örneğin, sodyum, potasyum, sezyum ve rubidyum), görünür ışık ve morötesi ışınıma yakın bölgelerdeki dalga boyları için elektron yayarlar.

Fotoelektrik olay fotonlarla açıklanır. Her foton bir elektron salar. Elektronların maksimum kinetik enerjisi (E), Einstein'ın fotoelektrik denklemiyle verilir (E = hv - ?). Bu denklemde yer alan h Planck sabiti, v ışınım frekansı ve ? de yüzey "iş fonksiyonu" adı verilen bir enerji değeridir. Bu maksimum enerjili elektronlar, bağlanma enerjisi en zayıf olan elektronlardır. Daha kuvvetli olarak bağlanmış elektronlar daha küçük enerjilerle yayılırlar. Gazlar ve sıvılar da ışık etkisiyle elektron yayabilirler. Gazlarda her atom ya da molekül bir elektron verir ve bu durumda Einstein'ın fotoelektrik denklemindeki iş fonksiyonu yerine iyonlaşma potansiyeli alınır.

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

Benzer Konular

18 Kasım 2009 / _PaPiLLoN_ Psikoloji ve Psikiyatri
24 Şubat 2010 / Daisy-BT X-Sözlük
3 Aralık 2009 / _PaPiLLoN_ Psikoloji ve Psikiyatri
6 Nisan 2009 / ThinkerBeLL Kimya
15 Eylül 2008 / AeraCura Taslak Konular