Arama

Gotik Resim Sanatı

Güncelleme: 30 Temmuz 2009 Gösterim: 15.957 Cevap: 1
king nothing - avatarı
king nothing
Ziyaretçi
30 Temmuz 2009       Mesaj #1
king nothing - avatarı
Ziyaretçi
Fransız resmindeki devrim daha çok Fransa'da çalışmaya gelen bir grup Flaman sanatçının eseri olmuştu. Bu Kuzeyli sanatçıların doğacı eğilimleri Paris, Dijon ve Bourges gibi sanat merkezlerinde gotik sanatın devamıyla kaynaşarak uluslararası gotik sanatın ortaya çıkmasını sağladı.

Sponsorlu Bağlantılar
Prag, Valencia, Milano, Hamburg gibi şehirlerde birden oluşmaya başlayan bu uluslararası üslup, düşsel bir dünya tasarımıyla gündelik hayattan görünümlerin bir arada ele alınışına dayanıyordu. Bu karışım mekân ve hacmin dikkatli bir çözümlenmesiyle çizgisel bir zarafetin de uzlaşmasıydı. Bu ilginç ve hoş karşıtlık Duc de Berry'nin korumasında çalışan Limbourg kardeşler (Pol, Hennequin, Hermann -15. yüzyıl başları) gibi sanatçıların eserlerinde görülür. Les Tres Riches Heures du Duc de Berry adını taşıyan başeserin minyatürleri de bu ressamların eseriydi. Burgundy dükünün ressamları, Beaumetz, Melouel, Bellechose (1400-1444)'un eserleri de benzer özellikler taşırlar.

15. yüzyılın ilk yarısında Flemalleli Usta (Robert Campin). Jan Van Eyck gibi Kuzeyliler ve Masaccio gibi İtalyan ressamları, resim sanatına yepyeni ufuklar açarlarken Fransız ressamları İngiltere-Fransa arasındaki yüzyıl savaşları yüzünden geride kalmış, uluslararası gotik üslubun sınırlarını aşamamışlardı. Fransız resim okulu ancak 15. yüzyılın ikinci yarısında gelişti. Ama yine de Flaman ve İtalyan okullarıyla karşılaştırılabilecek etkinlikte olduğu söylenemezdi.

15. yüzyılın ikinci yarısında, 14. yüzyıl içinde de resim faaliyetlerine sahne olan bir taşra şehri, Avignon, Fransız resminin önemli merkezlerinden biriydi. Avignon'da önceleri sanatı koruyan papaların yerini şimdi de burjuvalar almıştı.

Avignon'da yapılan ilk eserler henüz Flaman etkisini taşısa da, resimde Fransız karakteri kesinlik kazanmaya başlamış ve üslup özelliklerinde bu durum kavranabilir hale gelmişti. Keskin bir hacim ifadesi ile ışık kullanımının plastik ve dramatik yoğunluğu, anıtsal resim düzenlerinde, insancıl ifadelerle dinsel duyguların uzlaşımını sağlayan görsel araçlar oluyordu.

king nothing - avatarı
king nothing
Ziyaretçi
30 Temmuz 2009       Mesaj #2
king nothing - avatarı
Ziyaretçi
Gotik Kabuslar

Sponsorlu Bağlantılar
Başlık aslında İngiltere'de romantik akım içinde değerlendirilmiş William Blake, HFuseli'nin çalışmalarının sergi adı William Blake üzerine açılmış bir başlığımız mevcut (Not Defteri'ne alınmış durumda)


Fuseli (1741-1825) ise özellikle Nightmare (Kabus) adlı eseriyle tanınan, WBlake'le kafadar olan müthiş ressam Bahsettiğim bu tablosu bizim halkımızın karabasan dediği uyku felci durumunu tanımlar gibi.

fuseli nightmare



John Henry Fuseli   Lady MacBeth 28181229
Lady Machbeth
witches
Macbeth and the Witches

Silence
ep1980411L

The Night-Hag Visiting Lapland Witches

a00004dc

Oedipus Cursing His Son

N01228 9
Titania and Bottom

T00876 9

Alıntıdır...

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

23 Şubat 2009 / Misafir Fantezi Dünyası
22 Kasım 2015 / virtuecat Sanat
12 Haziran 2012 / ThinkerBeLL Fantezi Dünyası
21 Aralık 2008 / Misafir Sanat
1 Ağustos 2009 / kompetankedi Sanat