Arama

Denizyıldızı (Asteroidea)

Güncelleme: 14 Haziran 2011 Gösterim: 4.323 Cevap: 2
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
9 Nisan 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Denizyıldızı (Asteroidea)
MsXLabs.org & Temel Britannica
Ernst Haeckel'in Kunstformen der Natur adlı kitabından "Asteroidea", 1904
Sponsorlu Bağlantılar
425pxhaeckelasteridea
Denizyıldızı, hayvanlar aleminin derisi dikenliler şubesine bağlı Asteroidea sınıfından olan deniz omurgasızlarına verilen ortak ad. Balıklarla az da olsa benzerlik gösterdiğinden nadiren yıldızbalığı olarak da adlandırılır. En tipik denizyıldızları beş kolludur ve bu kollar ile ortadaki gövde diskinin üstü sert dikenlerle kaplıdır.
Bilimsel Sınıflandırma
  • Alem: Animalia (Hayvanlar)
    • Şube: Echinodermata (Derisi dikenliler)
      • Sınıf: Asteroidea (Denizyıldızları)
        • Takımlar
          • Brisingida (100 tür)
          • Forcipulatida (300 tür)
          • Paxillosida (255 tür)
          • Notomyotida (75 tür)
          • Spinulosida (120 tür)
          • Valvatida (695 tür)
          • Velatida (200 tür)
Karaya vurmuş bir denizyıldızına daha ilk bakışta bu ilginç hayvanın adının nereden kaynaklandığı hemen anlaşı­lır. Derisidikenlilerden olan denizyıldızının görünümü, ortadaki bir diskin çevresinden ışınsal olarak uzanan kollarıyla gerçekten bir yıldız motifini andırır. Çünkü bazı türlerde kol sayısı değişirse de tipik bir denizyıldızının beş tane kolu vardır. Bu kolların ve ortadaki gövde diskinin üstü genellikle kemiksi levha­larla, kısa dikenlerle ve küçük kıskacımsı organlarla kaplıdır. İçi oyuk olan kolların alt yüzeyinde ise bir oluk boyunca sıralanmış çok sayıda kısa ve ucu kapalı borucuk bulunur. Bunlar denizyıldızının hem yer değiştirmesi­ni, hem de avlanmasını sağlayan "tüp ayak"larıdır.
Tüp ayakların hepsi gövdenin içini ağ gibi saran bir boru şebekesiyle bağlantılıdır. Göv­de diskinin üst yüzeyindeki küçük bir delikten içeriye çekilen su önce bu boruları, sonra tüp ayakları doldurarak ayakların gerilip dışarıya doğru uzamasını sağlar. Tüp ayaklar içeriye çekildiği zaman da su girdiği yoldan dışarı atılır. Bazı denizyıldızlarının tüp ayaklarının ucunda sert yüzeylere sıkıca tutunabilen birer çekmen (vantuz) bulunur.
Denizyıldızının başlıca besini mercan polip­leri, derisidikenlilerin öbür üyeleri ve midye, istiridye gibi yumuşakçalardır. Denizyıldızı bir midye ya da istiridye bulduğunda önce kollarıyla hayvanın çevresini sarar ve kabu­ğun iki yarısını (çenetleri) birbirinden ayır­mak için tüp ayaklarıyla sıkıca tutunarak çekmeye başlar. Yumuşakçanın çenetlerini birbirine bağlayan kaslar çok güçlüdür; ama saatlerce aynı kuvvetle çeken denizyıldızına uzun süre direnemez ve sonunda kabuk açılır. Denizyıldızı kabuğun içindeki bu yumuşak hayvanı yemek için midesini ağzından dışarı çıkarır ve avının üstünü midesiyle örterek sindirene kadar öylece kalır. Derisidikenlile­rin hemen hepsinde olduğu gibi hayvanın ağzı gövdenin alt yüzünde, boşaltım deliği (anüs) ise üsttedir.
Denizyıldızlarının bütün denizlere dağılmış 1.800 kadar türü vardır. Genellikle canlı renklerle bezenmiş olan bu türlerin çoğu Büyük Okyanus'un kuzeyinde, bazıları 6.000 metreye varan derinliklerdeki deniz tabanın­da çamura gömülü olarak yaşar
.
Denizyıldızlarının gövde disklerinin büyük­lüğü, kollarının sayısı ve uzunluğu türden türe değişir. Kolların iki ucu arasındaki uzaklık genellikle 20 cm kadardır; ama kol açıklığı 1 santimetreyi ancak bulan ya da 60 santimetre­yi geçen türlere de rastlanır. Orta Ameri­ka'nın batı kıyılarında yaşayan kısa kollu, geniş gövdeli denizyıldızlarında ise kol sayısı 50'yi bularak rekor düzeye ulaşır. Denizyıldızlarında kopan bir kol yeniden uzar, hatta bazı türlerde kopmuş küçük bir kol parçasın­dan yeni bir birey gelişebilir.
En ilginç türlerden biri de ılık denizlerde yaşayan ve mercan polipleriyle beslenen di­kentaçlı denizyıldızıdır (Acanthaster plancı). Kol sayısı 12 ile 19 arasında değişen, kol açıklığı ise 60 santimetreyi bulan bu denizyıl-dızının battığında acı veren dikenleri sümüksü bir maddeyle kaplıdır. Bu denizyıldızı ilk kez 1960'larda aşırı sayıda çoğalarak Avustral­ya'nın Büyük Set Resifleri'ndeki mercan ka­yalıklarına zarar vermeye başladığı zaman dik­katleri üstüne çekti. O yıllarda bu hayvanlar o kadar çoğaldılar ki bazen metre kareye 15 denizyıldızı düşüyordu. Mercan kayalıkları için tehlike yaratan bu çoğalmayı engellemek üzere pek çok denizyıldızı öldürüldü. Ama sonradan bu nüfus patlamalarının yaklaşık 70 yılda bir gerçekleştiği ve bir süre sonra çoğalmanın normal düzeye indiği anlaşıldı. Üstelik dikentaçlı denizyıldızı da ürkütücü görünümüne karşılık bazı deniz hayvanlarına yem olduğu için, bu saldırganlar denizyıldızı­nın aşırı çoğalmasını engelleyerek doğal den­genin yeniden kurulmasına yardımcı olur.


Ayrıca resim konusu için bakınız:

Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
bi quan - avatarı
bi quan
Ziyaretçi
10 Nisan 2009       Mesaj #2
bi quan - avatarı
Ziyaretçi
Deniz Yıldızı

Sponsorlu Bağlantılar
denizyildizijn2

Çok defa denizin kabarması sırasında sahilin sığ yerlerinde denizin çekilmesiyle sahillerde sıkça görülür.
Deniz yıldızının ilginç bir hikayesi var;
Bir adam okyanus sahilinde yürüyüş yaparken, denize telaşla bir şeyler atan birine rastlar. Biraz daha yaklaşınca bu kişinin, sahile vurmuş denizyıldızlarını denize attığını fark eder ve; "Niçin bu denizyıldızlarını denize atıyorsunuz?" diye sorar.
Topladıklarını hızla denize atmaya devam eden kişi, "Yaşamaları için" yanıtını verince, adam şaşkınlıkla; "İyi ama burada binlerce denizyıldızı var. Hepsini atmanıza imkan yok. Sizin bunları denize atmanız neyi değiştirecek ki?" der. Yerden bir denizyıldızı daha alıp denize atan kişi, "Bak onun için çok şey değişti."

DENİZ YILDIZININ ÖZELLİKLERİ
Deniz yıldızları her yöne yürüyebilir. Gideceği taraftaki kol öncü vazifesini görür, diğer kollar onu takip ederler. Yürürken kollar önce büzülür sonra itme hareketi yapar; böylece deniz yıldızı yürümüş olur. Eğer bir deniz yıldızı'nı sırt üstü çevirirseniz önce ne yapacağını bilmiyormuş gibi bir süre olduğu yerde kalır. Sonra yavaş yavaş kollarından biri geriye doğru kıvrılmaya başlar.
Kıvrılır, kıvrılır en sonunda ucu yere değer. Sonra gittikçe daha fazla kıvrılarak gövdeyi yukarıya doğru kaldırmaya başlar. Diğerleri de aynı şekilde hareket eder. Bir ana gelir ki hayvan tam dik vaziyet alır. Bundan sonra küçük bir gayret daha dengenin bozulmasına sebep olur ve hayvan düzelmiş olarak öbür tarafa düşer.
Deniz yıldızı'nın başka bir özelliği daha vardır. Bir kolunun kalınlığındaki bir yarıktan geçecek derecede vücudunu sıkabilir. Geçmek istediği yarığa önce bir kolunu sokar, sonra vücudunun geri kalan kısmı uzamaya başlar. Böylece uzayarak daralan vücut küçük bir yarıktan geçebilir. Deniz yıldızları'nın bir başka özelliği de bazen kollarının ucuna ağırlık vererek, sanki dansa hazırlanıyormuş gibi vücutlarını yerden kaldırıp, yükseltmeleridir.



denizyildizi5

Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
14 Haziran 2011       Mesaj #3
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Denizyıldızı (Asteroidea)

Derisidikenlilerin, vücutları yıldız biçimindeki hayvanları kapsayan sınıfı (Asteroidas).

Genellikle basık, ender olarak silindirik olan vücutları ortadaki bir disk kısmı ile bundan ayrılan ışınsal kollardan oluşmuştur. Kol sayısı çoğunlukla 5, kimi türlerde 6-8 ve daha fazla olabilir. Ağız alt tarafta, anüs üst taraftadır. Kimi zaman anüs bulunmayabilir ve artıklar ağızdan geri atılır. Vücut, kalker plaklarla kaplı olmakla beraber bu plaklar birleşip kabuk meydana getirmezler. Plakların üzerinde dikenler, aralarında solungaçlar bulunur. Her kolun ucunda birer bileşik göz vardır. Denizyıldızları denizlerin dip kısımlarında yaşarlar. Hepsi etçildir. Midye, salyangoz, kabuklu, kurt ve küçük balıklarla geçinirler.

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi


Benzer Konular

20 Ekim 2014 / Lavie Genel Galeri
27 Haziran 2016 / perlina Zooloji